4.3 C
Poreč
Utorak, 26 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO PROF. DR. SC. KREŠIMIR PAVELIĆ, redoviti profesor Sveučilišta u Rijeci i u...

PROF. DR. SC. KREŠIMIR PAVELIĆ, redoviti profesor Sveučilišta u Rijeci i u Puli, komentirao je situaciju s Covidom-19, „zaključavanjem“, zdravstvenim sustavom, učinkovitošću testiranja i maski

Piše Mr. sc. Arna Sebalj

Prof. dr. sc. Krešimir Pavelić je hrvatski znanstvenik u području biomedicine i zdravstva. Bavi se istraživanjem raka i novih potencijalnih lijekova. Bio je voditelj Nacionalnog programa “Istraživanje raka”. Njegov istraživački rad u području molekularne medicine fokusira na nasljedne karcinome. Osamdesetih  godina bavi se istraživanjem u području onkologije, mikrobiologije i dijabetesa u Zagrebu, Buffalu, Cincinnatiju i Rochesteru.

Od 1991. do 2007. godine provodi istraživanje na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu gdje osniva Zavod za molekularnu medicinu čiji je i predstojnik od 2003. gdje je radio na području onkologije,  genomike i proteomike. Obnašao je funkciju redovitog profesora Sveučilišta u Rijeci, a sada i u Puli. Od 2008. godine je vršitelj dužnosti pročelnika, a od 2009. do 2015. godine je pročelnik i osnivač Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Od 2008. do 2013. bio je glavni tajnik Europske organizacije za molekularnu biologiju ( EMBO).

Član je nekoliko svjetskih i domaćih znanstvenih akademija. Obnašao je čitav niz znanstvenih funkcija od kojih se ističe predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost RH.

◾Što nam možete reći o ovom novom „ZAKLJUČAVANJU“?

Apsolutno sam protiv zatvaranja.  Zaključavanje ne donosi bitan učinak. Dovoljno je pogledati susjednu Sloveniju ili pak usporediti Veliku Britaniju u kojoj vlada totalni lockdown i Švedsku. Gotovo da i nema razlike u ishodima pandemije. Lako je nama liječnicima, znanstvenicima i  državnim službenicima kritizirati postojeće mjere i zagovarati lockdown. Od čega će živjeti mali, srednji ili veliki poduzetnici koji ne rade!  Poznati svjetski virolog Giorgio Palu sa Sveučilišta u Padovi kaže da 95 % pozitivnih osoba nema simptome te da lockdown nije ništa drugo nego histerija s kojom treba prestati.

Gdje je nestala društvena i ljudska odgovornost? Da li se dosita želi uništiti ekonomija i uspostaviti sustav ovisnosti o isplatama naknada od strane države? To su ionako opet novci od zaduženja privatnih banaka, koje vode u još veću ekonomsku agoniju. Želim napomenuti da je samo u posljednjih  40 godina Velika Britanija imala sedam službenih epidemija / pandemija: AIDS, svinjska gripa, kravlje ludilo, SARS, MERS, ptičja gripa kao i godišnja sezonska gripa. Sve su bile vrlo zabrinjavajuće, ali škole su ostale otvorene, a društveni je sustav funkcionirao.

Andreas Sonnichsen s Paracelsus Medical University Salzburg, Institute of General Practice, Family Medicine and Preventive Medicine, Salzburg,  Austrija :

“Mjere su glupe jer paraliziraju državu. Prestanite plašiti ljude!”

◾Što kažete na „ZAKLJUČAVANJE“  I  SITUACIJU U ZDRAVSTVENOM SUSTAVU?

Zaključavanja i ograničenja zbog covida-19 imaju “razarajuće učinke” na javno zdravlje narušavanjem  rutinske skrbi i štete mentalnom zdravlju, a najveći teret snose siromašni. Odgovor na pandemiju u mnogim zemljama širom svijeta, usredotočen na zaključavanje, nameće goleme nepotrebne zdravstvene troškove i dugoročno će povećati smrtnost stanovništva. Trenutne politike zaključavanja proizvode razorne učinke na kratkoročno i dugoročno javno zdravlje. Nažalost, poruke javnog zdravstva o covidu-19 stvorile su mnoge pogrešne percepcije o bolesti i raširile strah i paniku. Javnosti treba pružiti samo znanstveno točne činjenice. S tim se mišljenjima slažu i ugledni eksperti poput  Dr. Sunetra Gupta, profesorice i epidemiologinje na Sveučilištu Oxford, dr. Jay Bhattacharya, profesora na Sveučilištu Stanford, i dr. Martin Kulldorff, profesora medicine na Sveučilištu Harvard.

◾Veliki problem predstavlja „ZAKLJUČAVANJE DJECE“. Situacija je, prema pričama roditelja dramatična. Kako na to gledate?

