22.6 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOProf. Maurizio Zennaro u utrci za gradonačelnika Poreča na listi građanske inicijative...

Prof. Maurizio Zennaro u utrci za gradonačelnika Poreča na listi građanske inicijative Zajedno – Insieme

Da bi bio aktivan u politici i doprinosio dobrobiti građana, ne moraš biti klasičan političar i član neke stranke. Možeš je aktivno pratiti, razumjeti, analizirati, promišljati, imati prirodnog afiniteta za građanska pitanja i nacionalni prosperitet i bez stranačke iskaznice.

I tako dođeš u zrele godine, mudar, pun znanja i iskustva te odlučiš javno progovarati u stvarima koje su nepodnošljive i koje se trebaju mijenjati. Odlučiš zastupati mišljenje koje dijeliš s obitelji, kolegama, prijateljima, susjedima.

Ovo je anti-politički i građansko-aktivistički put Maurizia Zennara, profesora povijesti koji je “odradio” drugi mandat nezavisnog vijećnika Grada Poreča. Tamo je bio jedan od najglasnijih, ustvari najglasniji. I ne misli se utišati dok ideja građanske inicijative, odnosno direktne demokracije, ne zaživi u potpunosti u lokalnoj vlasti. Spreman je za veće izazove i odgovorniju ulogu u društvu.

On je nezavisni kandidat za gradonačelnika Poreča na listi građanske inicijative Zajedno – Insieme pa smo tim povodom s njime razgovarali o vizijama i planovima koje želi ostvariti ako mu građani ukažu povjerenje 16. svibnja 2021. godine.

Gospodine Zennaro, pratila sam Vašu dosadašnju predizbornu kampanju i po mnogočemu razlikuje se od “standardnih” predizbornih kampanja. Primjerice, zakupili ste prostor za jambo plakate, ali niste na njima postavili Vaš lik – kao što bi vjerojatno učinila većina kandidata, već četiri nepoznate i nezainteresirane osobe s porukom koja glasi: ma ča me briga. Kao da provocirate? Ako provocirate koga namjeravate provocirati i zašto ?

Istina, naša predizborna kampanja je drugačija, nije uobičajena, nije stereotipna, jednostavno drugačija. Izabrali smo drugačiji pristup i usmjerili ga prema onih 53 posto birača koji se na zadnjim lokalnim izborima nisu “udostojali” iskoriste svoje građansko pravo i ispune svoju građansku dužnost.

Takvih birača ima zabrinjavajuće previše i u stalnom su porastu i stoga smo našu
predizbornu kampanju dobrim dijelom upravo njima namijenili, u želji da ih bocnemo, potaknemo, probudimo i u vjeri da će konačno shvatiti koliko su oni zapravo bitni, ključni, presudni, i ako smo doista željni promjena upravo ih oni mogu i ostvariti, a ako nam je dobro ovako onda ma ča nas briga.

To su dobrim djelom oni građani koji ne izlaze na izbore jer su njima svi isti, ali često su upravo takvi najglasniji kada se kritizira tro desetljetna vlast IDS-a u Poreču. A gdje si bio kada je grmjelo? Ostali su neodgovorni, ostali su doma!

Da, želimo provocirati, želimo provocirati upravo te ne birače i izabrali smo slogan ma ča me briga / ma chi se ne frega, poruka koja treba asocirati na kroničnu beznadnost koja je zarazila većinu porečkih birača. Beznađe koji posljedično stvara političku apatiju, nezainteresiranost jer: ništa se ne može promijeniti, uzaludan trud.

Na takav način razmišljanja mi ne pristajemo! Suprotnog smo mišljenja i smatramo da je vrijedno i potrebno boriti se svim raspoloživim alatima koje demokracije nudi, osvojiti upravljačku poziciju te dokazati da se gradom može upravljati bolje, transparentnije, racionalnije, učinkovito i razvojno. Kako bi u tome uspjeli potrebna nam je podrška onog dijela biračkog tijela, onih 53 posto koje misle : ma ča me briga! Ako u tome uspijemo učinili smo veliku stvar i zato ih provociramo!

