25.5 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Policija privela šest osoba zbog malverzacija prilikom uvoza skupocjenih vozila

Policija privela šest osoba zbog malverzacija prilikom uvoza skupocjenih vozila

Djelatnici PU istarske dovršili su složeno kriminalističko istraživanje te su prijavili šest hrvatskih državljana zbog sumnje da su se povezali u zločinačku organizaciju radi utaje poreza.

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i Službe organiziranog kriminaliteta PU istarske dovršili su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i kriminaliteta, višemjesečno kriminalističko istraživanje te su tijekom jučerašnjeg dana uhitili šest hrvatskih državljana zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, te utaje poreza ili carine i krivotvorenja isprave službene ili poslovne isprave, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su se osumnjičene osobe povezale u zločinačko udruženje sa zajedničkim ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi. Osumnjičeni su tijekom 2017., 2018. i 2019. godine, prilikom unosa vozila visoke i više klase iz zemalja članica Europske unije u Republiku Hrvatsku izbjegavali obračunavanje i plaćanje propisanih poreza za okrivljeno trgovačko društvo, čime su Državni proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 4.3 milijuna kuna.

U ovom složenom kriminalističkom istraživanja sudjelovalo je oko 40 policijskih službenika te su djelatnici PU istarske 10. prosinca na području Buja i Poreča uhitili 46-godišnjaka, 44-godišnjaka, 40-godišnjakinju, 37-godišnjakinju i 36-godišnjaka, dok su djelatnici PU zagrebačke istog dana na području Zagreba uhitili 43-godišnjaka. Policijski službenici obavili su pretrage osoba, njihovih domova, vozila i poslovnih prostora trgovačkih društava u Bujama i Poreču, a po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su, uz kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovedeni pritvorskom nadzorniku PU primorsko-goranske.

NAJČITANIJE