22.6 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOPresuda Mladiću potvrdila važnu stvar: Republika Srpska sama po sebi je zločin

Presuda Mladiću potvrdila važnu stvar: Republika Srpska sama po sebi je zločin

Piše Ivan Violić

Republiku Srpsku trebalo bi odmah ukinuti. Što je, međutim, nemoguće

Republika Srpska nije samo nastala na zločinu. Ona je zločin po sebi. Jučerašnja potvrda doživotne robije za generala Mladića, samo je jedna u nizu teških haških presuda protiv najviših dužnosnika Republike Srpske. Podsjetimo, Radovan Karadžić, utemeljitelj i nesporni politički lider Republike Srpske također je osuđen na doživotni zatvor, među ostalim i zbog genocida.

Drugo dvoje visokih dužnosnika Republike Srpske tijekom rata, Momčilo Krajišnik i Biljana Plavšić osuđeni su na 20 i 11 godina zatvora. Pravno gledajući, Republika Srpska jest zločin s jakim elementima genocida. Fizički gledajući, svi mi, koji smo izbliza pratili i Domovinski i bosanskohercegovački rat, do danas smo zgroženi neusporedivim okrutnošću rata u Bosni, u čijim je zvjerstvima srpska strana igrala uvjerljivo premoćnu ulogu.

Republika Srpska izravna je geopolitička posljedica tih zvjerstava. Ceterum censeo, Republiku Srpsku trebalo bi odmah ukinuti. Što je, međutim, nemoguće.

BiH, država na respiratoru

Dok god sama Srbija ne prođe kroz suočavanje sa svojom, apsolutnom i bezuvjetnom krivnjom za ratove na području bivše Jugoslavije, srpski narod u Bosni smatrat će svoju sramotnu borbu od 1992. do 1995. prilično opravdanom.Pa će snažno podržavati Republiku Srpsku, a Karadžića i Mladića smatrati narodnim herojima.

Opstanku Republike Srpske pomažu i islamizacija dijela Federacije, kao i neobična sklonost hercegovačkih Hrvata da komplotiraju s bosanskim Srbima. Republika Srpska opstat će sve dok se trajno ne riješi pitanje Bosne i Hercegovine, disfunkcionalne države koja živi na respiratoru. No, koliko god dugo da opstane, Republika Srpska zauvijek će biti obilježena pravno potvrđenom stigmom genocida.

Izvor: Telegram.hr 

Foto: Telegram.hr

NAJČITANIJE