25 C
Poreč
Utorak, 2 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO PULA: Najava prometne akcije u cilju zaštite pješaka

PULA: Najava prometne akcije u cilju zaštite pješaka

Policijski službenici će sutra na području Pule kontrolirati poštivanje obveza vozača prema pješacima, kao i da li pješaci poštuju prometne propise.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka u prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u utorak, 27. kolovoza od 9 do 14 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ”Kontrola poštivanja obveza vozača prema pješacima i kontrola kretanja pješaka”.

Tijekom prvih sedam mjeseci 2019. godine na postajnom području dogodila se 21 prometna nesreća obaranja pješaka, što je 5% manje nego 2018. godine kada su zabilježene 22 prometne nesreće. U navedenim nesrećama stradala su 23 pješaka, četiri su teže ozlijeđena, a 19 lakše. Uslijed greške pješaka nastala je jedna prometna nesreća, dok je preostalih 20 prometnih nesreća prouzročeno greškom vozača.

Tijekom prvih sedam mjeseci 2019. godine policija je utvrdila 292 prekršaja neustupanja prednosti pješaku, što je 7% ili 22 prekršaja manje u odnosu na usporedno razdoblje 2018. godine, kada je utvrđeno 314 prekršaja. Utvrđeno je 196 prekršaja pješaka u prometu, što je 78% ili 86 prekršaja više u odnosu na usporedno razdoblje 2018. godine, kada je utvrđeno 110 prekršaja pješaka u prometu.

Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Policijska uprava istarska apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

  • usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik
  • zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz
  • ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu

Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

  • koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika
  • ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga
  • ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom
  • pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja
  • kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila.

Izvor: PU Istarska

NAJČITANIJE