31 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Policija upozorava građane vezano uz dokumente

Policija upozorava građane vezano uz dokumente

Krajnji cilj raspisivanja objave za nestalim osobnim dokumentima je, dodaju, onemogućiti ili umanjiti mogućnost zlouporabe, krađu identiteta i druge nezakonite aktivnosti, donosi Poslovni.hr.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) pridružilo se Interpolovoj kampanji Ne riskiraj! kojom se želi podići svijest građana o nužnosti prijavljivanja gubitka ili krađe putovnice ili osobne iskaznice, ponovnog pronalaska i nekorištenju takve isprave za prelazak granice.

Interpol je, zajedno s članicama Europske unije, započeo tu kampanju u prosincu 2019. godine, a u kampanju #DontRiskIt: se uključila i Hrvatska zbog nepoznavanja građana postupka koji slijedi nakon prijave gubitka ili krađe putne isprave, priopćio je u četvrtak MUP.

MUP zato podsjeća na postupak prijave gubitka putne isprave. Prvi korak po prijavi nestanka, odnosno gubitka ili krađe putne isprave je raspisivanje nacionalne i međunarodne objave za dokumentom, nakon čega se takva putna isprava potražuje u cijelom svijetu kroz Interpolovu bazu podataka te kroz Schengenski informacijski sustav.

Drugi korak je proglašenje dokumenta nevažećim – stoga ako građani pokušaju putovati s putnom ispravom koju su naknadno pronašli, putovanje i izlazak iz zemlje će im biti onemogućen, a putna isprava oduzeta.

“Ako pokušate prijeći granicu s nevažećom potražnom putovnicom ili osobnom iskaznicom, policija će vas na granici izdvojiti iz granične kolone, zadržati, obaviti razgovor te oduzeti dokument i u konačnici onemogućiti prelazak granice”, upozoravaju u MUP-u.

Krajnji cilj raspisivanja objave za nestalim osobnim dokumentima je, dodaju,  onemogućiti ili umanjiti mogućnost zlouporabe, krađu identiteta i druge nezakonite aktivnosti

Hrvatska policija je u 2019. pronašla više od 2.500 potraživanih putnih isprava. Za razliku od uvriježenog mišljenja da se nestale putovnice i osobne iskaznice najčešće pronađu na graničnim prijelazima u rukama trećih osoba, zapravo se najveći broj tih isprava pronađe upravo kod građana koji su nestanak i prijavili, navodi se u priopćenju.

NAJČITANIJE