25.7 C
Poreč
Nedjelja, 12 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Maurizio Zennaro: Odvodnja Poreč spiskala 6 milijuna eura. Hoće li štetu plaćati...

Maurizio Zennaro: Odvodnja Poreč spiskala 6 milijuna eura. Hoće li štetu plaćati Porečani?

U sjeni histerije zbog koronavirusa Poreč se zadužuje za 6 milijuna eura, i to zbog financijske posljedice istrage OLAF- a (Europskog ureda za borbu protiv prijevara), stoji u priopćenju za medije Maurizia Zennara, nezavisnog vijećnika u porečkom gradskom vijeću.   

Otkriveni su dokazi o sukobu interesa i kršenju postupka javne nabave. Za Odvodnju Poreč i pravomoćno osuđenog direktora Milana Lakovića, dodatno opterećenje za ionako već opterećen gradski proračun, očito ne predstavlja problem, nastavlja Zennaro.

Naime, za sutra, 12. ožujka, zakazana je 30. sjednica Gradskoga vijeća Grada Poreča. Za Predsjedništvo gradskoga vijeća, u sastavu Adriano Jakus (IDS), Gordana Šušljik (IDS) i Mario Ritossa (HSU), koje utvrđuje dnevni red sjednice, postala je već uobičajena praksa stavljati iznimno važne odluke pri samom kraju ili na sam kraju dnevnoga reda sjednica. Primjera radi, prodaja starog nogometnog igrališta bila je zadnja točka, a predzadnja način pružanja usluge prikupljanja i zbrinjavanja  otpada.

Stoga i ne čudi što je Predsjedništvo GV Grada Poreča odlučilo da kao zadnju točku dnevnoga reda uvrsti: Odluku o izmjenama Odluke o davanju suglasnosti trgovačkom društvu Odvodnja Poreč d.o.o. za zaduženje kod Europske banke za obnovu i razvoj radi sufinanciranja ,, Sustava odvodnje s uređajima za pročišćavanje otpadnih voda Grada Poreča”. 

O čemu se zapravo radi? – O posljedicama istražnih radnji koje je pokrenuo OLAF. Da podsjetimo, OLAF je Europski ured za borbu protiv prijevara.

OLAF-ova je istraga utvrdila da je u predmetnom projektu, koji se u 74 % iznosu financira sredstvima EU, došlo do financijske nepravilnosti i da financijska šteta na proračun EU iznosi 7 248 147,43 eura.

Opsežnom istragom, koje je pokrenute na temelju anonimne prijave, OLAF je otkrio dokaze o kršenju postupka javne nabave te dokaze o sukobu interesa. Odvodnja d.o.o je 5. ožujka 2018.g. zaprimila od OLAF-a dopis kojim se porečko trgovačko društvo poziva da dostavi svoje primjedbe na istražne konstatacije prije nego se donese konačni zaključak istrage. Nije nam poznato na što su sve iz Odvodnja uložili prigovor, ako su to upće učinili!

Iz jedanaest stranica priloženog materijala šesnaeste točke 30. sjednice GV jedva da je razvidno da se Porečani zapravo zadužuju upravo zbog financijske posljedice OLAF-ove istrage iz 2017.godine.

Iz materijala, koji je gradskim vijećnicima dostavljen, Odvodnja d.o.o tražio od Gradskoga vijeća da: “… osigura dodatna sredstva u provedbi EU projekta Poreč, prvenstveno budući da su nadležna kontrolna tijela počela provoditi ustege po izrečenim financijskim ispravcima, iako donesene Odluke nisu pravomoćne i u tijeku su postupci po nadležnim sudovima. Uvjereni smo da ćemo u sudskim postupcima koji su u tijeku dokazati ispravnost postupanja Odvodnje Poreč te da će doći do ukidanja ili izmjene odluka o izrečenim financijskim ispravcima.

Iznos od 6 milijuna eura za odgovorne osobe Odvodnje Poreč, predvođene pravomoćno osuđenim direktorom Milanom Lakovićem, očito ne predstavlja dodatno opterećenje za ionako već opterećeni gradski proračun. Naime, za novu osnovnu školu Finida građani Poreča su se zadužili u iznosu od 60 milijuna kuna, a i kredit za dvoranu Žatika još uvijek nije u potpunosti isplaćen. Kreditne obveze grada za osnovnu školu Finida i za dvoranu Žatika građani Poreča isplaćivati će do 31. prosinca 2033.godine.

Postavimo si pitanje što su sve građani Poreča mogli izgraditi i dobiti za 6 milijuna eura? Moglo bi se možda razmišljati o izgradnji gradskom bazenu ili o uređenju derutnog starogradskog Trga Marafor? Moglo bi se puno toga! Ili, zamislite što bi sve postigli ukoliko bi se isti iznos uložio u i onako uvijek nedostatna sredstva za društvene djelatnosti, ističe Zennaro.

Zar ne bi bilo logično da odgovorne osobe na čelu s pravomoćno osuđenim direktorom Milanom Lakovićem konačno odgovaraju za evidentno učinjene propuste, bili oni iz neznanja, nehaja ili zbog koruptivnih radnji?

Nepodnošljiva lakoća zaduživanja idesovske gradske vlasti je teško prihvatljiva za običnog građanina koji puni gradski proračun. No, bez obzira na iracionalnost prijedloga Odluke gotovo je sigurno da će dobro uigrana mašinerija IDS-ovih dizača ruku, zajedno s koalicijskim partnerima HSU i bošnjačko – albanskom manjinom i ovo izglasati! Dokle?!- postavlja si retoričko pitanje nezavisni porečki gradski vijećnik Maurizio Zennaro. (iV)

 

 

NAJČITANIJE