17.3 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Sastanak iza zatvorenih vrata u Rovinju: GASI SE ISTARSKI VODOVOD? IDS za...

Sastanak iza zatvorenih vrata u Rovinju: GASI SE ISTARSKI VODOVOD? IDS za vodoopskrbni sustav Istre želi jednu megafirmu i veću kontrolu novca

Kako doznajemo, sprema se formiranje nove krovne tvrtke koja bi upravljala istarskim vodama, odnosno uslužnim područjima, a koja bi godišnje baratala prihodima od tri milijarde kuna.

Istarski župan Fabrizio Radin i gradonačelnici svih istarskih gradova, izuzev umaškog Vilija Bassanesea, na zatvorenom sastanku u Rovinju prije nekoliko dana donijeli su jednoglasan zaključak o spajanju isporučitelja vodenih usluga.

Na prvu, ovaj zaključak čini se poprilično birokratski. No, prema neslužbenim informacijama rovinjski sastanak tek je uvertira u novu vodoopskrbnu politiku u Istri koja bi trebala rezultirati većom centralizacijom, ali i snažnijom političkom i financijskom kontrolom.

Gradonačelnici i župan Fabrizio Radin donijeli su jednoglasan zaključak da Istarska županija postane “jedno uslužno područje”.

Kao glavni razlog ovakvog spajanja isporučitelja vodenih usluga u Istri navodi se smanjivanje gubitaka vode, povlačenje europskih sredstva ujednačavanje cijena i racionalizacija poslovanja.

No, kako doznajemo, u pozadini je zapravo veća kontrola i priliv novca koji bi se planiranim okrupnjavanjem slijevao u jednu kasu.

Iako Istra ima mogućnost zadržati dva uslužna područja -Vodovod Buzet i Vodovod Pula, a svi ostali trebali bi biti odvodnje i radne jedinice, nejasno je zašto je vladajućem IDS-u u interesu stavljanje sustava upravljanja vodama na Poluotoku pod jednu kapu.

I dok s jedne strane zagovaraju decentralizaciju, u vlastitom dvorištu pripremaju teren za snažan centraliziran sustav upravljanja i kontrole vodoopskrbom.

Prema našim informacijama na pomolu je moguća transformacija pa čak i gašenje Istarskog vodovoda u obliku kakvom danas funkcionira te kao takav čini okosnicu vodoopskrbnog sustava Istre.

Izvor: glasistre.hr

NAJČITANIJE