24.5 C
Poreč
Utorak, 2 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Poljoprivrednici: Stanje je alarmantno! Zabrana rada tržnica uništit će nas i naša...

Poljoprivrednici: Stanje je alarmantno! Zabrana rada tržnica uništit će nas i naša sela!

Potpuna, a zatim djelomična zabrana rada tržnica dovela je u pitanje opstanak mnogih malih poljoprivrednih proizvođača koji sve glasnije pozivaju da se uz primjenu strožih pravila tržnice opet otvore. Ugroženi su povrćari, i cvjećari, a osim toga voćari se pitaju što će biti s njihovim proizvodima, dio njih uspjeva svoju robu plasirati kroz trgovačke lance, međutim uskoro kreće sezona jagoda koje se uglavnom prodaju na štandovima po gradskim ulicama, sezona traje svega nekoliko mjeseci pa su jagodari u posebnoj brizi za opstanak i egzistenciju.

I Savez malih sirara SirCro nedavno je apelirao na Stožer i Ministarstvo poljoprivrede moleći da se tržnice otvore jer u suprotnom oni krizu neće preživjeti. Ono što poljoprivrednici s kojima smo razgovarali smatraju nelogičnim jest to što se njih zatvorilo, dok trgovački centri i dalje rade bez kontrole nudeći na svojim policama uvozne proizvode, pa čak i one koji dolaze iz država koje su daleko ozbiljnije pogođene pandemijom koronavirusa nego li Hrvatska, tu za primjer izdvajaju talijanske salate koje se i danas mogu naći u nekim lancima.

”Veliki lanci uvoze, a mi ćemo naše proizvode morati baciti, ako su se trgovine organizirale pa mogli su i nama na tržnicama dozvoliti da se organiziramo, u čemu je razlika”, pita se naš sugovornik koji godinama svoje povrće plasira na tržnici u Sesvetama. ”Mogli su i nama i kupcima propisati nošećnje maski i rukavica, otvoriti samo jedan ulaz na tržnicu, postavili bi ako je nužno i redare, upozoravli kupce, puštali jednog po jednog, po samo jednoj strani, ali bi radili nešto doprinosili, ovako smo u ogromnim problemima, stanje je alarmantno, nemamo kamo s robom, vi danas kupujete talijanski mladi luk, a ja svoj nemam gdje i kako plasirati, zar to ima smisla”, pita se naš sugovornik čije će povrće ostati na poljima.

”Dolazi Uskrs, to su nama bili dani kada zarađujemo za opstanak, prodaja od Uskrsa, Božića generalno blagdana nas održava. Ljudi traže domaći mladi luk, rotkvice, dio nas se organizirao na društvenim mrežama, ali to nije dovoljno, imam osjećaj da su se urotili protiv nas, ovo će uništiti naše selo, seljaka”, žali se naš sugovornik te poziva vladajuće da što prije reagiraju. Izvor: Dnevno.hr
Foto: Mirovina.hr

NAJČITANIJE