25.7 C
Poreč
Nedjelja, 12 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ZABAVA Počeli 10. Dani otvorenih vrata agroturizma Istre

Počeli 10. Dani otvorenih vrata agroturizma Istre

Dvanaest istarskih agroturizama tijekom pet vikenda u studenom nudi atraktivne obroke po jedinstvenoj promotivnoj cijeni od 105 kuna

“Puni smo, cijeli ovaj vikend je rezerviran”, ozareno nam govori Aleksandra Pekica dok jednim okom nadzire kako se u loncu kuhaju ravijoli a drugim kada treba u tavi promiješati pancetu i gljive kojima će preliti tjesteninu punjenu domaćom skutom i mladim sirom. I nije samo prvi vikend jubilarnih 10. Dana otvorenih vrata agroturizama Istre popunjen kod obitelji Pekici u istoimenom selu nedaleko Savičente. Do punog kapaciteta rezerviran je i predzadnji vikend u studenom, subote su skoro popunjene, nedjeljama još ima ponešto mjesta, piše Glas Istre.

Jestiva lavanda

Najmlađi je ovo istarski agroturizam, otvoren ovog travnja, no OPG obitelji Pekica već je niz godina poznata po uzgoju lavande i Festivalu lavande u srpnju. Manje je poznato da postoje i jestive vrste lavande, a upravo na njima Aleksandra Pekica, njezin suprug Feručo i brat Klaudio Tomašić temelje svoju gastronomsku ponudu. Goste dočekuju s likerom i kolačićima od lavande, za predjelo nude maneštru sa slancem, glavno jelo su ravioli s preljevom od pancete, sira i lavande, ili od pršuta, gljiva i pancete, po želji također s lavandom. Poslužuju i kuhani kiseli kapuz s pancetom i svinjetinom, domaći kruh s lavandom te domaći štrudel (drugdje u Istri to je povetica ili putica) sa šljivama, jabukama, dunjama i naravno lavandom. Imaju sokove od sirupa bazge ili lavande te vino iz pulske vinarije Benazić.

Na prvi dan jubilarnih Dana otvorenih vrata agroturizama Istre, koje organizira Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), posjetili smo i druge u središnjoj Istri. Također je na Savičenštini, u selu Bričanci, agroturizam Ondina, nazvan po utemeljiteljici i glavnoj kuharici Ondini Glavina. Ondje goste dočekuju svojom biskom i medovačom, za toplo predjelo nude maneštru od bobići, a glavno jelo odražava staru, ali prije 10-15 godina obnovljenu tradiciju ovoga kraja – meso domaćeg tovara pripremljeno na šugo s pljukancima i zelenom salatom. Krempite su domaće, kao i vino.

U nedalekim Juršićima najesen se održava Smotra istarskega tovara, na kojoj se osim ocjenjivanja životinja pripremaju i jela od magarećeg mesa. Tu je i sjedište Udruge uzgajivača istarskog tovara pa je tovar na meniju agroturizma Ondina izvrsna promocija i tradicije i sadašnjice Savičenštine. Pitali smo Ondinu Glavina priprema li se šugo od tovara drugačije nego druga šuga, a ona kaže da razlike nema. Na prodinstano povrće dodaje se meso, priprema dobrog šuga traje i po 4-5 sati, a potkraj kuhanja podlije se crnim vinom. I agroturizam Ondina je za ovaj vikend popunjen, gosti dolaze iz cijele Istre pa i iz Italije.

Svečarski meni

U agroturizmu Dušani u istoimenom selu pokraj Pazina Irena i Branko Dušan dočekuju goste s tradicionalnim menijem za svečane dane u istarskim domovima, pa čak i za svatovske ručkove ili večere. Aperitiv su domaće rakije i likeri poput medice, biske, orahovca ili teranina. Slijedi miješana goveđe-kokošja juha s domaćim rezancima, jako tankim ručno narezanim fidelinima. Glavno jelo je šugo od divljači, srnetine i veprovine, s fužima ili njokima, a uz to, po tradiciji, ide kuhani kiseli kapuz sa svinjskim mesom i domaćim kobasicama. Desert je također u svatovskom duhu: tradicionalni cukerančići i breskvice te malo modernija pita od jabuka. Za naredne vikende najavljene su im i veće grupe gostiju iz cijele Istre, a telefonski upiti stižu i iz Slovenije i Italije.

U Ogradama u Katunu Lindarskom Davorki Šajina uz supruga Vjerana pomaže i sin Mauricio. Kao školovan kuhar Mauricio osim receptima i namirnicama posebnu pažnju pridaje oblikovanju tanjura pa tako njegov boškarin na lešo na posteljici od rokule izgleda kao da je spravljen za neko kulinarsko natjecanje. Goste će na tom tanjuru dočekati i iznenađenje – jaki umak od hrena. Glavno jelo je također izvučeno iz stare tradicije: domaće kobasice na pjatu su se našle u društvu s više ne tako čestom domaćom palentom (koja se uz neprestano miješanje kuha i po sat vremena!) i s doista u istarskom ugostiteljstvu rijetkom kiselom repom kuhanom zajedno s fažolom. Za desert slijedi u teglici složena kompozicija od skute, kreme od kestena i džema od dunja.

I u drugim agroturizmima, a ove godine u Danima otvorenih vrata uključeno ih je 12, ponuda je zanimljiva, na razmeđi lokalne, ili čak i mikrolokalne tradicije te malo modernijih autorskih zahvata, uvijek s osloncem na sezonske namirnice iz vlastite proizvodnje. Ne zaboravimo, agroturizam je primarno poljoprivredna djelatnosti kojoj je ugostiteljstvo prateća usluga za plasman vlastitih proizvoda, uz dodatne iz susjedstva.

Tako agroturizam Botra Marija u Sv. Petru u Šumi za predjelo nudi supetarske kobasice i istarski sir uz salatu od kuhanog škandela odnosno ječma. Glavno je jelo “supetarska ladvenica po starinski” s domaćim makarunima i kuhanim kapuzom, a desert domaći kolač. Tradicijska gastronomija nudi ne samo kulinarsko, već i jezično bogatstvo: makaruni su ovdje, kao i u Žminju, tjestenina drugdje poznata pod nazivom pljukanci, a ladvenica (drugdje u Istri ledvica) je svinjski file, lungić, po mnogima najfiniji dio svinjskog mesa koji se nije sušio nego konzumirao svjež, ili čuvao za dar svećeniku, ili davao za plaću “onemu ki štokne”.

NAJČITANIJE