15.4 C
Poreč
Subota, 5 prosinca, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Poreč je «dobio» Odluku o urbanom uređenju starogradske jezgre

Poreč je «dobio» Odluku o urbanom uređenju starogradske jezgre

Vijećnici Gradskog vijeća Poreča jednoglasno su donijeli Odluku o urbanoj opremi starogradske jezgre koje će korisnicima poslovnih prostora i privatnicima olakšati postavljanje opreme, tendi, suncobrana i reklama.

Potrebe za određivanjem standarda, trgovačkih i ugostiteljskih radnji u starom gradu, su «nametnute» jer prevladavaju rješenja upitne estetske kvalitete budući je starogradska jezgra Poreča zaštićeni spomenik kulture i pojedini elementi urbane opreme «ulaze» u strukturu spomenika.

Odluka o urbanoj opremi starogradske jezgre Poreča sastavni je dio Elaborata urbane opreme za koji je dobivena suglasnost Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela u Puli.

Vijećnici su pozdravili donošenje ove Odluke, a prilikom predstavljanja Odluke gradonačelnik Poreča Loris Peršurić napomenuo je da je Konzervatorski odjel u Puli pohvalio elaborat kao primjer i za ostale gradove u Istri naglasivši da je osnovna ideja da se kroz elaborat pomogne onima koji će ubuduće uređivati prostore u starogradskoj jezgri, a slično je napravljeno i na novouređenoj gradskoj rivi, gdje su brodari dobili unificirana i stilizirana prodajna mjesta i suncobrane, naglasio je Peršurić.

Donesenom Odlukom o urbanoj opremi utvrđene su tri zone zaštite i to zona u koju spadaju svi pojedinačno zaštićeni spomenici kulture te sve građevine povijesnog i estetskog značaja, zatim prva zona u koju spadaju svi objekti u ulicama Decumanus i Cardo Maximus , osim objekata koji su u nultoj kategoriji te druga zona u koju spadaju svi objekti unutar starogradske jezgre koji nisu u prvoj i drugoj zoni.

Po novoj Odluci urbane opreme tende, natpisi, reklame, rasvjeta izloga i video nadzor, morat će biti postavljeni po smjernicama iz Elaborata. Unutar zona definirano je postavljanje tendi, klimatizacijskih uređaja, satelitskih i drugih antena, bankomata, dodatnih vanjskih izloga, stalaka, samostojećih reklamnih elemenata i vanjsko postavljene robe.

Odlukom su propisane novčane kazne za prekršitelje odredbi, a pravne i fizičke osobe dužne su postojeću urbanu opremu uskladiti s odredbama Odluke u roku od dvije godine od njenog donošenja. (iV)

NAJČITANIJE