REKTOR POZVAO STUDENTE NA CIJEPLJENJE. BIVŠA STUDENTICA ODGOVORILA I UPITALA REKTORA: ” SIGURNI STE DA PREUZIMATE OVU ODGOVORNOST? ”

Za talijanska sveučilišta nova će akademska godina započeti u znaku zelene propusnice koja postaje obavezna za sve talijanske studente i sveučilišne profesore. Naime, da bi pristupili sveučilišnom životu, profesori i studenti morat će predočiti zelenu propusnicu, odnosno dokaz da su cijepljeni, a profesorima koji nisu cijepljeni slijedi novčana kazna, a potom i suspenzijom.

Rosario Rizzuto, rektor Sveučilišta u Padovi, obratio se studentima pismom kojim ih poziva na cijepljenje i na podržavanje kampanje cijepljenja. 

Na pismo rektora reagirala je bivše studentice koja je nedavno diplomirala Poljoprivredne Znanosti i Tehnologije na Sveučilištu u Padovi. Talijanski portal Byoblu24 dobio je od autorice dozvolu za objavu pismo, a mi smo preveli pismo rektora kao i odgovor bivše studentice te ih prenosimo u nastavku.   

Rektorovo pismo studentima Sveučilišta u Padovi

Drage studentice i dragi studenti,

završava i druga akademska godina uzdrmana pandemijom COVID-19.

Bile su to dvije užasne godine u kojima smo morali na duže vrijeme prenijeti nastavne aktivnosti na online platforme.

Patila je naša suština širenja znanosti i formiranja na mjestu u kojem susret među ljudima gradi onaj ljudski odnos koji je neizostavan sastavni dio sveučilišnog života.

Bilo je teško i zamorno, a akademski rezultati koje ste stekli unatoč teškoćama najveća su zahvalnost za vašu predanost.

Bilo je veselo i emocionalno živjeti s vama ovaj tjedan, opet u vašoj prisutnosti, jedan od slavljeničkih trenutaka, svečanu ceremoniju dodjele diploma koju je organizirao odjel za Biologiju na trgu Eremitani.

Sada moramo gledati naprijed, odlučni u namjeri da sigurno povratimo ispunjenost akademskog i osobnog života, čak i suočeni s virusom za koji se pokazalo da brzo mutira, generirajući varijante koje imaju veću sposobnost inficiranja i / ili oslabljivanja imunološkog sustava.

S povjerenjem se radujemo jer je jasno da, unatoč postojanosti ovih varijanti, cijepljenje drastično smanjuje utjecaj bolesti.

Čak i tamo gdje širenje varijanti i nastavak društvenosti povećavaju zarazu, klinički učinak (hospitalizacija, potreba za intenzivnom njegom i umrli) drastično je manji nego u prethodnim fazama širenja epidemije i pogađa gotovo isključivo subjekte koji se nisu cijepili u potpunosti.

Stoga možemo, odnosno moramo, organizirati povratak u normalu, ali za to se moramo zaštititi cjepivom, ne ostavljajući virusu značajan dio ugrožene populacije, u kojoj smo vidjeli da se uspijeva vrlo brzo proširiti.

Stoga od srca apeliram na cijepljenje, zbog vas, zbog osoba do kojih vam je stalo, a koje mogu uključivati ​​osobe koje su, zbog dobi ili zdravstvenog stanja, u opasnosti od ozbiljne bolesti, i zbog cijele zajednice, kojima je pandemija nanijela ekonomsku i društvenu štetu. Dodao bih da ako, kako se nadamo, vlada bude dala ovlasti Sveučilištima da nastave s nastavnim aktivnostima u punom kapacitetu za cijepljene studente, naša je namjera iskoristiti ovu mogućnost (uz zadržavanje mogućnosti praćenja lekcija uživo).

Na ovaj način ćemo napokon vratiti predavanja u učionicu, pored praktične nastave, u potpunosti bez izmjena.

A zatim će se sveučilišna mjesta i grad koji nas prihvaća vratiti u potpunosti te doživjeti živost i radost studentske prisutnosti, a vi ćete ponovo doživjeti kontinuitet sastanka s nastavnicima i kolegama te mogućnosti za raspravu i društvenost u koje živite danas, a sutra ćete ih se sjećati s ljubavlju i nostalgijom.