Smatrate li da su neaktivni birači odgovorni za propuste i nepravilnosti u Poreču na koje stalno ukazujete ili je odgovornost u načinu vladanja predstavnika IDS-a ili drugih stranaka koje sudjeluju u lokalnoj vlasti ?

Smatram da su neaktivni birači suodgovorni za propuste i nepravilnosti u načinu vladanja gradom, isto onoliko koliko su suodgovorni porečki IDS-ovci koji vladaju gradom. Prvi, zbog toga što su svojim neizlaženjem na birališta dozvolili IDS-u da sa svega 22 posto podrške
biračkog tijela apsolutistički vlada gradom, a drugi, zbog toga što su si sa svega 22 posto podrške biračkog tijela uzeli za pravo da monopoliziraju vlast.

Danas vam je u Poreču stanje takvo da IDS, sa svega 22 posto podrške birača ili 3 535 glasova od ukupno 16 019 građana s pravom glasa, vlada apsolutistički. Upravljačka i nadzorna tijela gradskih institucija i trgovačkih društva su u sto postotnom sastavu članova stranke i koalicijskih partnera. Neki se članovi IDS-a multipliciraju na brojne odgovorne gradske funkcije, kao da samo oni postoje.

Na opasnu činjenicu da je vlast u Poreču monopolizirana i čvrsto u rukama IDS-a i
koalicijskih partnera često sam u vijeću upozoravao, ali zbog očitom nedostatka
demokratskog senzibiliteta vlastodršci se na moja upozorenja nisu previše obazirali. Mi to želimo i možemo promijeniti, a izbori su zato prilika. Grad treba pripadati građanima, ne političkim strankama.

 

Po čemu se građanska inicijativa Zajedno – Insieme razlikuje od drugih stranaka u utrci za mjesto u Gradskom vijeću Grada Poreča – Parenzo, odnosno za gradonačelnika?

– Mi nismo stranka i nismo političari, ali silom prilika bavimo se politikom. Mi smo nezavisni građani, građanski aktivisti koji se bore za interese građana, sugrađana, za prosperitet Poreča i lokalne zajednice. Zalažemo se za direktnu demokraciju, za grad u koje građani sudjeluju u upravljaju. Skupina smo građana koji žele razumno, konstruktivno i transparentno upravljati gradom, putem lokalnih izbora tražimo priliku da dokažemo da je takav način upravljanja gradom ostvarljiv.

Izbori, bilo koje vrste pa i ovi lokalni, između ostalog su nadmetanje za kontrolu proračuna i upravljanje njime. Želimo dokazati da se proračunskim sredstvima može i mora upravljati drugačije, transparentnije i razvojno. Uvjeren sam da će Porečani 16. svibnja prije svega
prepoznati iskrenost naših namjera, kvalitetu kandidata naše nezavisne listi te jednostavnost i ostvarljivost našeg predizbornog programa. Porečkim biračima biti će konačno 16. svibnja ponuđena ozbiljna i konkretna politička alternativa.

Izborom naše nezavisne liste i mene kao kandidat za gradonačelnika, ponuditi ćemo građanima mogućnost uspostave sasvim drugačijeg modela upravljanja gradom. Naglašavam upravljanja, jer za razliku od IDS sa koji vlada gradom, mi zajedno s građanima namjeravamo upravljati gradom, što je velika razlika.

Građanska inicijativa Zajedno – Insieme oformila se uoči prošlih lokalnih izbora 2017. godine, kada je osvojila jedno vijećničko mjesto u Gradu Poreču. Zašto smatrate da na ovim izborima možete postići bolji rezultat, nadmašiti konkurente pa čak i biti gradonačelnik?

Potrebno je prisjetiti se je 2017.g. građanska inicijativa po prvi put nastupila na lokalnim izborima i to samostalno. Dobili smo 582 glasova birača i za svega nekolicinu glasova promaknuo nam je drugi vijećnički mandat. Osvojili smo više glasova od HDZ-a, Živog zida, Stranke umirovljenika i drugih nezavisnih lista. Samo široka koalicija oporbenih stranaka i dvoje nezavisnih vijećnika osvojila je više glasova.

