17.3 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica GRAĐANI PIŠU Razotkrivamo nastanak IDS-a

Razotkrivamo nastanak IDS-a

U iščekivanju izbornog četveroboja u kojem će hrvatske političke grupacije (najmanje) četiri puta odmjeriti snage u jedva dvije godine i pritom iskoristiti pojačani rad (svojih) medija za međusobne obračune, uglavnom s vlastitim ljudima, okrenimo se na trenutak jednoj priči iz istarske prošlosti, ali priči koja ima toliko simbolike važne za sadašnjost.

Izvori za Europski parlament će biti održani krajem mjeseca, Valter Flego će možda biti među 11 izabranih. Ivanu Jakovčiću zasigurno prestaje mandat, nestaje mu imunitet i očekuje se njegov povratak u Hrvatsku. Ne znamo ima li kakav dogovoreni Afarak angažman (nesumnjivo stari lisac ima kakav as u rukavu), ali šuška se da će njegov dolazak u zračnu luku dočekati i državni prijevoz s plavim rotacijskim svjetlima. A ako kralj padne, povući će i cijeli svoj dvor za sobom.

No, to sada nije tema. Kad god neka dugogodišnja priča ide ka svojem kraju, svi se logično vraćaju na njezin početak. Tema je priča o početku IDS-a.

Rani IDS – Duhovi predaka i borci za Jugoslaviju

Jezgra ljudi koja je iznjedrila Istarski demokratski sabor okupila se u Puli 17. prosinca 1989. godine, ali danas je IDS-ovcima zgodnije navoditi Valentinovo 1990. kao dan osnutka stranke. U tim turbulentnim vremenima zore hrvatske demokracije, IDS je objavio cilj svojeg osnivanja:

„IDS su osnovali autohtoni Istrijani kako bi vratili duh svojih predaka koji nikada nisu bili svoji na svome!“.

Prilično okultna fraza o dozivanju duhova predaka s godinama je prerasla u narkotičke seanse, no ono što je još i više zabrinjavajuće je da „nikada nisu bili svoji na svome“. Na „čijem“ su bili naši preci, pitamo se. Koncept „zemlje“ je jako važan element desničarske ideologije.

Kako se nije uspio organizirati za izbore, IDS nije sudjelovao na prvim parlamentarnim izborima 22. travnja 1990. godine i proglasio je te izbore nedemokratskima, a članstvu je preporučio da glasuju za Savez komunista. Istarski politički prvaci, predsjednici skupština općina i viđeniji partijski borci ubrzo će spremno pretrčati u novu silu – IDS.

Tada se IDS se zalagao za “konstituiranje Jugoslavije kao demokratske i legitimne federacije”.

IDS i koncept Republike Srpske

Datuma 7. srpnja 1991. za predsjednika IDS-a izabran je Ivan Jakovčić i od tada je započela dugotrajna transformacija IDS-a od političke grupacije „Jugoslavena koji zazivaju duhove“ preko političke grupacije koja „traži od svih svojih članova da Istra ima svoju vladu i predsjednika“ (Rovinjske deklaracije iz 1994. godine, zahtjev neodoljivo nalikuje konceptu danas poznate paradržave Republike Srpske) pa do današnje političke grupacije koja prodaje jedino telemarketing politiku i stvarna radna mjesta u Istri.

S novim predsjednikom 1991. godine je donesena i Programska deklaracija IDS-a, dokument pun tehničkih pogrešaka i jezičnih nedosljednosti, kojim se jasno iskazuje usmjerenost IDS-a na širenje teritorijalnog utjecaja na sve dijelove Istre, uključujući Liburniju, Cres i Lošinj (istarske otoke, kako ih zovu), ali i želja da se baš svime upravlja iz Pule, od rada policije pa do toga da prema deklaraciji IDS treba imati isključivo pravo određivati tko će se i kako useliti u Istru.

„Stranka se zalaže da se po uzoru na useljeničku politiku imigracijskih zemalja, imigracijski tijekovi prema regiji i unutar nje sustavno prate, analiziraju i kanaliziraju, na način kojeg bi odredili regionalni imigracijski propisi.“ (Ni više ni manje, nego regionalni propisi.)

Programska deklaracija IDS-a je opasan dokument jer se kroz cijeli njegov tekst ispod fasade modernih civilizacijskih fraza (koje IDS u realnoj politici redovito krši, pa i ismijava), zapravo krije shizofrena prepletenost ideje o suspenziji državnih prerogativa vlasti prema unutra s neograničenim snaženjem moći „Istarske vlade“ prema vani. Pa je onda dodana fraza o navodnom protivljenju centralizaciji.

Tri koze – dvije mrtvorođene i shizofrena sestra

Za cijelu ovu kratku povijest simptomatičan je upravo logo IDS-a. Za logo stranke odabran je zeleni krug s tri koze koje predstavljaju želju stvaranja tri IDS-a u tri istarske geografske sastavnice: hrvatsku, slovensku i talijansku. Jedan od ciljeva IDS-a je ta tri istarska dijela ujediniti u jednu jedinicu, po mogućnosti po crti koja povezuje Muggiju u Italiji s Prelukom.

Tih turbulentnih ranih 1990-ih godina su IDS-ovci pokušavali osnovati sestrinske stranke u Italiji i Sloveniji, ali su tamošnje tajne službe brzinski razbile pokušaje osnivanja talijanskog i slovenskog IDS-a.

Tako su na grbu IDS-a ostale tri koze. Dvije su mrtvorođene, a treća je mutirala u hobotnicu.

(V.P.)

NAJČITANIJE