Reportaža iz Imunološkog: Da nije propao, cjepivo protiv korone mogli bismo proizvoditi sami!

Hrvatska je na dnu Europe po broju cijepljenih, Hrvatska je u dnu Europe po broju doza koje su nam stigle, a sjetite se – jednom smo baš po proizvodnji cjepiva bili među najboljima.

Imunološki zavod je u cijelom svijetu bio poznat po vrhunskim cjepivima, ono protiv ospica Svjetska zdravstvena organizacija je proglasila najboljim na svijetu. Zamislite samo što bi bilo da nije uništen i da nije propao.

Znanstvenici bi već prije godinu dana bili prionuli na posao, možda bi razvili hrvatsko cjepivo protiv koronavirusa, pa ne bismo ovisili o nespretnim europskim dogovorima, stranim farmaceutskim kompanijama i ishodu geopolitičkih igara. Nego bismo cjepivo možda i izvozili. I znate što još? Cjepivo za sve ljude u Hrvatskoj, i to po dvije doze za svakog, proizveli bismo za mjesec dana. Što je ostalo od Imunološkog zavoda, i ima li budućnost.

Nekoć ponos, a sada u mirovanju. Prije osam godina Imunološki zavod je ostao bez dozvola za proizvodnju cjepiva. Proizvode podloge za laboratorijsku dijagnostiku, skladište krvne plazme, čuvaju sekvencionirane viruse.

“Jako nam je drago da su se svi sjetili Imunološkog gdje smo proizvodili cjepiva za rubepolu i ospice i tako smo ih istrijebili. Bilo bi super kada bi ponovno mogli proizvoditi cjepivo protiv kovida”, rekla je Ljerka Kotarski, voditeljica Odjela za proizvodnju .

Ne mogu proizvoditi cjepivo za koronu, ali pomažu Zavodu za javno zdravstvo.

U ovoj prostoriji je nula bakterija. U njoj rade podloge za briseve i na taj način pomažu u borbi protiv koronavirusa. Na dan ih mogu proizvesti 20 tisuća.

Da imamo Imunološki, ne bi imali toliko problema s koronom. Možda bi osmislili svoje cjepivo, a možda bi preuzeli patent od postojećih. Po njihovim procjenama mogli bi proizvesti 250 tisuća doza na dan, što znači Hrvatska bi bila procijepljena za manje od mjesec dana.

Izvor: Riportal