30.2 C
Poreč
Subota, 11 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Ponavlja se suđenje Valteru Flegu

Ponavlja se suđenje Valteru Flegu

Vrhovni sud je poništio oslobađajuću presudu riječkog suda Valteru Flegu, bivšem gradonačelniku Buzeta, istarskom županu i aktualnom IDS-ovu europarlamentarcu. Vrhovni sud ocijenio je da dokazi u suđenju na Županijskom sudu u Rijeci nisu sagledani pomno, odnosno u cijelosti, te da su učinjeni i drugi propusti. Podsjetimo, USKOK je Flega optužio za zlouporabu položaja i ovlasti. Odnosno da je u razdoblju od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. kao gradonačelnik Buzeta sebi, svom zamjeniku, predstojniku ureda i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, nezakonito povisio plaće, oštetivši gradski proračun za 539 000 kn.

Ima se, može se

Kako je to učinio? Donesen je Pravilnik o radu Uprave Grada Buzeta i to protivno Zakonu o plaćama u regionalnoj samoupravi. Prema spomenutom Pravilniku plaća mu je uvećana za 5 % zbog stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15 %  za troškove  pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima. Za iste te troškove tadašnjem zamjeniku gradonačelnika, a aktualnom gradonačeniku Buzeta Siniši Žuliću, plaća je uvećana za 15%, a ostalim suradnicima za 10 %. Podsjetimo, Županijski sud u Rijeci 2015. ipak donosi nepravomoćnu oslobađajuću presudu, pod predsjedavanjem suca Saše Cvijetića. U obrazloženju je stajalo kako nije dokazano da je Flego zlorabio položaj i ovlasti kako bi sebi i suranicima stvorio korist, a nanio štetu Gradu Buzetu. No, Vrhovni sud poništava oslobađajuću presudu riječkog suda, a suđenje se time vraća na početak. Ponovljeni postupak još nije zakazan.

Gdje je moral?

Valter Flego u međuvremenu je obnašao funkciju župana. Prošle je godine, na pola mandata u Županiji otišao u Europarlament (gdje plaće nisu niske), postavši tako nakon Ivana Jakovčića drugi istarski župan u Europarlamentu. Za raspravu ostaje je li odlazak u Brisel izdaja birača kojima je u kampanji obećavao četverogodišnji angažman. Svakako se postavlja i pitanje kako je moguće da Hrvatsku u EU parlamentu predstavlja čovjek kojeg u Hrvatskoj čeka suđenje za pogodovanje samome sebi novcima grada kojeg je vodio? Možda Flego o tome nije stigao kontemplirati, previše fokusiran na “Pravac budućnost”, što je i stajalo u njegovu predizobornu sloganu uoči izbora za Eu parlament pred točno godinu dana.

NAJČITANIJE