Također iz tog razloga, prihvaćanje kampanje cijepljenja pravi je izbor, koji se ne odgađa.

Srdačan pozdrav,

Rosario Rizzuto

Odgovor Sare Collauto rektoru Sveučilišta u Padovi, Rosariu Rizzuto

Veličanstveni Rektore Rizzuto,

Moje ime je Sara Collauto i bivša sam studentica Sveučilišta u Padovi, magistrirala sam Poljoprivrednu Znanost i Tehnologiju 20. srpnja 2021. godine.

Pišem vam u vezi e-pošte koju sam primila 26. srpnja i koja nosi Vaš potpis. Kažete da je pandemija posljednje dvije godine “okrenula naglavačke”. Poštujem vaše osobno mišljenje, međutim vjerujem da je, mnogo više od “pandemije” same, upravljanje istom uznemirilo živote ljudi.

Bilo bi jako zanimljivo rasvijetliti učinkovitost mjera kao što su karantena, obvezne maske, različita ograničenja, kao i njihove razorne ekonomske i psihološke posljedice po ljude.

Također bi bilo zanimljivo pojasniti zašto su obdukcije smrti od Covida zabranjene u veljači tijekom prvog vala. Također treba pojasniti zašto je liječnicima naknadno onemogućeno liječenje svojih pacijenata, prisiljavajući ih da se podvrgnu protokolu “Tachipirina e vigile attesa”, kojeg je nametnula vlada.

I još, zašto su svi mogući tretmani koji su se isprve činili dobrim, a ponekad i izvrsnim rezultatima, bojkotirani u ime razboritog pristupa (što se desilo i za one lijekove, poput hidroksiklorokina, koji imaju desetljeća povijesti iza sebe ), dok je dolaskom cjepiva sav oprez zaboravljen?

Međutim, ovdje ću se ograničiti na raspravu o nekim Vašim izjavama koje sadrže polovne i teško provjerljive podatke. Osobno ne razumijem Vaš izbor da ne poduprete svoje izjave sa znanstvenog gledišta i smatram to posebno rizičnim potezom u sveučilišnom okruženju gdje bi proučavanje i analiza objektivnih podataka trebala činiti suštinu racionalnog diskursa, istražujući istinu i gdje treba biti slobodan od vanjskih utjecaja. Ako se to ne dogodi u sveučilišnom okruženju, gdje bi se to trebalo događati? Koja bi još nada ostala znanosti, kulturi, politici da se razviju?

Što se tiče vaših izjava o kampanji cijepljenja, nisam mogla provjeriti da “unatoč prisutnosti ovih varijanti, cijepljenje drastično smanjuje utjecaj bolesti. Čak i tamo gdje širenje varijanti i nastavak društvenih okupljanja povećavaju infekciju, klinički utjecaj (…) je drastično manji nego u prethodnim fazama širenja epidemije i pogađa gotovo isključivo subjekte koji nisu završili ciklus cijepljenja “. U vezi toga, konzultirala sam web stranicu ISS -a gdje je jasno da, u odnosu na 2020. godinu, nije bilo smanjenja slučajeva.

Naprotiv, kako će pokazati usporedba između različitih mjeseci, od početka kampanje cijepljenja došlo je do porasta infekcija i smrti pripisanih Covid-19. Izvješćujem o onom što sam pronašla, uz priložene reference:

“U razdoblju od 18. do 31. svibnja 2020. dijagnosticirano je i prijavljeno ukupno 6.350 novih slučajeva, od kojih je 81 preminulo” (1)

“U razdoblju od 17. do 30. svibnja 2021. dijagnosticiran je i prijavljen 52.191 novi slučaj, od čega je 99 umrlo” (2)

“U razdoblju od 1. do 14. lipnja 2020. dijagnosticirano je i prijavljeno ukupno 3.640 slučajeva, od kojih su 42 umrla” (3)

“U razdoblju od 31. svibnja do 13. lipnja 2021. dijagnosticirano je i prijavljeno 26.960 novih slučajeva, od kojih je 87 umrlo” (4)

“U razdoblju od 15. do 28. lipnja 2020. dijagnosticirano je i prijavljeno 2.837 slučajeva, od kojih je 27 umrlo” (5)

