6.6 C
Poreč
Nedjelja, 19 siječnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA U spomen na žrtve Vukovara: Potresni film "Glavu gore, ruke na leđa"...

U spomen na žrtve Vukovara: Potresni film “Glavu gore, ruke na leđa” rasplakao je porečku publiku

Prepuna kino dvorana u Poreču dočekala je sinoć projekciju filma “Glavu gore, ruke na leđa – 269 dana logora. 7000 ljudi. 1 priča” autora Stipe Majića Pipe.

Nakon što je istarskoj publici premijerno prikazivan dokumentarno – igrani filma ,, Glavu gore, ruke na leđa” u Puli, sinoć je potresno svjedočanstvo vukovarskih branitelja i civila koji su preživjeli strahote srpskih koncentracijskih logora prikazan i porečkoj publici.

Prije početka projekcije publici se obratio i sam autor dokumentarnog – igranog filma Stipe Majić Pipe te je, nakon što je publika minutom šutnje odala počast stradalima u Domovinskom ratu, započela jedno i pol satna projekcija.
Iskazi interniranih vukovarskih branitelja koji su preživjeli strahote stočne farme Stajićeva, zatvora u Sremskoj Mitrovici i u Nišu daju dokumentarno-igranom filmu poseban pijetet.
,,Glavu gore, ruke na leđa” prvi je u nizu dokumentarno-igranih filmova s kojima Stipe Majić Pipe želi prikazati istinu o Domovinskom ratu i o stradavanju branitelja i civila.
Naime, Stipe Majić Pipe je najavio da su u pripremi još dva dokumentarno–igrana filma.
Film ,,402 Otkrhnuti” posvećen je nedužnoj djeci koja su stradala u Domovinskom ratu, a dokumentarno–igrani film ,,Ispod radara” autor posvećuje hrabrim đakovačkim pilotima i padobrancima koji su dostavljali pomoć bolnici u Vukovaru.
Životopis Stipe Majića možete pogledati OVDJE.

Film je prikazao situacije iz života, što su jeli, što su radili i kako su spavali u staji na podu na golom betonu na zimi. Ispitivanja, lažne optužbe, batinanje i razne torture koje su prolazili, sve je to prikazano u filmu. Autor je u nedostatku arhive igranim scenama pokušao dočarati patnju logoraša. U tome je i uspio.

Autor je želio da se film prikaže i u Poreču, jer je nekolicina Porečana bilo svjedokom tih događanja. Isti su se nakon prikazivanja filma, uz bivše logoraše stali na pozornicu pred publiku, no publika, vidno potresena i u suzama, nije imala pitanja za njih.

Sadržaj filma možete pogledati OVDJE.

NAJČITANIJE

- Advertisement -