31 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Plenković sindikatima iznio ponudu: "Ako ovo prihvate, štrajk bi bio gotov u...

Plenković sindikatima iznio ponudu: “Ako ovo prihvate, štrajk bi bio gotov u petak.”

U Banskim dvorima u 16:30 započela je nova runda pregovora Vlade i prosvjetnih sindikata. Nešto prije 19 sati u pregovore sa sindikalnim čelnicima osobno se uključio premijer Plenković, a pregovarački maraton protegnuo se sve do ponoći. Nedugo potom, pred novinare su izašli sudionici sastanka i iznijeli detalje, piše Jutarnji


Nakon dva dana maratonskih pregovora Vlade i učiteljskih sindikata, koji su ukupno trajali petnaest sati, oko ponoći je postignut načelni dogovor o rješenju spora oko povećanja plaća učitelja, nastavnika i ostalih zaposlenika u osnovnim i srednjim školama. Do konca 2020. godine plaće u školama, rekao je premijer Andrej Plenković, porast će ukupno za 10,4 posto u odnosu na trenutno stanje.

Učitelji i nastavnici kroz tri navrata (dva plus dva plus dva posto) tijekom iduće godine imat će za 6,12 posto veće plaće – temeljem već ranije odluke Vlade o povećanju osnovice plaća za sve zaposlene u državnom i javnom sektoru – te za još četiri do pet posto kroz specijalne dodatke na plaće koje je Vlada ponudila samo zaposlenicima u školama.

Procedura

– Prvo povećanje plaća u srednjim i osnovnim školama od tri posto kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru dogodit će se već 1. prosinca. Od 1. siječnja iduće godine plaće će nastavnicima (kao i svim drugim radnicima u javnom i državnom sektoru, nap. a.) porasti za dodatnih dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor. To znači da će profesori već u siječnju imati za pet posto veću plaću nego danas. Od 1. lipnja plaće nastavnicima će porasti za dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor (kao i ostalima u javnom sektoru, nap. a.) te dodatnih jedan posto kroz povećanje dodatka na plaće kroz granski kolektivni ugovor. To znači da će na koncu školske godine, u srpnju iduće godine, profesori imati osam posto veće plaće nego danas. Od 1. listopada 2020. plaće će im se (kao i ostalim u javnom sektoru, nap. a.) povećati za još dva posto, što znači da je današnji paket koji je Vlada ponudila učiteljskim sindikatima težak kumulativno 10,4 posto. Istodobno, ponudili smo im svojevrsni osigurač od dodatnog povećanja profesorskih plaća za još jedan posto od 1. prosinca iduće godine ako do tada Vlada uredbom ne regulira sustav koeficijenata za izračun plaća u cijelom javnom sektoru – rekao je Plenković nakon višesatnih pregovora s vođama učiteljskih sindikata.

Drugim riječima, nastavnicima i učiteljima premijer Plenković je zagarantirao povećanje plaće u idućih dvanaest mjeseci od najmanje četiri do pet posto povrh povećanja od 6,12 posto koliko će dobiti u tri obroka tijekom 2020. godine kao i svi zaposlenici državnih i javnih službi.

Premijer Plenković rekao je kako očekuje da od petka započne normalna nastava u svim osnovnim i srednjim školama, nakon što u srijedu i četvrtak sindikalni lideri provedu svoje procedure, odnosno ovu ponudu Vlade daju na izjašnjavanje svojim članovima – dakle, učiteljima, nastavnicima i ostalim zaposlenicima u školama.

Također, Plenković je najavio da će – ako profesori, odnosno članovi školskih sindikata prihvate Vladinu ponudu – povući ranije donesenu odluku i da će Vlada svim učiteljima koji su štrajkali platiti i dane koje su proveli u štrajku i nakon 15. studenoga.

Brojni tim

Uime pregovaračkog tima školskih sindikata kojeg su na sastanku činili Sanja Šprem i Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja, Vilim Ribić (Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja), Željko Stipić (sindikat Preporod), te Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, obratio se zadnji navedeni.

– Nakon dugih pregovora, Vlada je ponudila svoje rješenje. Mi ćemo (dakle, svi spomenuti sindikati) u srijedu i četvrtak provesti proces u kojem će se članovi sindikata očitovati prihvaćaju li ili odbijaju ovu Vladinu ponudu. Ovisno o rezultatima izjašnjavanja, štrajk u osnovnim i srednjim školama mogao bi biti okončan u petak. Sutra i u četvrtak štrajk u školama ide dalje – rekao je Mihalinec.

Upitan što će sugerirati članovima svog sindikata s obzirom na to da su učiteljski sindikati u pregovore s Vladom ušli sa zahtjevom za povećanje koeficijenta za izračun plaća nastavnika od 6,11 posto, a od Vlade dobili obećanje da će im se plaće – i to kroz dodatke, a ne kroz koeficijente, i to još u obrocima, a ne odjednom – povećati za četiri do pet posto, sindikalni lider Branimir Mihalinec nakon pregovora s premijerom Plenkovićem rekao je kako “svojim ljudima neće sugerirati ništa”.

– Neću sugerirati jer smo mi tražili povećanje koeficijenata za 6,11 posto. Neka ljudi (članovi sindikata) sami procijene hoće li prihvatiti ovu ponudu Vlade – rekao je.

Kako resorna ministrica znanosti i obrazovanja iz kvote HNS-a Blaženka Divjak, kao ni u ponedjeljak, nije bila na pregovorima sa sindikatima, jasno je da je Plenković odlučio sam riješiti spor s učiteljskim sindikatima, problem koji je dugo ignorirao i koji je prijetio da preraste u širi politički bunt protiv njegove Vlade.

NAJČITANIJE