“U razdoblju od 14. do 27. lipnja 2021. dijagnosticirano je i prijavljeno 12.427 novih slučajeva, od kojih su 22 umrla” (6)

“U razdoblju od 6. do 19. srpnja 2020. dijagnosticirano je i prijavljeno 2.746 slučajeva, od kojih je 13 umrlo” (7)

“U razdoblju od 5. do 18. srpnja 2021. dijagnosticirano je i prijavljeno 26.805 novih slučajeva, od kojih je 21 preminuo” (8)

“U razdoblju od 13. do 26. srpnja 2020. dijagnosticirano je i prijavljeno 3.057 slučajeva, od kojih je 21 preminuo” (9)

“U razdoblju od 12. do 25. srpnja 2021. dijagnosticirano je i prijavljeno 48.498 novih slučajeva, od kojih je 40 umrlo” (10)

Čitanje ovih podataka ne uvjerava mnogo o učinkovitosti masovnog cijepljenja.

Nadalje, neki liječnici i znanstvenici, uključujući Nobelovu nagradu za medicinu Luc Montagnier (11), kažu da masovno cijepljenje u vrijeme epidemija nije razborito jer bi pogodovalo nastanku mutacija u patogenu.

Čak i bez proučavanja medicine, već samo analiziranjem gore spomenutih podataka i situacije koja se stvara u Velikoj Britaniji (12) i Izraelu (13) (14), nacijama s vrlo visokim udjelom cijepljenih i u kojima se mjesecima bilježi rast slučajeva pripisanih delta varijanti, moglo bi se zaključiti da je teza Dr. Montagnier najbliža stvarnosti.

Izraelsko istraživanje koje su objavili Gazzettino (15) i Il Messaggero (16) navodi da su prirodna antitijela učinkovitija u borbi protiv bolesti od cjepiva.

Brojna znanstvena istraživanja pokazuju da se Covid-ova bolest može razviti (17) među mladim i zdravim osobama nakon cijepljenja, te da se nakon cjepiva može ozbiljno razboljeti (18), biti prenosilac zaraze i razviti bolesti (19) .

U nekim slučajevima odmah nakon cijepljenja zabilježena su značajna žarišta infekcije Covid-19: željela bih samo kao primjer istaknuti slučaj Ontarija (20), a također, možda i poznatiji, ratnog broda HMS Queen Elisabeth (21) gdje je, kao što možda znate, 100 članova posade pozitivno testirano, svi cijepljeni s dvostrukom dozom. Mnogi drugi podaci također su lako dostupni na internetu u prilog ovoj tezi.

Još jedan upečatljiv primjer je onaj iz Nizozemske (22), gdje je gotovo 1000 ljudi, uglavnom mladih, bilo pozitivno na Covid-19 nakon sudjelovanja na Veknipt festivalu u Utrechtu 3. i 4. srpnja, događaju rezerviranom za cijepljene ili negativne osobe.

Dakle, čak ni “siguran oporavak” kojem se, kao i svi drugi, nadate, nikako nije zajamčen masovnim cijepljenjem, jer su već bili slučajevi ljudi koji su, unatoč cijepljenju s dvostrukom dozom, možda i ne shvaćajući to inficirali druge ljude, ili sebe i ponovno se razboljeli.

U Izraelu su početkom kolovoza 2021. zabilježeni slučajevi zaraze, pa čak i hospitalizacije nakon treće doze (35).

Pa zašto onda, cijenjeni Rektore, zaključiti da cijepljenje “drastično smanjuje učinak bolesti” ako su zemlje u kojima je kampanja cijepljenja bila masovnija, bile prvi svjedoci procesa pojačavanja virusa? Ako postoji neka studija i neki podaci koji mogu potkrijepiti ove tvrdnje, zašto nas ljubazno ne obavijestite? Naravno, o svemu što pišem naći ćete izvještaje u bilješkama i na internetu, vijestima, analizama i znanstvenim podacima koji dokazuju njegovu istinitost. Ako je potrebno, neću oklijevati poslati vam više.

