20 C
Poreč
Petak, 25 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO ROBERT FRANK I NJEGOV GRIJEH

ROBERT FRANK I NJEGOV GRIJEH

Piše Mirko Štifanić

Nije ni profesionalno ni utemeljeno da se sve u društvu može, treba i mora objašnjavati manipuliranjem da postoje ljevica i desnica po modelu iz prošlog stoljeća. Još manje je razumno tvrditi da je to najbolje rješenje za građane. To mogu samo političari-„kurve“.

Na to je studente na prvoj godini studija politologije i sociologije upozorio prof. dr. Adolf Bibić rekavši – „politika je kurva“. (Možda su njegovi korijeni iz Istre sela Bibići?).

Ako novinari drže ljestve takvim političarima onda su „kurve“ i političari i novinari?

Njihovo umijeće je stvaranje ideološke magle kroz koju građani ne mogu ništa vidjeti. Također, ljude nastoje što duže držati u strahu i panici te radikalizirati. Takve politike utemeljene na ideologiji bile su prethodnica svih totalitarizama koji su kroz povijest odnosili milijune ljudskih života. Na to je ovih dana upozorio Robert Frank.

Naime, danas su to oni političari koji stalno govore o svojem poštenju, a to nije njihovo obilježje. Radi se o egoistima presvučenim u altruiste! Oni imaju interes da imaju što više vlasti i moći i povećavaju svoje posjede i financije. Brigu za regiju „pokazuju“ negiranjem važnosti uloge države u politici, gospodarstvu i kulturi. Regiju glorificiraju kao jedino i najbolje rješenje za sve probleme. U stvarnosti time se sprječava društveni dijalog i pronalaženje nekog pametnog, srednjeg rješenja odnosno dogovora unutar regije i u odnosu s Državom.

Sporom razvoju i svojevrsnom tonjenju društva, primjerice iseljavanjem građana, pridonose međusobnim ideološko-moralističkim optužbama pri čemu i „desni“ i „lijevi“ sebi prisvajaju navodno jedino prihvatljivu političku poziciju odričući je onom drugom. To je put u duboke, pa i najdublje podjele što treba spriječiti.

Same ideologije nisu dovoljne niti su nužan uvjet za takva djela i reforme. One su samo opravdanje i zapreka za realizaciju svih „lijepih obećanja“. Takvim političarima cilj je (iz)graditi „otoke“ na kojima oni imaju vlast i privilegije.

Hoće li Istra biti takav „otok“? Tome svjesno ili nesvjesno doprinose svi koji Istru uspoređuju sa manje razvijenim regijama. Tada je u njoj sve naj…, naj… Stvarnost može biti bolja ako je Regija dio Cjeline u kojoj ima mjesta i za regionaliste i suvereniste koji usko i uspješno surađuju, komuniciraju i grade zajedničke vrijednosti, odnose i djela radi boljeg života svih građana. Za to se vrijedi boriti.

Zapravo, postoje vrijednosti koje nisu ni  „lijeve“ ni „desne“ ni „ideološko istrijanske“. Takve podjele su „najbolje rješenje“ samo za političare-„kurve“ koji s jedne strane imaju lijepo frizirane ciljeve koje preko medija uvijek ističu, a s druge, egoističke i tajne o kojima nikada ne govore. Građani od toga imaju više štete nego koristi.

Novinari, odnosno mediji se ne smiju praviti da to ne vide, ne shvaćaju, ili da im to nije posao. Jer egoizam i gramzivost je prijetnja i njima. Zbog toga takvu kulturu, odnosno takvo ponašanje, moraju istraživati i učiniti dostupnim odnosno vidljivim svojim čitateljima. To je moguće samo ako ne ovise sto posto od političara odnosno ako posao mogu obavljati profesionalno i otkrivati onu stvarnost koju političari nastoje (za)držati skrivenom, nevidljivom ili „nepostojećom“. Roberta Franka se drznuo biti profesionalan. To je njegov najveći grijeh.

Međutim, ako sve bude na njegovim leđima Istra će sve više biti impregnirana interesima političara-“kurvi“. Drugo, njihovi interesi za očuvanjem statusa quo bit će više nego snažni i prožimati će lokalno društvo. Mediji to mogu razotkriti i objektivno analizirati stanje i odnose.

Aktualno je pitanje što će se dogoditi Robertu Franku, novinarstvu i lokalnoj zajednici?

Nedvojbeno je da lokalnu demokraciju treba i politički, i medijski i društveno živjeti i unapređivati. Preduvjet toga je emancipirati se od političara kojima to nije cilj. Zbog toga poštovati i čuvati treba Roberta Franka! Jer njegov najveći grijeh je što nije niti „ljevičar“, ni „desničar“ niti „Istrijan“ po zanimanju.

Foto: Glas Istre

NAJČITANIJE