22.2 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Poreč će u idućoj godini raspolagati s 301 milijun kuna proračunskih sredstava

Poreč će u idućoj godini raspolagati s 301 milijun kuna proračunskih sredstava

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Poreča je usvajanje Proračuna Grada za 2020. godinu u iznosu od 301 milijun kuna, Prijedlog novog Proračuna novinarima su na presici predstavili gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, zamjenici gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović i Elio Štifanić te pročelnici gradskih upravnih odjela.

Potrebe građana su nit vodilja kreiranja proračuna za iduću godinu s naglaskom na razvoju grada, boljoj gospodarskoj, turističkoj, komunalnoj, obrazovnoj, sportskoj i drugim strukturama u 2020. godini, naglasio je gradonačelnik Peršurić.

U protekle tri godine Grad Poreč je izgradio dvije osnovne škole sa sportskim dvoranama za 700 učenika, nove jaslice u Velom Maju, i  počeo je izgradnju vrtića u Dračevcu uz sufinanciranje iz EU fondova, a u planu za 2020. godinu je i izgradnja novog vrtića i jaslica u Žbandaju, budući je broj stanovnika i prirodni prirast stanovništva u porastu.

Ove godine starta i najveći projekt u starogradskoj jezgri, uređenje dijela gradske rive od carinskog gata do marine u kojem će se urediti najširi dio porečke rive, koji je prostor za veliki broj gradskih manifestacija.

Iako zdravstvo nije u ingerenciji gradova, već nekoliko godina ulaganjem u zdravstvo Poreča i županije osigura nad standarde pa u Poreču imamo nešto što brojni drugi nemaju, naglasio je Peršurić. S milijun kuna osigurat ćemo nad standard u hitnoj pomoći, tako što ćemo s općinama Poreštine i velikim turističkim tvrtkama osigurati financiranje dodatnih timova hitne medicinske pomoći.

Nastavljamo s financiranjem stanovanja liječnika HMP, ginekologinje i voditeljice biokemijskog laboratorija te sa smještajem policijskih službenika u Poreču, a osigurat ćemo i 150 tisuća kuna za kupnju ginekološkog ultrazvuka u porečkom Domu zdravlja naglasio je gradonačelnik Peršurić.

U svojem izlaganju sadržaja proračuna za 2020 godinu koji će biti ponuđen gradskim vijećnicima na sljedećoj sjednici gradskog parlamenta, Peršurić je naglasio da su sredstva povećana i za funkcioniranje Centra za rehabilitaciju Veruda, ispostave Poreč, Zdravog grada Poreč, Doma za starije i nemoćne osobe Poreč i subvenciju smještaja korisnika u Domu i za sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja porečkim umirovljenicima u iznosu od po 50%, za što će biti osigurano više od milijun kuna.

Gotovo milijun kuna bit će, prema riječima Peršurića, u proračunu Poreča za iduću godinu osigurano za stipendiranje stotinjak učenika i studenata s iznosom, najvećim u Hrvatskoj, a povećana su i sredstva za produženi boravak u školama za 2.6 milijuna kuna kao i za asistente u nastavi na 660 tisuća kuna. Osigurana su sredstva i za prijevoz učenika,

S obzirom da se poduzetničke zone Facinka i Buići –Žbandaj pune, zaključak je da ih se mora proširiti pa su u proračunu za 2020 godinu osigurana sredstva za izgradnju cesta i infrastrukture kako bi se pomoglo njihovom proširenju.

Financijski ćemo i dalje podržavati udruge u poljoprivredi za koje će u Proračunu  za 2020 godinu biti osiguran iznos od 250.000 kuna dok će za Dom obrtnika biti u Proračunu osigurano 840 tisuća kuna kao bi pomogli otplatu njihovog kredita, rekao je Peršurić.

Značajna sredstva u privatna i javna ulaganja u infrastrukturu, bit će uložena u više stotina manjih projekata, po svim mjesnim odborima, od nogostupa, igrališta, parkirališta a iduće godine će se nastaviti sa sufinanciranjem obnova zgrada i u porečkoj starogradskoj jezgri.Kako je naglasio gradonačelnik Peršurić politika Grada je da se prijavljuje na sve otvorene natječaje i da se u svakom trenutku bude spreman za prijavu novih projekata . U ovoj, na izmaku godini, moći ćemo ostvariti 30 milijuna kuna prihoda na temelju projekata financiranih iz fondova EU, uz gradsko sufinanciranje od nešto više od 10 milijuna kuna.

Po prezentiranju Proračuna za 2020 godinu javnosti, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić zahvalio se sugrađanima na prijedlozima, kritikama i sugestijama tijekom godine koja je na izmaku te ih je pozvao da svoje prijedloge i ubuduće šalju. (iV)

NAJČITANIJE