Osim toga, postoje mnogi štetni događaji, pa čak i smrtni slučajevi zbog cijepljenja. Na poveznicama u privitku moći ćete, samo kao primjer, pronaći vijesti koje se odnose na čak 199 slučajeva (23) tajanstvenih smrti nakon cijepljenja, o čemu su izvijestile lokalne i regionalne novine. Međutim, ovo je samo vrlo mali dio svih nuspojava i svih smrtnih slučajeva koji su, iz različitih razloga, uskraćeni ili nisu prijavljeni u službenim izvorima.

Da ne spominjem da je za studente, od kojih je većina mlada, statistički vrlo malo vjerojatno da će oboljeti od ove teške bolesti.

Iako zavod za javno zdravstvo zbog nedostatka podataka nije u stanju potvrditi moguće nuspojavame na području plodnosti (24), deklaracije Saveza SIGO-AOGOI-AGUI-AGITE (koji okuplja sva društva i udruge talijanske ginekologije) zajedno s društvima za pedijatriju i neonatologiju (SIN-SIMP), koja ulažu velike napore da povećaju sigurnost, trebaju cijepiti čak i trudnice (25) (26) (27), unatoč nekoliko neravnoteža koje su se dogodile u ženskom ciklusu i pobačaja nakon cjepiva (28). Štoviše, prilozi obrascima za informirani pristanak tvrtki Astrazeneca (29), Pfizer (30), Moderna (31) i Johnson & Johnson (32) ne jamče sigurnost njihovih proizvoda jer imaju ograničene podatke, studije i iskustva.

Pitam se možete li jamčiti da cjepivo ne može zauvijek ugroziti plodnost mladih ljudi.

I možete li jamčiti da nitko od vaših učenika neće imati istu sudbinu kao osamnaestogodišnjakinja iz Sestri Levantea, Camilla Canepa, ili kao dočasnik MM-e Stefana Paternò, čija je smrt uzročno-posljedična veza s cjepivom? Možete li uvjeriti nekoga od svojih učenika da će cjepivo izazvati srčani udar, trombozu, autoimune bolesti, paralizu, tumor, miokarditis, toksičnost grafen oksida (33) itd.?

Uostalom, čini se da čak ni liječnici koji su cijepljeni nisu toliko sigurni da ne mogu naštetiti pacijentu primjenom ovog lijeka pod dodatnim nadzorom, budući da su zaštićeni kriminalnim štitom od ozljeda i ubojstava.

Posljednji aspekt, ali ne u smislu važnosti, ovog mog pisma, je istaknuti, s mojim totalnim prezirom, suludu i vrlo ozbiljnu diskriminaciju koju Vlada pokušava provesti protiv ljudi koji nisu cijepljeni (ili koji ne žele ili ne mogu dati bris svaka dva dana) i to mi se uopće ne čini u skladu s našim Ustavom koji odbacuje sve oblike diskriminacije ili s europskim propisima (na primjer Reg CE 953/2021). Nadalje, čak i slavni dr. Andrea Crisanti nije mogao sakriti kako Green Pass nije javnozdravstveni alat, već poticaj za cijepljenje (34).

Stoga se nadam da Talijansko Sveučilište, a posebno Sveučilište u Padovi (čiji je moto, sjetimo se “Universa Universis Patavina Libertas”), na bilo koji način neće prihvatiti diskriminaciju određene kategorije ljudi, zabranjujući im ulazak u njihove objekte i korištenja njihovih usluga te da će se vratiti u mjesto na kojem se formira svijest i kritički duh mladih ljudi.

Sigurna da ćete i vi, kao važan promicatelj kulture u našem voljenom gradu, također htjeti razmotriti zahtjeve onih koji, poput mene, imaju različite političke ideje, i u svijesti da se kulturno bogatstvo temelji prije svega na mnoštvu kulturnih doprinosa, pozdravljam vas.

