20 C
Poreč
Petak, 5 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica nekategorizirano HNS na konferenciji u Puli ''Prvo je bila misao pa tek onda...

HNS na konferenciji u Puli ”Prvo je bila misao pa tek onda materija, stoga je važan naglasak na kreativnoj industriji za razvoj gospodarstva”

Jučer, 9. svibnja 2019. godine u Domu hrvatskih branitelja održala se konferencija za medije na temu ”Kreativna industrija kao grana razvoja gospodarstva” na kojoj su prisustvovali kandidati za Europski Parament s HNS-ove liste: Kristina Bulešić (predsjednica pulskog HNS-a), Matija Posavec (međimurski župan i nositelj liste), Ivana Nikolić Popović (predsjednica hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija) i Habib Tahiri (predstavnik albanske manjine na listi HNS-a).

Kristina Bulešić je nagasila važnost kreativne industrije jer sve započinje sa kreacijom.

”Sve što nas okružuje bila je prvo misao pa tek onda materija. Naglasak je upravo na kreativnoj industriji kao bitnoj grani za razvoj gospodarstva”

Ivana Nikolić Popović naglašava kako je tema kreativne industrije jako važna tema, aktualna vani i posljednjih godina i u Hrvatskoj. Navela je primjer Velike Britanije te njihov projekt ‘Great Britain’ kojim se ogromna investicija Velike Britanije u sektor kreativne industrije višestruko vratila.

”To je sektor koji daje dodatnu vrijednost svim ostalim sektorima jer sve što nas okružuje danas dotaknuto je rukom jednog kreativca (zgrade, automobili, namještaj, bilo koji proizvod). Sektor kreativne industrije je ogroman potencijal, najbrže rastuća grana gospodarstva na svijetu, a u Hrvatskoj je uz kreativne industrije vezano preko 120 000 ljudi. Samo iskorištavanjem tih potenciijala Hrvatska ima šanse biti usješnija i bolja zemlja.”

Habib Tahiri naglasio je kako je HNS jedna od rijetkih stranaka koja je na predstojećim izborima za Europski Parlament dala šansu nekom predstavnku nacionalne manjine čime je pokazala otvorenu i tolerantnu stranu Hrvatske.

Nositelj liste Matija Posavec čestitavši Dan Europe istaknuo je kako lista HNS-a koju čine uspješni znanstvenici, kreativci, dogradonačelnici nastoji biti faktor ujedinjenja u izgradnji moderne pristojne i građanske Hrvatske koja isključuje svaki oblik ekstremizma i revizionizma.

”Naša Europa koristi svoje potencijale, u našoj Europi smanjuju se razlike između razvijenih i manje razvijenih. U našoj Europi Hrvatska ima brze vlakove, širokopojasni internet, veću uspješnost u korištenju Europskih fondova, jednakost građana i na policama trgovačkih centara. U našoj Europi je Hrvatska uređena zajednica ograničene birokratiziranosti, stoga te vrijednosti provode ljudi koji imaju iza sebe rezultate u svojim lokalnim sredinama.”

Za kraj, Kristina Bulešić je svima čestitala Dan Europe uz poruku mira, radosti, poštovanja i tolerancije.

NAJČITANIJE