28.9 C
Poreč
Subota, 4 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA SAŠA LEKOVIĆ: ROBERT FRANK POZICIJU GLAVNOG UREDNIKA “GLASA ISTRE” KORISTI ZA BAHATO...

SAŠA LEKOVIĆ: ROBERT FRANK POZICIJU GLAVNOG UREDNIKA “GLASA ISTRE” KORISTI ZA BAHATO IŽIVLJAVANJE KRŠEĆI SVE NOVINARSKE ETIČKE I PROFESIONALNE STANDARDE

Saša Leković, foto: Večernji.hr

U godinu i pol dana koliko živim u Fažani Glas Istre je više puta objavio ogromne tekstove (strana do dvije) kojima je napadan načelnik Općine Fažana Radomir Korać sa osnovnom tezom da bi trebao otići s mjesta općinskog načelnika zbog nekulturnog ponašanja, privatnih poslovnih “muljaža”, neistina itd. (kako koji put, a u nekim tekstovima i zbog svih nabrojanih razloga). Gotovo redovito najave tih tekstova s njegovom fotografijom, poput optužnice, zauzimale su gotovo čitavu naslovnu stranu. To se ponovilo i prije dva dana (u utorak, 25. veljače 2020. godine) a nastavak je uslijedio u srijedu i danas, u četvrtak, i to komentarom glavnog urednika Roberta Franka.

Ne tvrdeći da je moguće dokazati motive tih napada niti s idejom da branim načelnika Fažane (neka se sam brani ako osjeti potrebu i ima argumente, a ako je bilo što zgriješio za to treba adekvatno odgovarati) želim upozoriti da je u dosadašnjim tekstovima o njemu (novinarski tekstovi i komentari glavnog urednika) počinjeno mnoštvo kršenja temeljnih etičkih i  profesionalnih načela a s tom praksom nastavljeno je i u tri teksta objavljena u posljednja tri dana. Ukoliko glavni urednik Glasa Istre želi mogu napraviti detaljnu analizu svih tih tekstova uključujući i njihovu “opremu”. I to ću, naravno, napraviti besplatno. Može za čitatelje Glasa Istre, a može i za novinare i urednike Glasa Istre na prigodnoj “in house” radionici. Vrijeme i mjesto neka izabere Robert Frank.

No ne bih se vjerojatno javno oglasio, jer sam dovoljno iskusan i nisam baš budala da ne bih znao kako sada sebe izlažem mogućim javnim i tajnim podvalama ugrožavajući na neki način i predstojeći Fažana Media Fest, da nije jedne “sitnice”. Ne mogu prešutjeti kad bilo tko (posebno s pozicije moći) vrijeđa i napada novinare i novinarsku profesiju, ali jednako tako ne mogu prešutjeti niti kada netko navodno u ime te profesije i svega što bi ona trebala značiti napada i vrijeđa druge insinuirajući, krivotvoreći “argumente” i šireći neistine jer tako ujedno također napada i vrijeđa novinarstvo i sve novinare koji rade pridržavajući se etičkih i profesionalnih načela.

A upravo to radi  Robert Frank nasrćući na načelnika Općine Fažana Radomira Koraća (jer nema adekvatnijeg izraza za ono što Frank čini, posebno u svjetlu činjenice da je Koraću posvetio neuporedivo više “negativnog” prostora u novinama koje uređuje od bilo kojeg drugog (grado)načelnika u Istri.

 

NOVINARSTVO ILI TRAČ, PODMETANJE, IŽIVLJAVANJE?

Dobro, reći će netko, pa možda je Korać to zaslužio. Uz to uredničko je pravo o kome će, koliko i što objavljivati. Točno, ali kad se ta odluka ne temelji na profesionalnim kriterijima i kad se u tim tekstovima krše temeljna etička i profesionalna načela novinarstva – to više nije novinarstvo nego trač, podmetanje, iživljavanje….nastavite sami niz.

Pogledajmo kako to izgleda na (za sada) posljednjem slučaju. Prije tri dana na naslovnici Glasa Istre “vrišti” pitanje: “Mora li SDP-ov načelnik Fažan Radomir Korać zbog prebivališta i imovinske kartice konačno podnijeti ostavku?” kojim se najavljuje tekst koji je zauzeo čitave dvije stranice novina.

