31 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica GRAĐANI PIŠU POLITIČKA ELITA NE POŠTUJE VLASTITE ČLANOVE, KAMO LI GRAĐANE

POLITIČKA ELITA NE POŠTUJE VLASTITE ČLANOVE, KAMO LI GRAĐANE

Nedavno je na jednom portalu grada Poreča objavljeno priopćenje za javnost, predsjednika ogranka IDS-a Anke Butorac u kojem se ukazuje na nedemokratsko i nemoralno postupanje čelništva podružnice IDS Poreč prema tom ogranku. Naime, problem je u tome što je ogranak u predsjedništvo podružnice IDS-a predložio jednog kandidata, a predsjedništvo podružnice je za taj ogranak predložilo i usvojilo ime drugog kandidata, kojeg ogranak  IDS-a  Anke Butorac ne želi, a niti imenovani sudjeluje u radu tog ogranka.

O svemu odlučuje politička elita IDS-a

Predsjednik ogranka IDS A. Butorac hrabro je istupio s ciljem upoznavanja zainteresirane javnost pa i članova IDS-a o načinu i metodama rada upravljačke stranačke vrhuške IDS-a Poreča. Naime, vrh stranke poziva se na vrijednosti demokratske procedure, a u praksi, što je očito, primjenjuje autoritativne metode i to kako piše predsjednik ogranka, nije novost, nego traje već šest godina! Javnost može biti zahvalna predsjedniku ogranka koji je smogao snage i društvene odgovornosti da iznese činjenice o kojima se uvijek špekuliralo

On ukazuje na odnose koji vladaju u IDS-u.  Politička elita IDS-a odlučuje što će biti, kada će biti i tko će biti. Donosi strateške odluke, a ostale stranačke strukture moraju, poniznom pokornošću  prihvatiti odluku elite ili se izvrgnuti političkim, a moguće i egzistencijalnim sankcijama.

Vladarska moć apsolutnom ili djelomičnom isključivosti može doseći do tiranije i kao takva, nije nepoznata u povijesnim okvirima. Da podsjetim, snaga i moć Rimskog cara Kaligule bila je takva da je svog konja proglasi konzulom i senatorom i nitko mu se nije suprotstavio, pa ni senat. Ono što je bitno u ovom slučaju nije samo pitanje političke isključivosti i autoritativne moći vladajuće elite prema članovima stranke, nego i poruka koja se šalje i ostalim građanima kojima ta vlast upravlja.

Kakva se poruka šalje građanima?

Služiti građanima, raditi u općem interesu za dobrobit sviju, osnovni je postulat svake vlasti. Ali da bi neka vlast mogla služiti građanima, morala bi i pitati građane o nekim rješenjima prijedlozima ili inicijativama. Ako toga nema, a činjenica je da u našem slučaju nema,  građani postaju sluge za koje vlast nema sluha.

Od građana se samo traži da svake četiri godine izađu na izbore i glasaju za tu i takvu “nepogrešivu” vlast, koja radi i djeluje u njihovu interesu. Ima matematički mandat za upravljanje, ali zaboravlja ono bitno; da je mandat jedna, a izvedba mandatnog povjerenja za upravljanje u javnom interesu, druga strana medalje.

Porečki IDS ,, diktira” javni ili stranački interes?

Javni interes nije stranački interes, niti je vlast ta koja određuje i dozira javni interes, nego upravo suprotno, građani moraju sudjelovati u formiranju, kreiranju i realizaciji javnog interesa kao općeg univerzalnog dobra za sve. Na žalost, građani su nerijetko isključeni iz sudjelovanja u bilo kojem javnom interesu.

Minimum svake vlasti, naročito lokalne bio bi da građane pita, te da im se nude alternative u formiranju javnog interesa. Ako građanin ne sudjeluje ili je isključen u formiranju javnog interesa, onda se tu i ne radi o javnom nego o stranačkom interesu kojeg nameće i provodi politička elita po svojim vrijednosnim kriterijima i interesima. Drugim riječima, tu se radi o klijentelističkim interesima.

Bit će tako kako vlast odluči je potpuno pogrešno razmišljanje!

Samo pozivanje na mandat dobiven na izborima je vrlo dvojbeno, pogotovo ako se zna da u našoj sredini na izbore izlazi cca 35% glasača, pa stranka koja dobiva mandat s oko 20% dobivenih glasova od ukupnog broja birača ne bi smjela vršiti monopol nad javnim interesom. Ipak, neosporno je da je izbor legitiman, kolika god izlaznost bila.

Većina građana koja ne izlazi na izbore pogrešno misli da nema za koga glasovati, što je potpuno pogrešno i time (ne)svjesno  podupire onu stranu zbog koje i ne želi izaći na izbore.

Zadatak i poslanje lokalne vlasti je poticanje građana da sudjeluju u formiranju društvenih i životnih vrijednosti sredine u kojoj žive. Na žalost, apatija i neorganiziranost udruga civilnog društva koje vlast ne podupire, dovodi do toga da se građani sami isključuju iz društvenog angažmana smatrajući da oni i tako ne mogu ništa promijeniti. Drugim riječima biti će tako kako vlast odluči. To je potpuno pogrešno!

Što je sa spomenikom prvom hrvatskom predsjedniku?            

Ako aktualna vlast isključi građane iz sudjelovanja u formiranju javnih vrijednosti, a građani se linijom manjeg otpora na to naviknu, nemojmo se čuditi da se mnogi upitni projekti realiziraju i o njima se sazna prekasno. I zato je sasvim normalno što nitko osim vlasti ne zna kako će izgledati nova riva i bi li baš takva morala biti.

Gradska vlast građanima Poreča duguje odgovor na pitanje zašto nemamo Trg  Republike Hrvatske, niti spomenik prvom predsjedniku? Je li zbog toga što to aktualna vlast ne želi? Ili što smatra da bi to bilo doprinos rigidnom nacionalizmu koji bi narušio stoljetnu multikulturalnost? Ili je razlog u tome što vlast monopolizirala javni interes, za svoje stranačko-privatne interese, mimo građanske javnosti.

Tko je odlučio o mjestu postavljanja spomenika „La mula de Parenzo“ ?

Zbog čega će o Peškeri i spomeniku i mjestu  postavljenja „La mula de Parenzo“ odlučiti vlast? Znači li to da vlast odlučuje o svemu kao u Sjevernoj Koreji? Je li onda opće dobro i javni  interes ono što odluči vlast, poput Francuskog Kralja Luja 14  koji je rekao “Država to sam Ja”? Jedno od mjesta gdje bi se morali artikulirati interesi građanske javnosti je i Gradsko vijeće. Zbog čega se ono saziva u birano vrijeme, najčešće tromjesečno s obilatim dnevnim redom, a rasprava po pojedinim točkama traje u prosjeku 3 minute. Treba li opet spomenuti Sjevernu Koreju i reći da tamo to traje znatno duže.

Je li vrhunac gradske demokracije u Poreču činjenica da vladajuća glasačka mašinerija na brzinu digne ruke, iako često niti ne znaju za što su glasovali, ali im je politička elita to tako rekla, a oni kao vjerni poslušnici slijede vođe svoje elite? Je li onda Poreč jedan od rijetkih gradova koji je legalizirao klijentelizam kao način upravljanja gradom? Je li vladajuća glasačka mašinerija odobrila gradonačelniku da po svojoj diskrecionoj odluci može dodjeljivati poslovne prostore? Ili, još nešto? Što reći na kraju osim da se stiče dojam da „elita“ ne poštuje ni članove IDS-a, ni oporbene vijećnike, ni građane Poreča.

Em

NAJČITANIJE