8.1 C
Poreč
Nedjelja, 7 ožujka, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Prvi rezultati njemačkog registra o prekrivanju usta i nosa (maskom) kod djece...

Prvi rezultati njemačkog registra o prekrivanju usta i nosa (maskom) kod djece potvrdila da maske ozljeđuju djecu

Pozadina: Nakupljaju se narativi o pritužbama kod djece i adolescenata uzrokovane nošenjem maske. Do danas ne postoji registar za nuspojave maski.

Metode: Na Sveučilištu Witten / Herdecke uspostavljen je mrežni registar u koji roditelji, liječnici, pedagozi i drugi mogu unijeti svoja zapažanja. Dana 20.10.2020., Od 363 liječnika zatraženo je da izvrše upise i da roditelje i učitelje upoznaju s registrom.

Rezultati: Registar je do 26.10.2020 koristilo 20.353 ljudi. U ovoj publikaciji izvještavamo o rezultatima roditelja koji su unijeli podatke o ukupno 25.930 djece. Prosječno vrijeme nošenja maske bilo je 270 minuta dnevno.

Oštećenja uzrokovana nošenjem maske prijavilo je 68% roditelja. To je uključivalo razdražljivost (60%), glavobolju (53%), poteškoće s koncentracijom (50%), slabije raspoloženje (49%), nesklonost školovanju / vrtiću (44%), malaksalost (42%), otežano učenje (38%) ) i pospanost ili umor (37%).

Rasprava: Ovaj prvi svjetski registar za bilježenje učinaka nošenja maski kod djece posvećen je novom istraživačkom pitanju.

Učestalost upotrebe registra i spektar registriranih simptoma ukazuju na važnost teme i pozivaju na reprezentativna ispitivanja, randomizirana kontrolirana ispitivanja s raznim maskama i obnovljenu procjenu rizika i koristi za ranjivu skupinu djece: odrasli moraju kolektivno odražavati okolnosti pod kojima bi bili spremni preuzeti preostali rizik na sebe u korist omogućavanja djeci kvalitetnijeg života bez nošenja maske.

Izvor: Dokumentarac

Foto: Youtube

NAJČITANIJE