20.4 C
Poreč
Petak, 25 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO "Posljednji europski diktator" osvaja 6 uzastopni mandat sa gotovo 80 posto glasova

“Posljednji europski diktator” osvaja 6 uzastopni mandat sa gotovo 80 posto glasova

Aleksandar Lukašenko je na vlasti od 1994. Strani promatrači procjenjuju da u Bjelorusiji nije bilo slobodnih i poštenih izbora već četvrt stoljeća, a nekoliko zemalja članica EU-a, među kojima i Njemačka, kritizirali su izbore jer su dvojica najvećih Lukašenkovih suparnika, među kojima i suprug njegove protukandidatkinje, pritvoreni uoči izbora.

Bjeloruski državni mediji objavili su u nedjelju rezultate izlaznih anketa nakon zatvaranja birališta na predsjedničkim izborima prema kojima dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko osvaja gotovo 80 posto glasova.

Prema rezultatima izlazne ankete koje je objavila državna novinska agencija BelTA, Lukašenko je dobio 79,7 posto glasova birača. Samo 6,8 posto birača glasalo je za drugoplasiranu kandidatkinju Svetlanu Tihanovskaju, objavila je agencija.

Izbore nisu promatrali predstavnici Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) jer nisu bili na vrijeme pozvani. Nekoliko zemalja članica EU-a, među kojima i Njemačka, kritizirali su izbore jer su dvojica najvećih Lukašenkovih suparnika, među kojima i suprug Tihanovskaje, pritvoreni uoči izbora.

Šezdesetpetogodišnji Lukašenko, kojeg nazivaju i “posljednjim europskim diktatorom”, gotovo će sigurno osvojiti šesti uzastopni mandat, no mogao bi se suočiti s novim valom prosvjeda zbog ogorčenosti javnosti načinom na koji rješava pandemiju koronavirusa, zbog stanja u gospodarstvu i kršenja ljudskih prava.

Bivši upravitelj na sovjetskim kolektivnim gospodarstvima, Lukašenko je na vlasti od 1994. Strani promatrači procjenjuju da u Bjelorusiji nije bilo slobodnih i poštenih izbora već četvrt stoljeća.

Izvor: Dnevnik.hr

NAJČITANIJE