13.9 C
Poreč
Subota, 30 svibnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Porečani bijesni! Potpisuje se peticija zbog enormnog povećanja cijena otpada. Spominju se...

Porečani bijesni! Potpisuje se peticija zbog enormnog povećanja cijena otpada. Spominju se i tužbe

Građani Poreča i okolice su ogorčeni na Grad Poreč zbog enormnog povećanja cijena zbrinjavanja komunalnog otpada. Mnogi se žale Gradu Poreču, ali ne dobivaju zadovoljavajuće odgovore. Brojne socijalno ugrožene osobe i umirovljenici nisu u stanju plaćati zbrinjavanje komunalnog otpada po novoj tarifi, a neki ostavljaju smeće u šumama, na ulicama i plažama vjerujući da će tako riješiti problem.

Povodom toga, porečki gradski vijećnici Emanuel Rudan (Živi zid) i Maurizio Zennaro (nezavisni) odlučili su organizirati potpisivanje peticije kojom se zahtjeva od Grada Poreča poništenje postojećeg cjenika odvoza komunalnog otpada, izrada novog cjenika, ali i izvršenje povratka preplaćenog građanima.

”Shvativši da odgovorne osobe ne namjeravaju ništa poduzeti, odlučili smo uključiti građane Poreča i okolnih općina (bivše općine Poreč) te pokrenuti akciju prikupljanja potpisa u korist nezadovoljnih, prevarenih i ogorčenih građana s ciljem poništavanja postojeće štetne i protuzakonite odluke. Zahtjev s potpisima podrške građana uručiti ćemo gradonačelniku Grada Poreča, načelnicima bivše općine Poreč te direktoru Usluge.” – istaknuli su Emanuel Rudan i Maurizio Zennaro.

Iznose sljedeće zahtjeve:

1. Poništiti postojeći cjenik o odvozu komunalnog otpada jer je isti donesen ne poštujući zakone RH.

2. Izrada novog cjenika koji će biti usklađen sa zakonom RH, što znači da cijena stimulira odvajanje otpada, na način da građani plaćaju odvoz u skladu sa stvarnom količinom otpada.

3. Izvršiti građanima povrat preplaćenog

Spomenutu peticiju možete potpisati ovdje.

 

Moguća i tužba protiv Usluge

”Ukoliko se nakon prikupljenih potpisa u primjerenom roku spomenuti zahtjevi ne usvoje, pokrenuti ćemo sudski postupak protiv Usluge d.o.o. zbog nezakonitog naplaćivanja odvoza smeća te potražiti zaštitu nadležnih institucija.” – navode Rudan i Zennaro.

Pored online akcije prikupljanja potpisa, najavljuju i akciju prikupljanja potpisa na terenu, u subotu 6. travnja na Trgu Slobode u Poreču i ispred porečke Usluge od 9,00 do 12,00 sati.
Organizirati će se i javne rasprave na području Grada Poreča i okolnih općina s ciljem informiranja građana o njihovim pravim. Prva javna rasprava u Poreču zakazana je 13.4. 2019. godine.

(D.K.)

NAJČITANIJE