4.7 C
Poreč
Petak, 4 prosinca, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Postoje pacijenti koji se brzo oporavljaju i dugo zadržavaju antitijela

Postoje pacijenti koji se brzo oporavljaju i dugo zadržavaju antitijela

Istraživači iz Harvardove bolnice istražili su pacijente koji su se brže oporavili i pritom zadržali veću količinu antitijela, što bi moglo imati veliku ulogu u borbi protiv pandemije i bolje razumijevanje imuniteta.

Jedno od ključnih pitanja, postavljenih u pandemiji Covida-19, na koje se još uvijek traži odgovor glasi: koliko dugo traje imunitet? A jedan od ključnih pokazatelja imuniteta je prisutnost antitijela specifičnih za virus.

Prethodne studije nudile su oprečne izvještaje o tome mogu li ljudi, oporavljeni od infekcije, zadržati antitijela ili ne. Nova studija istraživača iz Brighama i Ženske bolnice pri Harvardovom sveučilištu ispitala je uzorke krvi i stanice pacijenata oporavljenih ili od blagog do umjerenog Covida-19.

Otkriveno je sljedeće: dok su količina protutijela kod većine osoba opadala nakon povlačenja bolesti, neki pacijenti proizvodili su virusna antitijela i nekoliko mjeseci nakon infekcije. Simptomi bolesti kod tih su ljudi trajali kraće, što sugerira da neke osobe mogu postići učinkovitiji i trajniji imuni odgovor na virus. Rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Cell.

‘Pronašli smo podskupinu osoba koje brzo ozdravljuju, održavajući razinu specifičnih antitijela nakon COVID-19’, rekao je imunolog Duane Wesemann, profesor Harvardove medicinske škole. ‘Vrsta imunološkog odgovora koju vidimo kod ovih osoba podsjeća na ulaganje u policu osiguranja; to je način na koji imunološki sustav dodaje novi sloj zaštite od budućih susreta s virusom.’

Wesemannov laboratorij proučava niz antitijela koja proizvodi imunološki sustav domaćina. U proljeće ove godine svu su pažnju posvetili pandemiji Covida-19 i imunološkom odgovoru zaraženih. Istražili su 92 zaražene osobe s područja Bostona koje su se oporavile od Covida-19.

Redovito su analizirali uzorke krvi i mjerili niz antitijela, uključujući imunoglobulin-G (IgG). Uzorke su podijelili u dvije skupine: one koje razine IgG, specifične za virus, održavaju nekoliko tjedana i one koje ih brzo izgube.

Otkriveno je da razine IgG protiv virusa imaju tendenciju znatnog pada kod većine pojedinaca tijekom tri do četiri mjeseca. Međutim, kod otprilike 20 posto pojedinaca proizvodnja antitijela ostala je stabilna ili se čak pojačala. Pritom je otkriveno i da ovi ‘održavatelji antitijela’ pokazuju simptome bolesti kraće od drugih pacijenata, prosječno deset nasuprot 16 dana.

Pronađene su i razlike u količini T i B stanica, vrstama imunoloških stanica koje mogu igrati ključnu ulogu u imunološkom pamćenju i zaštiti organizma.

‘Podaci ukazuju na vrstu imunološkog odgovora koji stvara stanice koje se mogu posvetiti dugotrajnoj proizvodnji antivirusnih IgG antitijela’, rekao je Wesemann. ‘To je važno otkriće u borbi protiv Covida-19 i imat će utjecaj na naše razumijevanje imunološkog sustava općenito.’

Izvor: Tportal.hr

Foto: Ilustracija

NAJČITANIJE