15.1 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Prema novoj prognozi zima je gotova

Prema novoj prognozi zima je gotova

U dosadašnjem dijelu klimatološke zime koja je počela 01.12. još nismo imali niti jednu zimsku ciklonu, a samim time nije bilo značajnijeg snijega, pa čak ni u većem dijelu gorja, donosi Istramet.

Prema izvještaju DHMZ-a, tek na 5 lokacija u Hrvatskoj je izmjeren mjerljiv snježni pokrivač, a najviše ga ima na Zavižanu, tek 5 centimetara koji će brzo okopniti. Nizine unutrašnjosti zemlje ove zime zabilježile su tek jedno kratkotrajno padanje snijega, a središnja Istra nije imala čak ni susnježicu.

I temperaturno gledajući osjetno smo iznad prosjeka, naročito u gorju i na Jadranu. Nizine unutrašnjosti Hrvatske od temperaturnih ekstrema “spasila” je dugotrajna inverzija, no uslijed sve jačeg sunca i vjetra ona će u idućim tjednima biti rjeđa pojava.

Tjedne prognoze upućuju – zima je gotova!

Prema objavljenoj mjesečnoj prognozi ECMWF-a na stranicama EFFIS-a, zima u Europi je gotova! Naime, pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim tjednima do 01.03. i početka klimatološkog proljeća. Očekivano temperaturno odstupanje je zamjetno te najizraženije u Rusiji otkuda nam stižu pravi zimski prodori.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih fronti ili možda čak i ciklona koje mogu donijeti snijeg, no od velikih zimskih scenarija čini se da ne bude ništa. Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje oborina od prosjeka, što znači nastavak dominacije tople anticiklone.

Globalna cirkulacija po očekivanju sezonskih prognoza tako je posložena da dio vrtloga konstantno zahvaća i Atlantik, što omogućuje stalno obnavljanje ciklona na tom području. U takvoj situaciji ozbiljniji zimski scenariji u Europi nisu izgledni do daljnjega.

Možda tek na proljeće kada slijedi sezonsko slabljenje vrtloga, ali kome tada treba hladnoća i snijeg?

NAJČITANIJE