Uvjeren sam da ćemo imati izvanredan izborni rezultat jer primjećujem da su nas građani prepoznali, u to se svakodnevno uvjeravam. Prepoznali su nas i bivši članovi nekih stranaka koji su se priključili našoj građanskoj inicijativi. Imamo članove koji su bili članovi SDP-u, Foruma mladih SDP-a, Domovinskom pokretu, bivše aktiviste Živog zida. Naša nezavisna lista sastavljena je od mladih poletnih i visokoškolovanih osobe i od afirmiranih stručnjaka. Imamo ljude koji znaju u što se upuštaju, „fightere“, osobe čistoga obraza i iskrenih namjera.

Na listi imamo veliku zastupljenost mladih, što mi je posebno drago, populaciju koja je inače malo zastupljena u politici. Naša izborna lista je spoj mladosti, struke i iskustva. Prosječna životna dob naše liste iznosi 47 godina, 2/3 članova liste su visokoškolovane osobe. Iz tih razloga vjerujem da će naš 16. svibnja birači prepoznati i u velikom broju pokloniti nam povjerenje.

Kao potencijalni budući gradonačelnik, kakvu poruku imate za svoje učenike, buduće odgovorne građane i birače?

– Kao bivši profesor povijesti za moje bivše učenike imam prije svega molbu, a to je da ožive sjećanje na lekcije iz Građanskog odgoja i prisjete se prava i odgovornosti svakog pojedinca, svakog člana zajednice, a pravo i odgovornost svakog člana zajednice je i sudjelovanje u izbornom procesu i da 16. svibnja izađu na izbore i iskoriste elementarno građansko pravo, a to je pravo na izbor !

Kao potencijalni budući gradonačelnik poručujem im da me prije svega svojim glasom podrže kako bi mogao postati gradonačelnik. Mnoge sam učenike podučavao i vjerujem da sam mnogima ostao u dobrom sjećanju. Danas su to zrele osobe, ali i one osobe sa navršenih 18 godina koje će po prvi put koristiti pravo glasa. Pa eto, imati će priliku birati, a u odabiru biti će i njihov profesor povijesti.

Na čemu se temelji Vaš predizborni program?

– Naš predizborni program, koje smo već dijelom iznijeli u javnost temelji se na tri ključne točke, veoma je jednostavan i razuman svakom biraču: vremensko trajanje mandata gradonačelnika, a to je na maksimalno dva mandata, građanski nadzor u nadzornim odborima i transparentnost rada gradske uprave i maksimalna transparentnost proračuna.

U osam godina vrijedan i pošten gradonačelnik može napraviti ono za što je dobio povjerenje građana i u tom periodu nema vremena da se „pokvari“, ali nakon 8, 12, 16 godina ili više, na čelu izvršne vlasti, to već može postati problem, tu se stvara plodno tlo za pojavu i razvoj klijentelizma, korupcija i ostalih nečasnih rabota.

Druga, i veoma važno točka našeg predizbornog programa, sastoji se u htjenju da građani dobiju prostor i sudjeluju u radu nadzornih i upravljačkih tijela, i to u onim tvrtkama koje su u vlasništvu i suvlasništvu grada i koje direktno utječu na kvalitetu življenja naših sugrađana.

Primjerice, zbrinjavanje otpada, sustav odvodnje, komunalne usluge, obrazovanje ….
Ako osvojim povjerenje građana, kao gradonačelnik ću odmah implementira aplikacija s kojom građani u realnom vremenu mogu pratiti kada, kako i zašto se troše proračunska sredstva. Takav sam prijedlog kao vijećnik već iznio na sjednici Gradskoga vijeća i nije prihvaćen. Zapitajmo se zašto! Skriva li se od građana kako se troši njihov novac?

U slučaju pobjede, kakav biste gradonačelnik bili?

Za razliku od dosadašnjih gradonačelnika koji su svi bili redom predloženi od političkih stranaka, mene je predložila grupa birača i po tome sam drugačiji kandidat. U slučaju pobjede postati ću prvi gradonačelnik građanin i jedino takav gradonačelnik mogu i biti, gradonačelnik – građanin.

