29.8 C
Poreč
Utorak, 11 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Predstavljeno je novo "lice" porečke rive 

Predstavljeno je novo “lice” porečke rive 

Uređenje porečke rive, od carinskog gata do gradske kavane počinje u ponedjeljak, 2. prosinca  o.g, najavljeno je pri potpisivanju ugovora o izvođenju radova kojem su nazočni bili  gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, pročelnik UO za komunalni sustav Marino Poropat, pročelnik UO za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin, projektant Alan Kostrenčić iz arhitektonskog ureda Kostrenčić i Krebel iz Zagreba te Nino Filipin, predstavnik tvrtke ADRIAING d.o.o. iz Buja izvođača radova i Dino Ružić iz Istra inženjeringa d.o.o. Poreč, zaduženog za nadzor.

Tvrtke su odabrane provedenom javne nabave, radovi su vrijedni oko 26 milijuna kuna s PDV-om a rok za izvođenje radova je mjesec lipanj 2020. godine. Uz grad Poreč radove sufinancira i TZ Grada Poreča s 2 milijuna kuna.

Projekt rekonstrukcije rive jedan je od najznačajnijih projekata za naš grad, nakon što smo proteklih godina dovršili porečku prometnu zaobilaznicu, uveli kanalizacijski sustav na više od 90 posto prostora Poreča, izgradili dvije škole i dva vrtića pa se sada okrećemo i uređenju rive, rekao je gradonačelnik Peršurić naglasivši da je to je vrlo zahtjevni projekt koji je “građen” više godina u suradnji s projektantima, nadležnim UO grada, konzervatorima i subjektima koji su radili na pripremi infrastrukture. Budući se ne radi samo o rivi već i o integralnom dijelu starogradske jezgre Poreča ovaj projekt morao je dobiti puno više odobrenja i dozvola od klasičnih projekata, rekao je Peršurić naglasivši da je osnovna ideja obnove porečke rive vratiti Porečane na rivu, moderan, funkcionalan i prohodan prostor, pogodan i za javne manifestacije, naglasio je Peršurić.

Pokretanjem rekonstrukcije porečke rive od carinskog gata do prostora Gradske kavane, štandovi s tog dijela rive bit će maknuti,  drvored se uređuje, a prometnica će dobiti novi prostor uz pješačke šetnice. Dovršetkom radova Poreč, jedan od prvaka hrvatskog turizma, «dobiti» će rivu kakvu i zaslužuje, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Izgled buduće porečke rive predstavili su pročelnik Damir Hrvatin i projektant Alan Kostrenčić. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija i izgradnju komunalne infrastrukture i uređenje partera sa urbanom opremom. Predviđeno je uređenje središnjeg obalnog dijela rive, pješačke komunikacije od Narodnog trga do Lučke kapetanije i drvoreda uz južne gradske zidine sa povezivanjem rive i povijesne jezgre grada. Glavne karakteristike obnove porečke rive je prilagodba prostora pješacima, uklanjanje štandova i parkirnih mjesta, uređenje povijesnog drvoreda i šetnice, postavljanje nove komunalne opreme klupa, indirektne rasvjete i javne rasvjete, uklanjanje asfalta i popločenje rive kamenim pločama te uređenje prostora za brodare uz postavljanje  potrebne infrastrukture za održavanje javnih manifestacija.

“Želimo urediti javni prostor kao dnevni boravak naših sugrađana i vratiti ih na rivu”, rekao je pročelnik Damir Hrvatin. Ovu gradsku rivu radimo za nas, građane Poreča, i ocjenjujemo da će, ako riva bude ugodna nama, bit će ugodna i onima koji dolaze u naš grad kao gosti, rekao je Hrvatin napomenuvši kako današnje stanje prostora rive onemogućava pogled na more s ugostiteljskih terasa zbog velikog broja prepreka, a manjak klupa i prohodnost   onemogućava boravak građana na rivi.

Ono što je lijepo maksimalno će se istaknuti, povijesne vrijednosti učinit ćemo vidljivima a materijali na parteru pomno su birani i imat će asocijacije na onaj u Eufrazijevoj bazilici, posebno u povijesnom drvoredu, rekao je projektant Kostrenčić zahvalivši se studiju Numen iz Zagreba na dizajnerskim rješenjima zaključivši da je uređenje cijele gradske rive već projektirano, ali je iz financijskih i praktičnih razloga odlučeno urediti rivu dio po dio. Nakon uređenja gradske rive od hotela Palzzo do cainskog gata na red je došlo uređenje porečke od carinskog gata do gradske kavane. (iV)

 

 

NAJČITANIJE