Standardna javnozdravstvena praksa ne zahtijeva zatvaranje škola zbog gripe. Niti bi se škole trebale zatvoriti zbog covida-19. Moralno je neopravdano štetiti djeci psihološki i na druge načine zaključavanjem koje im pruža vrlo malu korist u smislu smanjenja smrtnosti od covida-19. Online učenje nije dobra zamjena za klasičnu školu i mislim da ministar Fuchs i ministarstvo ovoga trenutka rade dobru stvar inzistirajući koliko god je to moguće na pohađanju škole. Za normalan razvoj djeca imaju snažnu potrebu za druženjem s drugom djecom, za sklapanjem prijateljstva i međusobnom igrom. Maske i socijalno distanciranje ometaju ove aktivnosti koje su toliko važne za njih. Napominjem da je rizik od umiranja od zaraze koronavirusom  za djecu vrlo nizak – prema nekim infektolozima niži od rizika umiranja od zaraze sezonskom gripom.

Zanimljiva je izjava  Jay Bhattacharya, profesora na Sveučilištu Stanford:  “Onima koji nisu ranjivi treba odmah omogućiti da nastave život kao i obično. Jednostavne higijenske mjere, poput pranja ruku i boravka kod kuće kada su bolesni. Škole i sveučilišta trebaju biti otvoreni za nastavu. Sport je izrazito bitan. Mlade odrasle osobe s niskim rizikom trebaju raditi normalno, a ne od kuće. Treba otvoriti restorane, vratiti umjetnost i glazbu”, objašnjava Bhattacharya teoriju  “usmjerene zaštite” u kojoj se izoliraju i štite isključivo oni stariji i oni koji se suočavaju s visokim rizikom od smrti od infekcije koronavirusa. “Svatko treba preuzeti rizike koji su im važni, na primjer žele li zagrliti svoje dijete ili unuka”. 

◾Oko SMRTNOSTI postoje različita mišljenja, ali i različita tumačenja pa i opravdana sumnja u točnost informacija. Što na to kažete?

Smrtnost koja se prikazuje u medijima apsolutno zahtjeva neke odgovore. Podaci pokazuju da su mnogi smrtni slučajevi – prvenstveno ljudi u dobi od 45 do 65 godina s podjednakom raspodjelom među spolovima – uglavnom uzrokovani srčanim bolestima, moždanim udarom i rakom, što sugerira da su ti prekomjerni smrtni slučajevi uzrokovani nedostatkom rutinske medicinske njege i usluge zbog ograničenja koje nameće pandemija. Imam i nekoliko pitanja bez kojih je znanstveno nemoguće dati procjenu ozbiljnosti neke situacije te vrstu eventualnih protumjera,  pa tako i ove. Prvo pitanje,  koje mi se čini da se nedovoljno procjenjuje je kretanje broja  umrlih  (i u kojoj životnoj dobi ) te s kojim komorbiditetima  zadnjih npr. 10 godina, u našoj zemlji i Europi? Sinoć sam pogledao statistiku za Veliku Britaniju koja je lako dostupna online (nisam uspio dobiti podatak na EU Stat za cijelu EU od 2000. nadalje) i pronašao podatke koji govore sami za sebe.

Nije naodmet spomenuti da je smrtnost od covida-19 više od tisuću puta veća kod starih i nemoćnih nego kod mladih. Doista, za djecu je covid-19 manje opasan od mnogih drugih štetnosti, uključujući gripu. Zbog trenutačnih epidemioloških mjera ozbiljno sam zabrinut zbog štetnih utjecaja na fizičko i mentalno zdravlje stanovništva. U SAD-u svaka četvrta mlada osoba ozbiljno je razmišljala  o samoubojstvu, prema studiji Centra za kontrolu bolesti. Iz lipnja ove godine.

Ian Brown, Stanford Emergency Medicine Depatment spominje da je od ukupno 562 pacijenta 49 njih bilo pozitivno na Covid 19 (8.7 %). Od tih 49 pozitivnih njih 19 je imalo koinfekciju (22 %). Čak 127 pacijenata (22.6 %) bili su pozitivni na neke druge viruse: Rhino viruse, Influenza A, Meta-pneumonia virusi, Rous sarcoma virui, neki drugi tipovi Corona virusa, Virus parainfluenze  itd.