Dott.ssa Collauto Sara

 1. https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_3-giugno-2020.pdf
 2. https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_1-giugno-2021.pdf
 3. https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_16-giugno-2020.pdf
 4. https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_16-giugno-2021.pdf
 5. https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_30-giugno-2020.pdf
 6. https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_30-giugno-2021.pdf
 7. https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_21-luglio-2020.pdf
 8. https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_21-luglio-2021.pdf
 9. https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_28-luglio-2020.pdf
 10. https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Bollettino-sorveglianza-integrata-COVID-19_28-luglio-2021.pdf
 11. https://www.politicamentecorretto.com/2021/06/09/la-vaccinazione-di-massa-e-un-enorme-errore-parola-di-luc-montagnier/
 12. https://www.quotidiano.net/esteri/variante-delta-inghilterra-spagna-1.6561112
 13. https://www.jpost.com/breaking-news/for-first-time-since-march-855-new-coronavirus-cases-in-israel-674084
 14. https://www.quotidiano.net/esteri/variante-delta-israele-pfizer-1.6557260
 15. https://www.ilgazzettino.it/esteri/vaccino_anticorpi_quante_dosi_studio_israele_news_ultime_notizie-6082548.html
 16. https://www.ilmessaggero.it/salute/ricerca/vaccino_anticorpi_quante_dosi_studio_israele_news_ultime_notizie-6082467.html
 17. https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciab543/6297424
 18. https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciab554/6303032
 19. https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciab616/6318435
 20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34240103/
 21. http://www.medicinapiccoledosi.it/focolaio-nave-militare-tutti-vaccinati-doppia-dose/
 22. https://nltimes.nl/2021/07/14/nearly-1000-people-infected-covid-utrecht-festival
 23. https://visionetv.it/la-strana-estate-dei-malori-improvvisi-dal-1-al-15-luglio-199-casi-di-decessi/
 24. https://www.huffingtonpost.it/entry/il-vaccino-causa-sterilita-e-aborti-modifica-il-dna-le-risposte-delliss-a-12-fake-news_it_610fe067e4b0cc1278bd664d
 25. https://www.ilmessaggero.it/salute/focus/vaccino_gravidanza_donne_incinte_non_e_pericoloso-6100024.html
 26. http://www.quotidianosanita.it/scienza-e-farmaci/articolo.php?articolo_id=95228
 27. https://www.medicitalia.it/blog/ginecologia-e-ostetricia/8760-bisogna-rassicurare-le-donne-sulla-vaccinazione-anti-covid-19-non-si-puo-piu-aspettare.html
 28. https://medalerts.org/vaersdb/findfield.php?TABLE=ON&GROUP1=AGE&EVENTS=ON&PERPAGE=200&SYMPTOMS[]=Abortion+%2810000210%29&SYMPTOMS[]=Abortion+complete+%2810061614%29&SYMPTOMS[]=Abortion+early+%2810052846%29&SYMPTOMS[]=Abortion+incomplete+%2810000217%29&SYMPTOMS[]=Abortion+induced+%2810000220%29&SYMPTOMS[]=Abortion+late+%2810052847%29&SYMPTOMS[]=Abortion+missed+%2810000230%29&SYMPTOMS[]=Abortion+of+ectopic+pregnancy+%2810066266%29&SYMPTOMS[]=Abortion+spontaneous+%2810000234%29&SYMPTOMS[]=Abortion+spontaneous+complete+%2810061616%29&SYMPTOMS[]=Abortion+spontaneous+incomplete+%2810061617%29&VAX=COVID19
 29. https://www.governo.it/sites/governo.it/files/Nuovo_Consenso_Informato_Allegato.pdf
 30. https://www.salute.gov.it/imgs/C_17_pagineAree_5452_24_file.pdf
 31. http://www.regione.fvg.it/rafvg/export/sites/default/RAFVG/salute-sociale/promozione-salute-prevenzione/FOGLIA103/allegati/17062021_Moderna_notaInformativaEschedaAnamnestica.pdf
 32. https://www.ausl.fe.it/home-page/news/allegati-news/2021/Johnson%20-%20Johnson%20-%20Nota%20informativa.pdf   https://www.databaseitalia.it/esclusivo-karen-kingston-analista-per-le-industrie-farmaceutiche-ed-ex-dipendente-pfizer-conferma-ossido-di-grafene-tossico-allinterno-dei-sieri-mrna/
 33. https://www.ilfattoquotidiano.it/2021/08/10/green-pass-crisanti-a-la7-e-un-incredibile-incentivo-alla-vaccinazione-ma-senza-controlli-lo-stato-dimostra-di-essere-debole-e-pasticcione/6287629/
 34. https://www.ilgiorno.it/cronaca/israele-covid-vaccino-terza-dose-1.6678922

Foto: Blog Sabino Paciolla