29.9 C
Poreč
Utorak, 11 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Prije 12 godina na današnji dan napustio nas je Mate Parlov

Prije 12 godina na današnji dan napustio nas je Mate Parlov

Na današnji dan prije 12 godina napustio nas je jedan od najvećih hrvatskih sportaša, boksač i olimpijski, europski i svjetski osvajač zlatnog odličja za bivšu Jugoslaviju, Mate Parlov.

U profesionalnoj karijeri osvojio je 1976. godine naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji i naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji po WBC-u 1978. godine.

Bio je prvi boksač iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu. Mate Parlov jedini je boksač u povijesti tog športa koji je u istoj kategoriji osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku,te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Bio je najbolji hrvatski i jugoslavenski boksač svih vremena, te je već za života proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

parlov1.jpg

Rodio se u Splitu, a podrijetlom je bio iz sela Ričica blizu Imotskog. Njegov posljednji dodir s boksom bio je na Olimpijskim igrama 1984. gdje je imao ulogu jugoslavenskog izbornika.

Na tim su olimpijskim igrama jugoslavenski boksači postigli svoje najbolje rezultate ikada: jedno zlato, jedno srebro i dvije bronce.

Nakon završetka svoje aktivne boksačke karijere živio je u Fažani pokraj Pule, daleko od športa i javnog života. Vodio je vlastiti kafić “Mate” u Puli.

U ožujku 2008. dijagnosticiran mu je rak pluća. Preminuo je četiri mjeseca kasnije, 29. srpnja 2008. godine.

Mate Parlov pokopan je 31. srpnja 2008. na Gradskom groblju u Puli.

Izvor: Istain.hr

NAJČITANIJE