11.5 C
Poreč
Srijeda, 21 listopada, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Remdesivir je neučinkovit u liječenju Covida-19

Remdesivir je neučinkovit u liječenju Covida-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je da lijekovi remdesivir, hidroksiklorokin, lopinavir/ritonavir i proizvodi interferona daju male ili nikakve rezultate u borbi protiv bolesti COVID-19.

Studija o lijekovima provedena je u više od 30 zemalja, a na temelju proučavanja učinaka terapije na ukupni mortalitet, pokretanja ventilacije i trajanja boravka u bolnici pokazalo se da ovi lijekovi imaju male ili nikakve rezultate u liječenju oboljelih od COVID-19.

Remdesivir, lijek kojeg je razvila američka farmaceutska kompanija Gilead Sciences, bio je jedan od najranijih tretmana u liječenju bolesti COVID-19.

Taj lijek prvenstveno je namijenjen liječenju hepatitisa C i respiratornog sincicijskog virusa, a proučavalo se i njegovo djelovanje pri liječenju ebole, ali u tom slučaju nije pokazao efikasnost. “Svi bismo željeli ono što se naziva ‘čarobnim metkom’ – lijek koji već postoji, koji je siguran i djelotvoran.

Nažalost, ovo istraživanje sugerira da koristi remdesivira zapravo nikada nisu ni postojale”, rekla je za Al Jazeeru Julie Fischer, izvanredna profesorica na Odjelu za mikrobiologiju i imunologiju sa Sveučilišta Georgetown.

Izvor: Bljesak.info 

Foto: Ilustracija

NAJČITANIJE