16.4 C
Poreč
Nedjelja, 7 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Poreč ima novi, «jači», paket mjera pomoći gospodarstvu

Poreč ima novi, «jači», paket mjera pomoći gospodarstvu

Na elektronski održanoj sjednici Gradskog vijeća, jednoglasno je usvojen i drugi set mjera, kako bi se u vrijeme «vladavine» pandemije koronavirusa olakšalo poslovanje gospodarstvenika Poreča.

Mjere su namijenjene prvenstveno obrtnicima i poduzetnicima, kako bi im se dao poticaj za zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti.

Nove izglasane mjere pomoći su Odluka o smanjenju zakupnina za razdoblje dok su mjere Stožera na snazi, za obavljanje djelatnosti u poslovnim prostorima Grada PorečaOdlukom su zakupci, kojima je mjerama Stožera obustavljen rad, oslobođeni davanja u stopostotnom iznosu, uz uvjet da su redovni                  platiše.

Poduzetnici su oslobođeni plaćanja komunalne naknade  za                              gospodarske subjekte kojima je mjerama Stožera obustavljen rad od početka travnja do obustava mjera, najkasnije do 30. lipnja. Uvjet za ostvarenje pomoći su da su poduzetnici redoviti platiše, da mogu dokazati pad prometa od 20 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, da su obuhvaćeni mjerama, te da su im u prošloj godini prihodi bili manji od 7,5 milijuna kuna.

Ove mjere su donesene nakon što je Gradsko vijeće u ožujku og. donijelo mjere za oslobađanje plaćanja korištenja javne površine od 1. ožujka do normalizacije poslovanja, odgoda plaćanja poreza na potrošnju od 1. ožujka do normalizacije stanja, smanjenje zakupa gradskih poslovnih prostora za 50 posto za one obuhvaćene ograničenjem rada, odgodu plaćanja komunalne naknade do 30. lipnja, pa sukladno tome i naknade za uređenje voda, odgoda plaćanja koncesijskih odobrenja i spomeničke rente, obročno beskamatno plaćanje za komunalni doprinos od 1. ožujka do normalizacije stanja. Grad je nastavio financirati rad  gradskih i privatnih vrtića, kako bi se što jednostavnije po otvorenju mogli početi s radom. Roditelji su za vrijeme trajanja mjera Stožera oslobođeni plaćanja vrtića.

Važno je napomenuti da Poreč ostaje grad bez prireza i ne planira ga uvesti. Tijekom ovog mandata Grad odgovorno i racionalno upravlja gradskim financijama iako je u kratkom vremenu provedeno puno jakih financijskih projekata. Racionalizirani su troškovi, a priprema se i rebalans, budući je prioritet Gradu odgovorno poslovanje u trenutku kada su gradski prihodi drastično smanjeni a na snazi je jaka štednja za pomoć gospodarstvu.

Gradonačelniku, zamjenicima i pročelnicima plaće su umanjene za 30 posto a svim zaposlenima u gradskoj za 13 posto. Mjere uštede provedene u svim ustanovama i trgovačkim društvima koja su u gradskom vlasništvu. (iV)

 

 

NAJČITANIJE