11 C
Poreč
Utorak, 7 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Ponavlja se suđenje Valteru Flegu

Ponavlja se suđenje Valteru Flegu

Vrhovni sud je poništio oslobađajuću presudu riječkog suda Valteru Flegu, bivšem gradonačelniku Buzeta, istarskom županu i aktualnom IDS-ovu europarlamentarcu. Vrhovni sud ocijenio je da dokazi u suđenju na Županijskom sudu u Rijeci nisu sagledani pomno, odnosno u cijelosti, te da su učinjeni i drugi propusti. Podsjetimo, USKOK je Flega optužio za zlouporabu položaja i ovlasti. Odnosno da je u razdoblju od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. kao gradonačelnik Buzeta sebi, svom zamjeniku, predstojniku ureda i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, nezakonito povisio plaće, oštetivši gradski proračun za 539 000 kn.

Ima se, može se

Kako je to učinio? Donesen je Pravilnik o radu Uprave Grada Buzeta i to protivno Zakonu o plaćama u regionalnoj samoupravi. Prema spomenutom Pravilniku plaća mu je uvećana za 5 % zbog stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 %  za troškove  pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima. Za iste te troškove tadašnjem zamjeniku gradonačelnika, a aktualnom gradonačeniku Buzeta Siniši Žuliću, plaća je uvećana za 15%, a ostalim suradnicima za 10 %. Podsjetimo, Županijski sud u Rijeci 2015. ipak donosi nepravomoćnu oslobađajuću presudu, pod predsjedavanjem suca Saše Cvijetića. U obrazloženju je stajalo kako nije dokazano da je Flego zlorabio položaj i ovlasti kako bi sebi i suranicima stvorio korist, a nanio štetu Gradu Buzetu. No, Vrhovni sud poništava oslobađajuću presudu riječkog suda, a suđenje se time vraća na početak. Ponovljeni postupak još nije zakazan.

Gdje je moral?

Valter Flego u međuvremenu je obnašao funkciju župana. Prošle je godine, na pola mandata u Županiji otišao u Europarlament (gdje plaće nisu niske), postavši tako nakon Ivana Jakovčića drugi istarski župan u Europarlamentu. Za raspravu ostaje je li odlazak u Brisel izdaja birača kojima je u kampanji obećavao četverogodišnji angažman. Svakako se postavlja i pitanje kako je moguće da Hrvatsku u EU parlamentu predstavlja čovjek kojeg u Hrvatskoj čeka suđenje za pogodovanje samome sebi novcima grada kojeg je vodio? Možda Flego o tome nije stigao kontemplirati, previše fokusiran na “Pravac budućnost”, što je i stajalo u njegovu predizobornu sloganu uoči izbora za Eu parlament pred točno godinu dana.

NAJČITANIJE