18.5 C
Poreč
Četvrtak, 16 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Poreč «dobiva» park egzotičnih i autohtonih ptica

Poreč «dobiva» park egzotičnih i autohtonih ptica

U šumi pokraj Červar Porta, nedaleko od Poreča, uskoro će biti otvoren «Papago park Poreč», prvi park egzotičnih i autohtonih ptica u Hrvatskoj koji je napravljen od prirodnih materijala i potpunouklopljen u okoliš. «Autor» izrade budućeg parka ptica je Porečan  Bernard Kranjec koji se već osamnaest godina bavi pticama. Prije nekoliko godina od države je u najam dobio tri hektara šume u kojoj je postavljeno dvadeset volijera za 200 egzotičnih i autohtonih ptica. Pri podizanju parka Kranjec nije ništa prepuštao slučaju, a «potvrda» su drvene kućice sa solarnim kolektorima, ručno izrađena drvena ograda koja okružuje park.

Prilikom stvaranja parka, poštujući Zakon o zaštiti šuma, uredili smo prostor maksimalno prirodno pa smo izradili šetnice bez tlakovca, betona, rizle,… i koristili smo sječku, otpadno granje iz parka koje smo samljeli i posipali po šetnici. Sve natpise i oznake u parku radili smo tehnikom pirografija i nismo koristili naljepnice ni plastiku, naglašava Kranjec koji je ponosan da će zoološki vrt zahvaljujući takvom pristupu biti okrunjen i eco-friendly titulom.

Pticama se Kranjec bavi već 18 godina a u Papago Parku ptice će imati uvjete kao da su slobodne u prirodi. Nastambe su napravljene da ptice imaju prostora za let, prostora za sakrivanje i da u vrijeme parenja imaju sigurno mjesto na kojem mogu napraviti gnijezdo. Jedan od bitnih faktora u Papago parku je poštivanje života ptica u zajednicama jer postoje ptice koje žive u paru sa i takvim pticama će biti osigurana nastamba u kojoj mogu stvoriti svoj svijet.

Pticama koje žive u jatu osigurali smo da sa svojim potrebama i običajima mogu normalno živjeti kao da su u otvorenom prostoru, naglašava Kranjec. U jednu od nastambi smjestili smo jato od tridesetak tigrica, postavili kućice za gniježđenje a nastambu smo «izgradili» da ima dovoljno sunca i potreban hlad. Sastavni dio nastambe je drvo graba koje je u većem djelu godine obraslo lišćem pa im ono simulira mjesto za skrivanje od predatora, ističe Kranjec.

Otvaranje Papago parka je pitanje dana jer se očekuju potvrde struke i izdavanje potrebnih dozvola, a uz sjajnu turističku promociju Poreča i Červar Porta na pragu je i ideja edukacije koje bi se stvorila u suradnji s školama.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa suradnicima, pročelnicima Morenom Mičetić Fabić i
Marinom Poropatom obišao je Papago park naglasivši da je Poreč, od ideje pa do realizacije Papago parka, bio velika i stalna podrška te je pozdravio originalnost projekta parka namijenjenog pticama po kojem će Poreč biti jedinstven i u turističkom smislu dobro posjećen, rekao je Peršurić, pohvalivši rad i trud obitelji Bernarda Kranjeca u osmišljavanju Papago parka. (iV)

NAJČITANIJE