20.5 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica HRVATSKA Plenković izvrijeđao Živi zid zbog kaznenih prijava

Plenković izvrijeđao Živi zid zbog kaznenih prijava

Premijer Andrej Plenković komentirao je jučer, između ostalih, i Živi zid koji je najavio podnošenje nekoliko kaznenih prijava vezaih za brodogradilišta u Hrvatskoj.

“Živi zid je jedna marginalna strančica bizarnih aktera koja za jedan od glavnih sportova ima prijavljivanje. Oni me ne zanimaju. Zanima me da DORH radi svoj posao neovisno o tim akterima”, rekao je Plenković za N1.

Korupcija i kriminal u Brodosplitu?

Podsjetimo, Živi zid je podnio kaznenu prijavu protiv 13 ljudi zbog Brodosplita, točnije protiv vlasnika splitskog škvera Tomislava Debeljaka i osam članova njegove uprave, ali i protiv bivših i aktualnih premijera Zorana Milanovića, Tihomira Oreškovića, Andreja Plenkovića te bivšeg ministra gospodarstva i šefa HNS-a Ivana Vrdoljaka.

Na temelju nalaza službene revizije, ali i svjedočanstva radnika, čelnik Živog zida spomenute sumnjiči da su počinili osam do devet kaznenih djela – od privatizacije tog brodogradilišta 2013. godine do danas, kao što su zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, prevara u gospodarskom poslovanju, utaja poreza ili carine, subvencijska prevara, zločinačko udruživanje, zlouporaba položaja i ovlasti, trgovanje utjecajem….

Prema planu restrukturiranja, Debeljak je trebao napraviti 14 brodova u 27 mjeseci, a nije napravio nijedan brod iz ugovora. Trebao je i svake sljedeće godine graditi pet brodova, ništa ni od toga. Trebao je uložiti 2,4 milijarde kuna svog kapitala na 1,5 milijardi koje je dala država, no to nije napravio niti će napraviti. Nema ni dovoljnu zaposlenost – naveo je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Izvor: paraf.hr

Uredili: ivijesti.hr

Foto: hrvatska-danas.com

NAJČITANIJE