24.2 C
Poreč
Subota, 4 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Poreč s 1418,62 kn po stanovniku godišnje hrvatski rekorder po izdvajanju za...

Poreč s 1418,62 kn po stanovniku godišnje hrvatski rekorder po izdvajanju za sport

Specijalizirani portal gradonačelnik.hr analizirao je podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna za 2018. godinu. Podaci pokazuju da s ukupno 1418,62 kune po stanovniku godišnje, Poreč na vrhu ljestvice izdvajanja za sport per capita. S 9,5 posto proračuna izdvojenog za sport, Poreč se nalazi i među top deset gradova po ukupnom proračunskom izdvajanju za sport.

S ukupno šest javnih sportskih dvorana i dvije privatne, 130 polivalentnih i dječjih igrališta, atletskom stazom, nogometnim stadionom, rukometnim, košarkaškim i brojnim teniskim terenima, budućom izgradnjom nogometnih terena, razvijenom infrastrukturom za brojne sportaše i rekreativce uz samu obalu, teretane na otvorenom te projektima koji su posebno prilagođeni osobama s invaliditetom, ali i općem zdravlju stanovništva, Poreč je odavno prepoznao važnost ulaganja u sport.

-Sretni smo da Poreč, s obzirom na broj stanovnika, ima registriran vrlo veliki broj sportaša, a tu je i mnogo rekreativaca koji su kulturu sporta i zdravog življenja razvijali kako se i sam grad razvijao. Upravo zato, kako bismo održavali sve sportske objekte, te u granicama svojih mogućnosti podržavali i razvijali sportske klubove, odvajamo toliki iznos na godišnjoj razini samo za sport. Ipak, entuzijazam mnogih uključenih i dobra suradnja s udrugama u sportu pomažu da se sport u Poreču razvija iz godine u godinu. Ulaganja ćemo nastaviti i dalje te ćemo se truditi iznos povećavati iz godine u godinu – kaže gradonačelnik Loris Peršurić.

I dok je Poreč rekorder po izdvajanju per capita, po ukupnom postotku izdvajanja iz proračuna vodeća je Orahovica. Gradonačelnik.hr naglašava da, iako EU izravno ne financira sport, ipak postoje neki programi i projekti koji se mogu neizravno financirati. Primjerice, kroz program ruralnog razvoja mogu se financirati sportski objekti ako su bitni za pojedino područje, ili se pak u njih može uložiti kroz energetsku obnovu. No, s obzirom na to da  Europski odbor regija često ističe važnost sporta za gospodarstvo, jer ta industrija predstavlja dva posto BDP-a u EU i zapošljava 3,5 posto zaposlenih u Europi, te da je  povezan s drugim aktivnostima kao što je inkluzivni ili sportski turizam, tehnologija, zdravlje…, postoje i sve glasniji zahtjevi da se poboljša pristup financijskim sredstvima EU-a za sport. A upravo iz razloga kako bi se regijama i gradovima omogućilo da osiguraju pristojnu sportsku infrastrukturu.

Takvo što dobro bi došlo i domaćim gradovima koji iz svojih proračuna moraju financirati najveći dio sportske infrastrukture i rad udruga, javljaju iz upravnog odjela za opću upravu i gospodarstvo Grada Poreča.

NAJČITANIJE