Didier Raoult, francuski liječnik i infektolog, direktor Research Unit in Infectious and Tropical Emergent Diseases Marseille,  uspoređuje Covid-19 s gripom. Gripa se sezonski povećava pa tako i smrtnost. Važno je napomenuti da uzrok smrti nije samo virus već se u većini slučajeva radi o komorbiditetu (dakle više uzroka). Godine 2017. u Francuskoj raste stopa smrtnosti od gripe. Današnji Covid-19 trebao bi prouzročiti još 10.000 mrtvih u Francuskoj da dosegne 2017. Što se Covida-19 tiče u Marsejskoj bolnici je stopa smrtnosti 0.8 % što ne pokazuje nikakve abnormalnosti s obzirom na statističke podatke (dakle, nema više smrtnih slučajeva nego inače). Od 4 smrtna slučaja samo je jedan od Covida-19, a 3 od komorbiditeta.  Na koncu prof. Didier Raoult  zaključuje:  Ništa se novo ne događa!

◾Što kažete na TESTOVE koji su u primjeni?

Testovi, poglavito PCR su veliki kamen spoticanja. Već sam o lažno pozitivnim PCR testovima dosta pisao i ne želim to ponovno elaborirati. Što znače asimptomatski slučajevi? Što znači ako se jedna osoba 4 puta dnevno testira pa je 2 puta pozitivna, a dva puta negativna isti dan! To naprosto znači da je test nepouzdan. Znanstvenici koji znaju ponešto o metodi PCR zapanjili su se kad su spoznali da se ta metoda koristi za populacijske analize. To je vrlo zahtjevna metoda, sklona nevidljivim pogreškama koje mogu utjecati na to da se iz te tehnike dobije uvijek pouzdana informacija, posebno kad je riječ o ogromnom broju amplifikacija da bi se dobio lanac virusnog genskog koda. Test ne može razlikovati živi virus od kratkog lanca virusne RNA koji se razbio na dijelove prije nekoliko tjedana ili mjeseci.

Više je mogućnosti lažno pozitivnih PCR reakcija u slučaju Covida-19. Prije svega, nesavršena tehnika aplifikacije čime se može pojačati sekvenca “mamca” smještena u uzorak. Centri za testiranje ne bi trebali izvještavati samo o tome koja je osoba pozitivna, već i o broju koji indicira koliko virusa dotična osoba ima (tzv. cycle treshold value ili CT vrijednost praga ciklusa). Taj broj može pomoći liječnicima da prepoznaju osobe visokog rizika za teži oblik bolesti. Ali također tko je infektivan i treba biti u izolaciji. Naravno, CT vrijednost nije perfektna metoda. Ponavljam,  zašto se ne provode testovi i na druge viroze i gripe? Da li se pacijenti obrađuju cjelovito po primitku u bolnicu ukoliko je test na Covid pozitivan, ili se tretiraju kao oboljeli od COVID-a te možda ostaju bez adekvatnog tretmana sasvim drugačijeg uzroka bolesti zbog koje se javljaju liječniku.

Lažna je pretpostavka da je 100 posto stanovništva osjetljivo na virus, a da je do sada samo 7 posto zaraženih. To je prema riječima bivšeg direktora Pfizera Mikea Yeadona obična glupost. „Imamo podatke da već 30 posto stanovništva  ima prethodni imunitet, a ako se ubroje mala djeca koja su ionako otporna to je 40 posto. Uzimajući u obzir da je stopa zaraze 30 posto, onda oko 65 do 72 posto stanovništva trenutno ima imunitet na Covid-19.“  Svaki put kada pojačate PCR test na više od 30 ciklusa dobit ćete lažno pozitivan rezultat. (CDC i WHO sada preporučuju da se kod PCR testova koristi između 40 i 45 ciklusa!)

◾Što kažete na TRENUTNU SITUACIJU  I  UPRAVLJANJE KRIZOM?

Ne ocjenjujem ju dramatičnom. To znači da nismo izgubili kontrolu nad epidemijom. Osobno imam dvojbe oko testova. U medijskom prostoru su potpuno zanemareni  podaci vezani uz influencu (gripu).

Na samom početku krize jasno sam rekao, a to i sada ponavljam, korona kriza ne zaslužuje takav publicitet i strašenje ljudi. Također sam rekao da je virus (ako je to uopće virus) lako moguće izašao iz bioterorističkog laboratorija ili naprosto pobjegao. Za to ima dosta dokaza u znanstvenoj literaturi, iako se ne prezentiraju u javnosti, što je čini se nezanimljivo medijima. Rekao sam također ako je tome tako, onda bismo svi skupa mogli imati problema. Prema izjavama nekoliko znanstvenih izvještaja uzgojen je niz patogenih virusa za ljude. Zbog čega su u Wuhanu uzgajali patogene viruse – odgovor je bio da bi se bolje proučila patogenost!  Danas u jeku linearnih izvještaja o Covidu-19 nema ni riječi o ključnim pitanjima: koje su mjere poduzete da se to ne događa, zašto se uopće to dogodilo, koje su sankcije itd.? Tko stoji iza toga? Sa strepnjom slušam intervju američke novinarke s Bilom Gatesom koji proročanski govori kako nas očekuje čitav niz novih pandemija. U tome ne zaostaju niti neki naši celebrity znanstvenici. Kao da je sve usmjereno ka razvoju i prodaji spasonosnog cjepiva. Cjepivo Moderne pokazuje i ozbiljne nuspojave prema riječima samog Gatesa. Učinkovitost cjepiva je također upitna.

