20 C
Poreč
Nedjelja, 31 svibnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Plenković poručio da se Sabor raspušta u ponedjeljak, otkrio i moguće datume...

Plenković poručio da se Sabor raspušta u ponedjeljak, otkrio i moguće datume izbora

Nakon sastanka vladajuće koalicije na kojoj je tema bio dogovor oko datuma raspuštanja Sabora i parlamentarnih izbora javnosti se obratio hrvatski premijer Andrej Plenković i kazao kako će predložiti Saboru da datum za raspuštanje bude u ponedjeljak, 18. svibnja.

Odlučili smo predložiti hrvatskom Saboru da datum za raspuštanje bude 18. svibnja – kazao je Plenković i dodao: – Želimo to jer je naša Vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci mandata ostvarila sve ambicije koje smo postavili 2016. Smatramo da smo sada nakon što smo pokazali kako se nositi u krizi, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta, s obzirom na sve izazove koji su pred RH. Novi mandat treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, mi želimo ići po novo povjerenje hrvatskih birača. Istaknuo je kako je to njihov cilj i da smatra kako je trenutak primjeren zbog epidemiološka slika i da će biti moguće uz odgovorno ponašanje biti u prigodi da organiziraju izbore.

– Nakon sastanka razgovarao sam s predsjednikom Republike. Sada je na njemu da donosi odluke koje su mu dodijeljene sukladno zakonu – kazao je hrvatski premijer.  Naveo je da su mogući datumi izbora 21. lipnja , 28.lipnja, 05.srpnja i 12. srpnja.  Upitan o uvjetima s obzirom na pandemiju, kazao je da ovo nije tehnička Vlada već Vlada u mandatu i da će svi potrebni uvjeti biti osigurani.

– Cilj je da Hrvatska čim prije dobije funkcionalnu vlast. Ne vidim tu nikakvih otvorenih pitanja – istaknuo je Plenković.  – HDZ će ići na ove izbore kao i 2016. godine, a to je da pobijedi. Nakon toga ćemo razgovarati sa svim partnerima s kojima smo surađivali. Ukoliko ti partneri budu izabrani, ponovo ćemo surađivati ukoliko to budu željeli. Ovo je situacija bez presedana. Štete su ogromne. Odluke koje smo donijeli su jako dobre – ispričao je premijer i ponovio kako je važno da građani kažu što misle o zakonu. Najavio je da će izglasavanje rebalansa proračuna biti u ponedjeljak.  Podsjećamo, prema Ustavu Republike Hrvatske nakon raspuštanja Sabora izbori se moraju održati u roku od 60 dana.

FOTO: Patrik Macek/PIXELL
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/odluka-o-raspustanju-sabora-znat-ce-se-nakon-sastanka-vladajuce-koalicije-1402311 – www.vecernji.hr

NAJČITANIJE