Krenimo redom kako bi napisao kolega Ilko Ćimić…

Jedna od dviju osnovnih teza Glasa Istre koje se protežu od naslova kroz čitav tekst jest da bi Korać trebao izgubiti funkciju načelnika Općine Fažana jer je u imovinskoj kartici kao mjesto prebivališta upisana Pula. Zbog čega je to Korać napravio nemam pojma, ali čini se da je i inače imovinsku karticu svaki put ispunjavao najblaže rečeno šlampavo pa bi druga teza (da bi trebao odstupiti zbog različitih/netočnih podataka u raznim verzijama imovinske kartice) bila posve korektna ukoliko se utvrdi da je fažanski načelnik zaista lagao (s tim da bi taj kriterij trebao važiti i za sve druge obveznike popunjavanja imovinskih kartica) posebno ukoliko je pravilo da odstupi svaki dužnosnik koji u imovinsku karticu upiše bilo kakvu netočnost, odnosno ne upiše nešto od onoga što posjeduje.

No što ćemo s tezom da bi Radomir Korać trebao odstupiti s mjesta načelnika općine Fažana zbog toga što je u imovinsku karticu kao mjesto prebivališta upisao Pulu (iz teksta mi baš nije jasno kada je to učinio i koliko dugo je to stajalo ili stoji u njegovoj imovinskoj kartici no to nije presudno) jer to znači da je nezakonito načelnik Općine Fažana.

Ta tvrdnja se ponavlja nekoliko puta u naslovu i tekstu iako u istom tom tekstu novinarka potvrđuje da je Korać Glasu Istre poslao kopiju osobne iskaznice na kojoj je kao mjesto njegova prebivališta upisana Fažana. Štoviše, provjeravajući kako ne bih pogriješio, došao sam dokumenta koji potvrđuje da je Radomir Korać prijavljen u Fažani od kada je tu rođen, prije 64 godine.

 

AKO ČINJENICE NISU DRAGE ROBERTU FRANKU – TIM GORE PO ČINJENICE

E sad…zbog čega je u imovinsku karticu upisao da mu je prebivalište u Puli i tako samoga sebe dodatno “uvalio” njegov je problem. Ali kad novinar/urednik temelji svoj ključni “dokaz” za nečiju krivnju ne provjeravajući – to nije samo problem tog novinara/urednika. To je problem novinarstva i čitave zajednice. Uzgred (opća digresija koja to možda i nije) – novinari bi trebali pratiti imovinske kartice svih dužnosnika čim ovi to postanu, a ne tek kad netko bude otkriven “s prstima u pekmezu”. Također legitimno je i profesionalno provjeravati da li je netko upisao kuću kao njivu ili da li si je “ukrao” stotinjak kvadrata nekretnina, ali još je važnije utvrditi kako je to što ima netko stekao (bez obzira da li je upisano u imovinsku karticu i da li je upisano točno). Ovako će mudar “muljator”  upisati u imovinsku karticu sve što ima i to u točnom gabaritima/iznosima) a nitko neće provjeravati odakle mu sve to.

Kako god, nemam niti pojma odakle Koraću stan u Puli koji mu Frankov Glas Istre također “stavlja na teret” insinuirajući da živi tamo, a ne u Fažani. Očekujem od Roberta Franka i Glasa Istre da sve to istraže i objave činjenice kakve god bile. No ne treba biti pretjerano inteligentan niti obrazovan (treba zapravo samo ne biti zločest) da bi se znalo kako je Fažana od središta Pule udaljena desetak minuta vožnje automobilom pa nema ničeg čudnog u tome da netko tko radi i živi u Fažani često boravi u Puli kad već (i) tamo ima stan. Pogotovo što Pula, za razliku od Fažane, za Franka nije “pripizdina”. Ali o tome više nešto niže.

Na kraju, ali nikako najmanje bitno, nakon dva nova uobičajeno neprofesionalna teksta-potjernice u dva dana protiv načelnika Općine Fažana Rober Frank je danas opet zloupotrijebio položaj glavnog urednika Glasa Istre objaviviši novi iritatntno neprofesionalan komentar koji je ”začinio” fotomontažom fažanskog načelnika na kojoj je Koraću montiran kaubojski šešir i značka ”US MARSHALL”. To bi naravno bilo sasvim OK da je riječ o tekstu u satiričnom prilogu Glasa Istre (koji postoji, za one koji ne znaju). Međutim to je ilustracija uz komentar glavnog urednika u “ozbiljnom” dijelu novine. Želi li nam to Robert Frank poručiti da je Glas Istre pod njegovim urednikovanjem zapravo sve sama satira do satire, neki istarski Feral Tribune?

