PROSVJEDI SE ISPLATE: MACRON POGNUTE GLAVE POVLAČI ODLUKE GREEN PASS-a

Emmanuel Macron je bio prisiljen na ponižavajuće povlačenje svojih odluka nakon što su u Francuskoj izbili masovni prosvjedi zbog kontroverzne “zdravstvene propusnice”. Stotine tisuća francuskih prosvjednika izašlo je na ulice odmah nakon najave kako bi izrazili svoju ljutnju Macronovim prijedlogom obvezne COVID-19 «zdravstevne propusnice». Početkom prošlog tjedna, francuski čelnik najavio je svoju namjeru o uvođenju obaveznih «zdrastvenih propusnica» za ulazak u sve restorane, café barove, bolnice, trgovačke centre, vlakove, avione i ostale objekte. Propusnice uključuju podatke o rezultatima testiranja na COVID-19 te status cijepljenja. Iste mjere trebale bi biti uvedene i u Italiju, prateći francuski primjer.

U Francuskoj, naime, prosvjedi protiv najavljenih mjera uvjerljivo su se proširili diljem cijele zemlje. Kod nas vlada tišina, i ulice su prazne. Francuski prosvjednici pozvali su Macrona na ostavku i zaprijetili su bojkotom «zdravstvene propusnice». Francuska je jedna od najskeptičnijih zemalja zapadne Europe po pitanju cjepiva. Okupljanja su postala nasilna u gradovima poput Nantesa, gdje je policija koristila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike. U Lionu je policija uhapsila devetero prosvjednika dok je u Lans-en-Vercors napadnut centar za cijepljenje.

Francusko Ministarstvo Unutarnjih Poslova navelo je da je u prosvjedima sudjelovalo 114.000 ljudi. Kao odgovor, Macron je povukao dio pravila «zdravstvenih propusnica», i uradio je korak unazad po pitanju trgovačkih centara. U nedjelju, ministar financija Bruno Le Maire, izjavio je da će ubuduće propusnice biti obavezne isključivo pri ulasku u trgovačke centre s površinom većom od 20.000 metara kvadratnih. Kazao je francuskim novinama: «Poduzetnici su zabrinuti, a ja ih želim smiriti: ponašat ćemo se razumno». Kao što piše u Express-u, Macron se suočava značajnim protuudarcem zbog vođenja COVID pandemije dok iščekuje izbore sljedećeg travanja. Nedavno je suzbio skeptike čineći cijepljenje obveznim za zdravstvene djelatnike, piše ilparagone.it

 

Foto: scenarieconomici.it