7.2 C
Porec
Nedjelja, 15 prosinca, 2019
iVijesti banner
Naslovnica SVIJET Rizik od nove globalne recesije

Rizik od nove globalne recesije

Pet velikih ekonomija je u riziku od recesije i ne treba im puno da skliznu preko ivice.

Ekonomija Velike Britanije je zabilježila pad u drugom kvartalu, a rast u Italiji se smanjio. Podaci objavljeni u srijedu pokazuju da je Njemačka, četvrta ekonomija po veličini u svijetu, bilježi pad tokom tri posljednja mjeseca.

Meksiko je upravo izbjegao recesiju – koja se obično definira kao dva uzastopna smanjenja ekonomskih pokazatelja tokom dva tromjesečja – i očekuje se da će njegova ekonomija ove godine ostati na tom nivou. Podaci govore da je Brazil u drugom kvartalu pao u recesiju.

Svaka ekonomija svrstana među prvih 20 najvećih na svijetu uz Singapur i Hong Kong, koji su mali, ali i dalje služe kao važna središta za financije i trgovinu, također pokazuju znakove usporavanja.

Iako je rast ekonomije u svakoj zemlji odraz specifičnog koktela faktora, globalni pad proizvodnje i oštar pad poslovnog povjerenja dodatno pogoršavaju ekonomske pokazatelje.

Kineska ekonomija raste najsporijim tempom u gotovo tri decenije, dok zemlja osjeća posljedice trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, koje će u septembru i decembru uvesti nove poreze na kineski izvoz.

“Zajednička karakteristika je slaba globalna pozadina”, rekao je Neil Shearing, glavni ekonomist grupe u Capital Economics.

Međunarodni monetarni fond je prošlog mjeseca smanjio prognozu za rast u svetu na 3,2%, što je najslabija stopa rasta od 2009. godine. Također je smanjila očekivanja za 2020. godinu na 3,5%.

Investitori su sve više zabrinuti. Na tržištu obveznica trepere znakovi upozorenja i više od trećine menadžera koje je anketirala Banka Amerike očekuju globalnu recesiju u narednih 12 mjeseci.

Ekonomije u riziku

Njemačka se uveliko oslanja na izvoznike koji prodaju nesrazmjernu količinu robe Kini i Sjedinjenim Državama. Pad globalne prodaje automobila također je pogodio njemačke proizvođače automobila.

“Današnji izvještaj o BDP-u definitivno označava kraj zlatne decenije za njemačku ekonomiju,” rekao je Carsten Brzeski, glavni ekonomist njemačke podružnice ING.

Iako strahovi od kaotičnog Brexita doprinose smanjenju njemačke ekonomije, to pitanje najviše boli u Velikoj Britaniji, gdje se ekonomija smanjuje prvi put od 2012.

Britanska ekonomija bi trebalo da se oporavi u trećem kvartalu kako bi izbjegla trenutnu recesiju. Ali ako premijer Boris Johnson izvuče zemlju iz Europske unije bez sporazuma o zaštiti trgovine 31. oktobra, recesija je vjerojatno neizbježna.

U Italiji su za produženo blagostanje krivi slaba produktivnost, visoka nezaposlenost mladih, ogromni dugovi i politička previranja.

U Meksiku su investicije opale, a uslužni sektor u zemlji je pod pritiskom. Brazil, najveća ekonomija u Latinskoj Americi, pati od slabe industrijske proizvodnje i visoke nezaposlenosti. Podaci koji dospijevaju u narednim nedjeljama potvrditi će da li je i Brazil pao u recesiju.

Olujni oblaci

Shearing tvrdi da su tamne prognoze preuranjene i neopravdane. Na globalnom nivou, kaže on, potrošnja kompanija na osnovna sredstva i opremu je stabilizirana. Tržište rada je otporno.

“Iako postoje sveobuhvatne slabosti u svjetskoj ekonomiji – posebno u proizvodnji, drugi dijelovi se relativno dobro drže”, rekao je. „Sve je to u skladu sa našim gledištem da globalni rast usporava, a ne da se kolabira.

Ipak on ukazuje i na tri velika rizika.

Prvi je trgovinski rat. Ako Peking i Washington nastave da povećavaju tenzije, poslovno povjerenje može propasti. Međunarodni monetarni fond upozorio je da će rast u 2020. godini biti smanjen za pola procenta, ukoliko se trgovinski rati nastavi.

Drugi veliki rizik je da centralne banke ne uspiju reagirati na nova kretanja, što bi izazvalo negativnu reakciju na financijskim tržištima koja se hrane stvarnom ekonomijom.

Američke federalne rezerve smanjile su prošlog mjeseca referentnu stopu prvi put poslije 11 godina, a Europska centralna banka nagovijestila je da će u septembru osloboditi više stimulacija.

Pritisak raste na Kinu kako bi prvi put nakon četiri godine smanjila kamatnu stopu. Ostale centralne banke od Indije do Tajlanda smanjile su svoje referentne stope, a očekuje se još smanjenja.

Konačni rizik je da globalni sektor usluga, koji je podržavao rast, počinje odražavati pad koji se primjećuje u proizvodnji.

CNN Busines

Izvor: Logično

 

 

NAJČITANIJE

- Advertisement -