0.8 C
Poreč
Utorak, 26 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica GRAĐANI PIŠU Porečani, sjetite se Lorisovog lica svakog puta kada vidite ulice prepune smeća/...

Porečani, sjetite se Lorisovog lica svakog puta kada vidite ulice prepune smeća/ Piše Otac Manus

Porečani, sjetite se nacerenog lica gradonačelnika Lorisa Peršurića svakog puta kada ugledate otpad na gradskim ulicama, kada ugledate učetverostručeni račun kojim plaćate Lorisov model odlaganja otpada po kojem većina smeća završava van smetlišta.

Dok se Loris Peršurić rukuje s vama, sjetite se da primate upravo onu ruku koja je potpisala tu odluku. Kada vam govori da je sve dobro i da nema argumenata koji potkrjepljuju njegovu krivicu u svemu tome, sjetite se da ste prije nekoliko mjeseci plaćali zbrinjavanje otpada četiri puta manje i da smeća po ulicama gotovo nije bilo, a da sada plaćate četiri puta više baš zato da bi se Poreč pretrpavao smećem, stoga neka vam Lorisova laž umnoži gorčinu u srcu. Zbilja je svjesna negacija krivice veća krivica od same krivice. Zapravo, svjesna negacija krivice je moralni zločin, dok sama krivica nije nužno i moralni zločin. Zbilja, ni najveći grad na svijetu pretvoren u smetlište ne može biti prljav kao što je laž prljava.

Ne dozvolite Lorisu da vam neistinama truje um nakon što vam je smećem zatrovao grad, da vam mozak postane smetlište pretrpano IDS-ovskim lažima. Ne dozvolite Lorisu da vam ismijava inteligenciju smiješnim tvrdnjama, da vas uvjeri da je učetverostručena cifra manja od one prve, da je Poreč prepun smeća čišći od Poreča bez smeća.

Porečani, kada vidite Lorisa Peršurića kako se fotografira s djecom po gradu i po školama, sjetite se da je upravo on svojim potpisom umanjio imovinu njihovim očevima i majkama. Grozno, zar ne? Posebno kada se pojmi da su neki od njih podstanari s niskim primanjima.
Pogledajte njegov neprirodan osmijeh i taj njegov pogled u čijim dubinama nešto čuči, nešto što je naivnom Porečanu preteško za dokučiti. Gledajte ga dok priča i pratite kako mu se pokreti tijela ne podudaraju s izgovorenim riječima. Pogledajte kako se češka po nosu dok govori o problemu sa smećem, zapazite kako izbjegava kontakt očima dok odgovara na pitanja o otpadu.

Porečani, ne budite toliko maloumni da smatrate Milana Lakovića glavnim krivcem svega ovoga. Taj se malo smirio, ohladio se kao da je proveo koji sat zatvoren u hladnjači. Nije on mogao učiniti ništa bez potpisa Lorisa Peršurića, a niti bi išta više mogao činiti da ga Loris odluči smijeniti.

Porečani, kada vidite Milana Lakovića, aktualnog direktora porečke Usluge koji je 2013. godine osuđen zbog gospodarskog kriminala, kada čujete kako optužuje Porečane zbog grada pretrpanog smećem, sjetite se da iza njega i svega što čini stoji upravo Loris Peršurić.

Za kraj, moram istaknuti da je Poreč u opasnosti. Osim što Lorisov način zbrinjavanja komunalnog otpada može uništiti nadolazeće turističke sezone, on može prouzrokovati i bolest u gradu. Zamislite da se na ovim visokim ljetnim temperaturama, na nekom divljem odlagalištu smeća razvije neka opasna bakterija. Vjerujem da bi tada Loris odvalio da su Poreč napali Talibani biološkim oružjem, no to ne bila istina. Jasno je tko će biti kriv ako se takvo što dogodi.

(Otac Manus)

 

NAJČITANIJE