Neke nove mjere ne odobravam jer mi nije jasna svrha (zatvaranje kafića, restorana…).  Bilo bi ipak dobro da i članovi stožera prate neovisnu znanstvenu literaturu koja ne ide uz dlaku političarima EU i mjerama koje oni provode. Također, stožer ne može upravljati državom i nije mi jasno kako se to uopće dogodilo.

CJEPIVO I MASKE su glavni proizvodi ove pandemije. Što kažete na sve to?

Pitanje cjepiva i nošenje maski  za mene je krajnje kontroverzno.  Ja doista ne vidim veliku potrebu za cijepljenjem. Zašto bi se cijepili milijuni zdravih ljudi, pogotovo kad ta cjepiva nisu testirana dovoljno na ljudima.  Stopa smrtnosti je niska pa doista nema potrebe za cjepljenjima. Odmah treba reći da cjepiva nikad nisu bila magično oružje za borbu protiv respiratornih bolesti, a ima i dosta kontroverzi oko mnogih cjepiva na tržištu koja nisu još medicinski razjašnjene.

Što se cjepiva tiče, ako se radi o više sojeva tzv. virusa, u populaciji cjepivo de facto nema smisla. Zazirem od testiranja na brzinu. Kao liječnik protivim se svakom rješenju koje može više štetiti pacijentu no pomoći,  a upravo je to sada slučaj s cjepivima. Kao da je sve ovo konstruirano da bi se čitava populacija procijepila. Ljudi koji to zagovaraju očito ne znaju puno o tzv. personaliziranim cjepivima i imunitetu, gdje reakcije mogu biti od minimalnih do fatalnih! To potvrđuje da treba pratiti znanstvenu literaturu prije ovakvih izjava. Ako postojeće cjepivo proradi, tada se može očekivati uspjeh. B. Gatesa. I neki naši znanstvenici neprestano ukazuju na crne scenarije. Vjerojatniji je scenarij da će virus doživjeti sudbinu svojih corona srodnika i bez cjepiva. Ali ponavljam, mi ne znamo koliko je varijanti virusa u opticaju. Prema odbjegloj znanstvenici iz Wuhana koja je dala izjave u SAD-u ima ih dosta i uopće se ne istražuju!

Usprkos tome što između 65 do 72 posto ljudi ima već imunitet, izgleda da postoji spremnost da se prati globalistička kampanja koju vodi Bill Gates i da se cijepe svi ljudi  na svijetu. Davanje ovakvih cjepiva stotinama milijuna ljudi prema riječima Yeadonakada je uobičajena stopa ozbiljnih komplikacija pri upotrebi cjepiva velika, negativni rezultati mogu biti značajni. Na primjer,  jedno istraživanje cjepiva protiv gripe primijenjeno na odrasle osobe starije od 65 godina, utvrdilo je stopu od približno jedan posto onih koji su imali ozbiljne nuspojave.

Kad je riječ o maskama, tu ima jednako puno nedoumica, ali to zahtjeva novi razgovor. Vrlo su korisne u bolnicama koje se brinu za bolesnike sa zaraznim bolestima. No, ne postoje dokazi o njihovoj praktičnoj korisnosti kao načinu usporavanja širenja covida-19. Teško  je  “natjerati” ljude da promijene mišljenje, pogotovo kada su uplašeni i ne znaju kome vjerovati. Kad je riječ o maskama protiv Covida-19, evo što kaže Uvodnik najpoznatijeg znanstvenog medicinskog časopisa New England Journal of Medicine: “Znamo da nošenje maske izvan zdravstvenih ustanova nudi malo ili ništa zaštite od infekcije. Javne zdravstvene vlasti definiraju značajnu izloženost Covidu-19 kao kontakt licem u lice unutar 6 stopa s pacijentom sa simptomatskim Covidom-19 koji se održava najmanje nekoliko minuta (a neki kažu i više od 10 minuta ili čak 20 minuta ). Šansa da se Covid-19 uhvati  iz usputne interakcije u javnom prostoru je, prema tome,  minimalna. U mnogim je slučajevima želja za širokim maskiranjem refleksna reakcija na tjeskobu zbog pandemije.”

Zahvaljujem  profesoru  Krešimiru Paveliću na  konkretnim odgovorima, odgovorima koji bi trebali potaknuti na razmišljanje, ali i  reakciju  cjelokupne  javnosti,  a prije svega struku da konačno  kompetentno  reagira.

Izvor: Logično.com

NAJČITANIJE