6.6 C
Poreč
Nedjelja, 19 siječnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica POLITIKA Vijećnik Ćurić gradonačelniku Pule proslijedio NOVE PRIJEDLOGE za proračun

Vijećnik Ćurić gradonačelniku Pule proslijedio NOVE PRIJEDLOGE za proračun

Prošle srijede istekao je rok temeljem javnog poziva građanima Pule za dostavu prijedloga za pripremu gradskog Proračuna Grada Pule za 2020. godinu.

Podsjećamo, lani je isti poziv nosio nešto kićeniji naziv: »Građani kreiraju proračun«. Kako bilo, pulska je oporba tradicionalno rezervirana oko ovakvih i sličnih inicijativa, jer, premda je takav javni poziv legitiman i, dakako, poželjan u demokraciji – ta zašto bi političari baš u svemu sami odlučivali? – u stvarnosti, ako je za vjerovati oporbi, riječ je zapravo o svojevrsnom »smokvinom listu«. Jer, ionako vladajući na kraju sve sami odluče, a prijedlozi građana, premda uredno birokratski obrađeni i zabilježeni – redovno se odbijaju i završavaju u košu, stoji u prioćenju.

Međutim, najaktivniji pulski gradski vijećnik i potpredsjednik HDZ-a Pule, Petar Ćurić, očito ne misli tako, ili se barem lako ne miri s ovakvom situacijom. Gradonačelniku je Pule Borisu Miletiću dostavio čak sedam prijedloga za novi gradski proračun, a temeljem istih može se zapravo i dobiti na uvid stanoviti pregled plana i prioriteta aktivnosti ovoga pulskog gradskog vijećnika za nadolazeće razdoblje.

  • Ćurić tako od gradonačelnika traži značajno povećanje iznosa pomoći pulskim umirovljenicima (traži podizanje potpore za 100 %),  a sukladno nedavnom proglašenju Pule najuspješnijim hrvatskim gospodarskim gradom.
  • Ćurić se dotakao i pulskih dječjih vrtića. Naime, trenutačnou su u pulskim dječjim vrtićima postavljene stvari tako da, došlo ili ne došlo, dijetetu su roditelji uvijek prisiljeni plaćati punu cijenu vrtića. Naprosto je to sustav kakav je postavila pulska gradska vlast.
  • U svojem trećem  prijedlogu, Ćurić se pita ne bi li bilo lijepo pretvoriti Pragrande u jednu zelenu oazu, pošto se nalazi u samom centru grada, a lijepo bi bilo našoj djeci u nasljeđe ostaviti kakav botanički vrt, ili arboretum, primjerice sa staklenom dvoranom u kojoj bi se mogli održavati razno razni eventi, i onu riječicu pretvoriti u nekakovo jezerce… Jer, kako veli, u ovom našem gradu ima i sposobnih i vrijednih i ambicioznih ljudi, koji mogu, znaju, hoće i žele pa eto, zašto konačno ne pokrenuti i ovu temu, a zelene su površine blago našega grada i mogu biti savršeno uklopljene u urbani dio – treba ih samo malo dotjerati, veli Ćurić.
  • Četvrti prijedlog odnosi se na besplatne radne bilježnice i nastavni pribor svim pulskim osnovnoškolcima u sljedećoj školskoj godini, a kao primjer gradonačelniku, Ćurić je ironično naveo da su besplatne radne bilježnice i nastavni pribor osnovnoškolcima odavna u Hrvatskoj osigurali i daleko »manje-gospodarskiji« gradovi poput Zagreba, Splita, Dubrovnika, Koprivnice i Velike Gorice, ali i općine za koje bi se, nažalost, stvarno moglo reći i da graniče sa siromaštvom, kao što su: Privlaka, Staro Petrovo Selo, Konjščina, Sveti Križ Začretje, Klanjec, Špičkovina i drugi. Pula, kao novoprozvana hrvatska ospodarska velesila, ne bi smjela imati ni mrvicu kolebanja po ovom pitanju.
  • Peti Ćurićev prijedlog odnosi se na brigu za osobe s posebnim potrebama u našem gradu, kako bi Pula konačno omogućila i takvim našim sugrađanima i gostima slobodnije kretanje gradom, te izgradila odgovarajuće prilaze i dizala, a založio se i za veću inkluziju i osvješćivanje građana o ovoj temi,  s krajnjim ciljem da Pula postane grad-primjer  u Hrvatskoj za ugodan život i bezbrižan boravak osoba s invaliditetom i posebnim potrebama u našem gradu.
  • Šesti Ćurićev prijedlog posebno je zanimljiv, a odnosi se na financiranje pulskog sporta. Ćurić traži da se u Proračunu Grada Pule za 2020. prioritiziraju i na prvo mjesto postave sufinanciranje sportova u kojima smo, kako veli, »mi Puležani tradicionalno najbolji, koji nam leže i po kojima je Pula i najpoznatija« – a to su prije borilački sportovi (boks, kickboxing, thaiboxing, muay-thai, karate, taekwondo, judo, hrvanje, Jiu-Jitsu); vodeni sportovi (veslanje, jedrenje, plivanje, vaterpolo, triatlon) i atletika.
  • Ćurićev posljednji, ali ne manje značajan prijedlog, odnosi se na 2020. kao godinu obilježavanja Stogodišnjice sjećanja na spaljivanje  hrvatskog Narodnog doma u Puli, te Ćurić predlaže osigurati, opremiti (idealno knjigama iz kolekcije akademika Bratulića) i svečano otvoriti povijesnu-Spomen sobu na istoj  ili približnoj adresi gdje je 13. srpnja 1920. počinjen jedan od prvih libricida u Europi!

Osim samih prijedloga Ćurić je ponudio i neka od mogućih rješenja, a prijedlog i rasprava o pulskom gradskom Proračunu za 2020. očekuju se na sljedećoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Pule.

NAJČITANIJE

- Advertisement -