16.4 C
Poreč
Petak, 7 svibnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNORENESANSA U POREČU ILI SAMO PRODAJA SNOVA?

RENESANSA U POREČU ILI SAMO PRODAJA SNOVA?

Dugo smo je čekali, putovala je od 14 stoljeća i sa kraćim stoljetnim zastojima, ipak je došla na naš Porečki prostor, tako da su, uz političku providnost, nadanja, očekivanja, molbe i htijenja, za tom kreativnom, preporodnom i osvježavajućom riječ, Renesansa, uslišena.

I kako kaže gradonačelnik Peršurić, grad Poreč proživljava svoju gastronomsku renesansu i čestitku trebamo uputiti prije svega malim poduzetnicima koji su osjetili potrebu za promjenom i kreativnim iskorakom te bili putokaz ostalima. Što ako, po istom modelu, mi građani ponudimo renesansu u upravljanju Gradom i renesansu društveno – političkih odnosa ? Oboje su nam prijeko potrebne!

Građanin je na potpunoj margini, prepušten vladajućoj stranci koja 30 godina zna što građanin hoće i što je dobro za građanina. Zato je sasvim razumljiv osjećaj straha građanina prema takvoj komesarskoj moći, koja u svakom trenutku, iako živimo u formalnoj demokraciji, može pokucati na njegova vrata. Strah od političko stranačke moći mora biti prošlost !

Renesansa bi se desila kada bi građani sudjelovali u odlučivanju o važnim životnim pitanjima time bi se i priznali i uvažili građani kao stvarni nosioca demokratskog prava. Način upravljanja Gradom mora biti u interesu i na dobrobit građana. Primjerice, vijećnici IDS-a, koji izglasavaju 8 točaka dnevnoga reda u 15 minuta, bez rasprave, glasačka su mašinerija stranke i ne predstavljaju građane. To je samo dojam da se radi o demokraciji.

Nije na odmet spomenuti da nam je potrebna i renesansa nad uslugama od zajedničkog interesa, poput Usluge Poreč čije poslovanje i cijene teško da su razumljive građanima, koji nad tim društvo i ostalim društvima, primjerice Odvodnje, nemaju nikakav građanski nadzor, a vrijeme je da ga konačno imaju !

Iskorak koji je učinjen u gastronomiji mora nam osvijetliti put prema boljitku i renesansi zdravstvene usluge, koje su sada prostorno i stručno ograničene. Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da Poreč kao grad raste, a prostorni kapaciteti zdravstvenih usluga ne prate taj razvoj.

Posebna renesansa morala bi se odnositi prema vrijednostima naše jedine domovine Hrvatske te da simboli naše države i njezini velikani budu trajna gradska kulturno-povijesna vrijednost, kao znak zahvalnosti i pijeteta kojeg nije do danas prikladno iskazan, a to je naša moralna i domovinska dužnost! Što sprječava tridesetogodišnje vlastodršce da iskreno prihvate teško osporive povijesne vrijednosti. Zašto toga nema ??

Posebno bolna točka je iseljavanje mladih Porečana koji nemaju mogućnost riješiti svoje stambeno pitanje. Poreč ima podosta građevinskog zemljišta i stanove koje bi se moglo ponuditi mladima po prihvatljivim uvjetima i to bez ikakvih POS-ovih stanova koji tržišno mladi ne mogu financijski podnijeti. Dodijalom stanova mladim ljudima u starogradskoj jezgri pridonijelo bi se oživljavanju starog grada.

Okolica Poreča treba približiti Gradu, kao i Grad svojoj periferiji, tako da se koliko je moguće postigne jednakost uvjeta.

Naročito je važno da se pomogne malom gospodarstvu koje je poput gastronomije prvo prepoznalo potrebu za renesansom.

Renesansa će nas učiniti boljim ljudima ,poboljšati ćemo sami sebe a time ćemo dati veliki doprinos našoj sadašnjosti ,ali što je najvažnije i budućnosti.

Ja sam za renesansu , a VI ??

Emerik

NAJČITANIJE