Biti ću gradonačelnik koji će se u svom radu oslanjati na intelektualne resurse koja naša lokalna zajednica ima i nudi. Imamo brojne visokoobrazovane mlade Porečane koje ne uspijevamo zadržati u rodni grad. Ne nudimo im posao, ne nudimo im mogućnost dokazivanja, afirmiranja. Jednostavno, olako ih gubimo i ne činimo dovoljno da ih zadržimo, a upravo nam takve osobe najviše trebaju.

Mladima treba pružiti priliku, a ja ću biti gradonačelnik koji će znati pružiti i dati priliku mladima da se dokazu i doprinesu društvenom boljitku. Biti ću gradonačelnik koji će u dogovoru i u suradnji s građanima realizirati projekte koji su prepoznati kao važni za našu lokalnu zajednicu. Gradonačelnik koji će poticati građane da daju prijedloge, da se aktivno uključe u kreiranju gradske politike.

Nakon gradonačelnika koji već desetljećima biramo iz sfere graditeljstva, građani će samom konačno dobili gradonačelnika iz sfere humanističkih nauka. Gradonačelnik koji će konačno
ulagati i stvarati društvenu infrastrukturu koja je sustavno zanemarene, jer je kroz sustav gradske uprave u zadnjih 30 godina prodefilirala i stvarala se isključivo stranačka infrastruktura. Ako budem izabran za gradonačelnika jasno je da je takvoj praksi došao kraj.

Što biste radili bolje od prethodnika, odnosno što biste poduzeli, a što nitko prije nije?

Mišljenja sam da bi mnogo toga uradio bolji od prethodnika! Pa recimo, zasigurno bi bio bolji od prethodnika jer bi se zalagao za nešto što su moji prethodnici u zadnjih trideset godina sustavno zapostavljeno, a to je stari grad. Naš predizborni program sadržava točku koja je posvećena razvoju kulturnom turizmu i potencijalu koji naš grad ima i nudi i smatramo da naš kulturni potencijal nije dovoljno iskorišteno.

Predizborni program na temu kulturnog turizma pripremila je naša mlada studentica Mia Frleta, koja upravo diplomira u Edinburgu menagment kulturnoga turizma i jedan od ciljeva našeg predizbornog programa je i upravo revitalizacija staro gradske jezgre. Kada sam 2013. postao vijećnik, među prvim pitanjem koje sam postavio bilo je upravo pitanje rekonstrukcije i oživljavanja trga Marafor.

Marafor je i danas kao što je bio i prije 8 ili 30 godina, ali i kao što je bio prije dvije tisuće godina, jer arheološka sondiranja potvrđuju da se na nekih 50 do 80 cm ispod površine kriju ostaci rimskog trga, rimskog foruma, srce i duša grada. Zamislite koje arheološko i kulturno bogatstvo posjedujemo, a nismo učinili dovoljno da ga “iskoristimo”.

Osim toga trendovi u turizmu se mijenja i morat ćemo biti pripremljeni za mogući zaokret! Nova turistička krilatica, koja bi mogla i za naš grad biti važeća, glasi „manje je više“ i vodi ka održivom turizmu, što i mi zagovaramo.

Trebaju li nam milijunske brojke u noćenju i hoćemo li ih opet uspjeti postići, znajući da je covid kriza značajno utjecala na turističku sezonu prošle godine, a i za ove godine ljetna sezona baš i ne obećava i pitanje je što nam budućnost sprema ?

Potrebno je više pozornosti usmjeriti prema boljestojećim gostima i pokušati ih privući nudeći i promovirajući spomenike kulture i kulturnu baštinu našeg grada, promovirajući naše kulturne brende. Poreč, sa svojim oživjelim rimskim forumom, dobio bi na dodatnu kulturnu vrijednost. Potrebno je ponuditi i dodatni turistički sadržaj oko foruma, „butige“ koje će biti luksuzne.

Potrebno je, zajedno sa velikim turističkim korporacijama i malim privrednicima koje djeluju u našem gradu, redefinirati turizam, nešto slično pokušava uraditi Rovinj.

Evo, to je samo jedan od primjera što bi ja poduzeo, a što moji prethodnici nisu.

NAJČITANIJE