11.8 C
Poreč
Petak, 30 listopada, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Privatne američke farmaceutske firme nude ulaganje u rusko cjepivo protiv korone

Privatne američke farmaceutske firme nude ulaganje u rusko cjepivo protiv korone

Rusko cjepivo Sputnjik V registrirano je u kolovozu, kada je postalo prvo registrirano cjepivo protiv koronavirusa na svijetu. Lijek su zajednički razvili ruski Istraživački centar Gamaleja i Ruski fond za direktna ulaganja.

Ruski fond za direktna ulaganja razmatra ponudu nekoliko privatnih američkih farmaceutskih kompanija da usmjere investicije u rusku vakcinu Sputnjik V, rekao je u generalni direktor RDIF-a Kirill Dmitrijev.

Govoreći na konferenciji za novinare, Dmitrijev je izjavio da je Rusija već primila zahtjeve za ukupno 1,2 milijarde doza vakcine protiv koronavirusa. Prema riječima šefa RDIF, fond će isporučiti vakcinu u još sedam država Latinske Amerike, Bliskog Istoka i Azije.

Fond očekuje da će mjesečna proizvodnja ruske vakcine protiv COVIDA-19 dostići 10 miliona doza do kraja decembra.

„Rusija će sigurno postati prva država na svijetu koja će obezbijediti uspješno cijepljenje svog stanovništva protiv koronavirusa“, ​​dodao je izvršni direktor RDIF-a.

Dmitrijev je ranije izjavio da je fond primio zahtjeve iz preko 20 zemalja za milijardu doza vakcine Sputnjik V.

U kolovozu je Rusija registrirala prvo svjetsko cijepivo protiv COVIDA-19, Sputnjik V, koju je razvio Naučno-istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja. Prema ministarstvu zdravlja, Sputnjik V je sigurna i pokazala se sposobnom da izgradi imunitet protiv virusa. Vakcina tek treba da završi potrebnu fazu 3 kliničkih ispitivanja.

Izvor: Logično.hr 

Foto: Ilustracija

NAJČITANIJE