10.2 C
Poreč
Četvrtak, 20 veljače, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Počela je sezona lova - povećajte oprez!

Počela je sezona lova – povećajte oprez!

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, policija apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja, upozorava PU Istarska.

Budući da 1. studenoga počinje glavna lovna sezona, koja će trajati do kraja veljače, 22. listopada je u prostorijama Policijske uprave istarske održan radni sastanak s predstavnicima Lovačkog saveza Istarske županije, odnosno s predsjednikom saveza Gracijanom Prekaljem, dopredsjednikom Davorom Peruško i tajnikom saveza Mladenom Belušićem.

Naime, uz 38 zajedničkih i osam državnih lovišta te četiri tisuća lovaca koje okuplja Lovački savez Istarske županije, tijekom zimskih mjeseci na području Istre osobito je razvijen lovni turizam. Tome svakako pridonosi i blizina Italije, odakle tijekom lovne sezone dolazi opreko tisuću lovaca godišnje. Uz toliki broj naoružanih osoba u lovištima,  povremeno se događaju i nesreće u lovu, a većina tih nesreća posljedica je neopreza i pogrešaka mahom iskusnih lovaca.

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, Policijska uprava istarske apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.

U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, podsjećamo na neka osnovna pravila sigurnosti u lovu:

  • Prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta, oružje se mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno.
  • Lovačko oružje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači.
  • Kada se ne lovi, oružje treba biti prazno.
  • Oružje se ne smije ostavljati bez nadzora (naslonjeno na drvo, u automobilu ili slično).
  • Oružjem se mora rukovati oprezno i odgovorno.
  • Oružje se ne smije okretati prema sebi ili drugim osobama, već uvijek u sigurnom smjeru.
  • Prst se ne smije držati na otponcu.
  • Prije i za vrijeme lova ne smije se konzumirati alkohol.

Upozoravaju se građani, koji beru gljive, planinare, voze bicikle ili šetaju na mjestu gdje se odvija lov, da radi vlastite sigurnosti nose reflektirajuću ili svjetliju odjeću.

NAJČITANIJE

Smatrate li da Nivio Stojnić, bez obzira na ispriku, treba nakon seksističko – vulgarnog ispada podnijeti neopozivu ostavku ili smatrate da i dalje može obnašati dužnost načelnika Općine Tar Vabriga?