PROJEKCIJA U VIŠNJANU Korado Korlević bira omiljeni film u novom programu Kina Istra

„U današnjem društvu prodaje snova djecu se potiče da budu kicoši, a ne intelektualci.“ Tako smatra Korado Korlević, osnivač zvjezdarnice u Višnjanu, naš najpoznatiji astronom i ugledni znanstvenik sa svjetskim glasom koji je život posvetio i edukaciji djece.

Korlević je otkrio više od 1400 asteroida i dva kometa, a nedvojbeno posjeduje i talent za otkrivanje odličnih filmova, navode iz Kino Istre.

Upravo Korado Korlević bit će prvi gost novog programa Moj najdraži film u organizaciji Kina Istra. U sklopu ovog programa će u nekoliko projekcija na posebnim lokacijama diljem Istre ovog ljeta biti prikazani omiljeni filmovi poznatih ličnosti.

Prva na rasporedu je projekcija u petak, 25. lipnja u 21.15 na Trgu sv. Roka u Višnjanu za koju je Korlević odabrao animirani film Porco Rosso. Riječ je o pustolovno-fantastičnom anime filmu glasovitog japanskog redatelja Hayaa Miyazakija iz 1992. godine.

“Publici će biti zanimljiv jer je ambijentiran na jadranskoj obali 20-ih godina prošlog stoljeća kad je Italija vladala ovim krajevima. Porco Rosso je pilot i lovac na glave čiji je zadatak boriti se protiv gusara koji napadaju brodove po Jadranskom moru, a kao humanist i ljevičar razočaran je dolaskom na vlast fašista u Italiji.

Međutim, on nije običan čovjek nego osoba koja ima glavu svinje. Mnogi kritičari smatraju ovaj Miyazakijev film pomalo zanemarenim, navodeći kako bi ga trebao pogledati svaki obožavatelj anime filmova, a sličnog je mišljenja i Korado Korlević“, navode iz Kina Istre.

“Odabir je bio težak jer trebalo je pronaći film koji je važan, a nije poznat. Miyazaki mi je kao autor drag jer njegovi filmovi imaju jake ženske likove, pogled na budućnost te ljubav prema oblacima i nebu. Ovaj film vezan je uz prošlost Istre, dalmatinskih otoka i Hrvatske. Svojevrstan je hommage Opatiji, Rijeci i obali sve do Pelješca te ga svakako treba pogledati”, istaknuo je Korlević.

Ulaz na projekciju je slobodan

Ova se projekcija na otvorenom održava u suradnji s Općinom Višnjan i Astronomskim društvom Višnjan, a ulaz je slobodan. Uz projekciju, Igor Mirković razgovarat će se s Koradom Korlevićem o filmovima koji su mu dragi i važni.

Kino Istra je projekt u kojem kao osnivač sudjeluje Motovun Film Festival, a ova i niz drugih posebnih projekcija u Istri poslužit će kao ozbiljno zagrijavanje za ovogodišnji festival koji će se na Brdu filmova održati od 27. do 31. srpnja.

Izvor: Istrain

Foto: Yt