Policija provela 24-satni nadzor brzine kretanja: svaki drugi vozač u Istri prekoračio brzinu

Kao što je i najavljeno, jučer je diljem Europe provedena ROADPOL-ova akcija 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila.

Na području Policijske uprave istarske akcija je provedena na ukupno 107 lokacija. Većinom se radilo o lokacijama koje su predložili građani, a dijelom se radilo i o lokacijama na kojima se prema statističkim pokazateljima događaju prometne nesreće uzrokovane nepropisnom ili neprilagođenom brzinom. U 24 sata, koliko je trajala ova prometna akcija, policijski službenici kontrolirali su ukupno 265 vozila i utvrdili 134 prekršaja prekoračenja brzine, što znači da je svaki drugi vozač u Istri prekoračio propisanu brzinu kretanja.

Policija će nastaviti do kraja tjedna s pojačanim nadzorom brzine kretanja vozila. Budući da se većina najtežih prometnih nesreća događa upravo zbog vožnje nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, pozivamo građane da poštuju prometne propise i budu odgovorni sudionici u prometu. Zapamtite:

  • Brzina određuje težinu sudara. Čak i malo povećanje brzine povećava rizik od ozljeda.
  • Pješaci imaju 90% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 30 km/h te manje od 50% šanse preživjeti nalet vozila pri brzini od 50 i više km/h.
  • Prevelika brzina glavni je uzrok smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama. O tebi ovisi želiš li ostati živ i sačuvati živote drugih.

Priopćenje istarske policije