23.5 C
Poreč
Ponedjeljak, 21 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Pula Parking dobio kaznu zbog naplate parkinga kod Yacht servisa. U tijeku...

Pula Parking dobio kaznu zbog naplate parkinga kod Yacht servisa. U tijeku je porezni nadzor!

Slijedom upita koje smo uputili Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, obaviješteni smo kako je nakon izvršenog inspekcijskog nazora koji je obavila Lučka kapetanija Pula utvrđeno da je Pula Parking d.o.o naplaćivao parking bez ugovora o koncesiji, temeljem Sporazuma o korištenju prostora sklopljenog s Lučkom upravom Pula.

O mogućim nezakonitostima organizacije i naplate parkiranja na tom području već smo pisali OVDJE. Riječ je o području na katastarskim česticama 6018/2 i 6018/3, koje su obalno područje pod ingerencijom Lučke uprave Pula. To je zaštićeno obalno područje, koje je, prema Zakonu o  pomorskom dobru i morskim lukama, područje od posebnog državnog interesa i njime se ne može raspolagati, niti obavljati ikakve djelatnosti bez dodijeljene koncesije.

Naplaćivali parking bez koncesije

Lučka kapetanija Pula je 9. listopada 2019. obavila inspekcijski nadzor na tom području.

Inspekcija je utvrdila da je Društvo Pula Parking d.o.o. na taj dio lučkog područja postavilo znakove o obvezi plaćanja naknade za parkiranje motornih vozila. Za ovu djelatnost Društvo Pula Parking d.o.o. nije imalo ugovor o koncesiji već Sporazum o korištenju prostora sklopljenog s Lučkom upravom Pula.

Nastavno je inspektor pomorskog dobra 14. listopada 2019. izdao Rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti, o čemu je obaviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Puli i podnešeno posebno izvješće o ovom predmetu, stoji u odgovoru koji je portal iVijesti dobio od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Na potezu Općinsko državno odvjetništvo

Da se posljedicama suradnje Pula Parkinga i Lučke uprave Pula u ovom slučaju bavi i Općinsko državno odvjetništvo, potvrdila nam je u pisanom odgovoru općinska državna odvjetnica Slavica Đokić: “U tijeku je postupanje Građansko-upravnog odjela Općinskog državnog odvjetništva u Puli, radi utvrđivanja zakonitosti korištenja pomorskog dobra”.

Grad Pula nije stranka u navedenom postupku   

Gradonačelniku Pule Borisu Miletiću poslali smo upit je li Grad Pula obaviješten o ovome slučaju i o tome da je predmet pod istragom Općinskog državnog odvjetništva? Gradski odsjek za informiranje je odgovorio sljedećim priopćenjem:

„Grad Pula obaviješten je od strane društva Pula Parking d.o.o. o provođenju inspekcijskog nadzora, pri čemu će Društvo vrlo aktivno sudjelovati u postupku, kako bi se otklonila svaka sumnja na bilo kakvu protupravnost u konkretnom slučaju. S obzirom da Grad Pula nije stranka u navedenom postupku te da je sam postupak u tijeku i nije pravomoćno okončan, nismo u mogućnosti komentirati postupak inspekcijskog nadzora“ stoji u prvom dijelu odgovora.

Direktor Pula Parkinga, Branislav Bojović: „Informacije ne odgovaraju istini i to ćemo dokazati“

Direktor Pula Parkinga d.o.o., dr. Branislav Bojanić u odgovoru za iVijesti kaže da se trenutno vodi upravni postupak te da se “utvrđuju činjenice od značaja za slučaj koji je predmetom Vašeg upita”.

„Iako nismo u mogućnosti trenutno detaljnije se očitovati zbog samog postupka želimo naglasiti da je Pula Parking d.o.o. predmetno zemljište koristio temeljem zaključenog Sporazuma i odobrenja Lučke uprave Pula (ustanove u čijoj je nadležnosti upravljanje i raspolaganje predmetnim područjem) te je za to korištenje plaćana godišnja naknada“ stoji u odgovoru koji je potpisao dr. Bojanić te naglašava da „informacije su o ovom slučaju, nažalost, ukazivale na mogućnost nezakonitog korištenja tim zemljištem s naše strane (samovlasno zauzimanje i korištenje bez naknade), što ne odgovara istini i to ćemo dokazati u postupku koji se vodi”.

„Sporazum s Lučkom upravom je istekao, a Lučka uprava Pula započela je s pripremama za buduću izgradnju na toj lokaciji, stoga daljnje korištenje ovog prostora ovisi isključivo o dinamici realizacije planova od strane Lučke uprave Pula“ zaključuje u odgovoru direktor Pula Parkinga.

U tijeku je i porezni nadzor! Je li bilo utaje poreza?

Na predstavku koju smo uputili 08. listopada 2019. Područnom carinskom uredu Rijeka odgovorio je pročelnik Andrej Franulović te nas je izvijestio da je u tijeku porezni nadzor gospodarskog korištenja pomorskog dobra (naplate parkinga) na dijelu lučkog područja luke Pula od strane trgovačkog društva Pula Parking d.o.o. iz Pule.

„No, budući da je zakonom propisano da je porezno tijelo dužno kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku nismo u mogućnosti izvijestiti Vas o detaljima poreznog nadzora.“

Zakon o koncesijama i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama jasno propisuje postupak dodjeljivanja koncesija i korištenja pomorskog dobra, kao i kazne za ne poštivanje zakona. Prvi inspekcijski nalazi idu u prilog tome da se zakoni nisu poštivali. Općinsko državno odvjetništvo morati će uskoro utvrditi sadržava li posebno izvješće Inspektora pomorskog dobra osnovu za pokretanje daljnjih pravnih radnja.
Pratit ćemo! (iV)

NAJČITANIJE