 

“PRIPIZDINA” POSTOJI SAMO U NEPAMETNOJ GLAVI

No šećer dolazi na kraju, ali sada zaista na kraju (ako se ovo što slijedi može nazvati šećerom)…u tom uredničkom komentaru Frank nije samo pokušao nanovo ismijati i izvrijeđati načelnika Fažane već je odlučio uvrijediti sve stanovnike te općine nazvavši Fažanu, između ostalog, “pripizdinom”. Nazvati bilo koje mjesto PRIPIZDINOM (a ne samo bivše ribarsko mjesto koje je u 20 posljednjih godina postalo središte općine koja je među deset financijski najuspješnijih u Hrvatskoj (ha, eto mogućeg motiva…izbori se bliže) a posebno u javnom istupu s pozicije glavnog urednika nekog medija (koji je istovremeno i medij te “pripizdine”) može samo bahati, arogantni, nekulturni, neiživljeni nasilnik. Dakle lik kakvim Frank opetovano proglašava Koraća. Ako je Korać takav kakvim ga Frank uporno prikazuje neka izgubi na slijedećim izborima. U tom slučaju to nikako neće biti šteta za Fažanu. Ako je radio nešto protuzakonito a Frank i Glas Istre to dokažu javno ću ih pohvaliti. Korać je u fažanskoj vlasti od prvog dana postojanja Općine Fažana, dakle punih dvadeset godina, a bio je vijećnik, predsjednik Općinskog vijeća, donačelnik i na kraju načelnik. Kvragu…nemoguće je da nije napravio baš niti jednu svinjariju koju ozbiljan novinar ne bi pronašao i dokazao nego se glavni urednik mora tako blamirati. Go Frank, go.

U međuvremenu zadovoljio bih se time da Frank koji grozničavo traži “skidanje” Koraća sa položaja načelnika, koristeći pritom i insinuacije i neistine  učini ono što zaziva od Koraća. S obzirom da je upravo onakav kakvim prikazuje načelnika Fažane (pritom vrijeđajući sve Fažance) slijedom Frankove logike jedini logičan slijedeći potez bio bi da odstupi s mjesta glavnog urednika Glasa Istre. Ne zbog načelnika Fažane, ne čak niti zbog Fažanaca koje nepametno vrijeđa nego zbog toga što sramoti one u redakciji Glasa Istre koji profesionalno rade svoj posao, a zatim i novinarsku profesiju…ajmo reć…u Istrijana. A i u Hrvata. I šire.

Saša Leković

OKVIR: Važne napomene, neophodne za razumijevanje konteksta:

  1. Nisam niti sam ikada bio član niti jedne stranke/partije.
  2. Nemam nikakve prihode (niti javne niti tajne) izuzev onih koje ostvarim kao novinar i medijski trener
  3. Roberta Franka upoznao sam davno, kad smo obojica bili reporteri u različitim redakcijama. Od tada sam ga sreo tek nekoliko puta i nikada nisam s njim imao nikakav sukob – niti privatni ni profesionalni.
  4. Načelnika Općine Fažana Radomira Koraća upoznao sam u ljeto 2017. godine, otprilike godinu dana prije nego što sam preselio u Fažanu.
  5. U Fažani sam (kao i najvećem dijelu života) podstanar, ne stanujem u stanu koji je vlasništvo Radomira Koraća i sam plaćam sve svoje troškove.
  6. U posljednje dvije godinje bio sam (su)organizator dvaju novinarskih festivala u Fažani, a pripremam treći. Oba puta općina Fažana (koja je lani kao prvo mjesto na svijetu proglašena prijateljem novinara) sufinancirala je te međunarodne i vrlo uspješne festivale odobrivši udruzi koju vodim novac na javnom natječaju. Niti jednom od tog novca nisam uzeo niti kunu (što je lako provjeriti) jer festival organiziram volonterski.
  7. Posljednje, ali bojim se nikako najmanje važno u cijeloj priči…Fažana je rijetka oaza u Istri u kojoj na vlasti nije IDS nego SDP. Tj. Općina Fažana ima načelnika iz SDP-a, ali u Općinskom vijeću jednako je IDS-ovaca i SDP-ovaca plus jedan HDZ-ovac koji je do sada “držao stranu” IDS-u. Podsjetnik: slijedeće godine bit će lokalni izbori. (S.L.)

NAJČITANIJE