22.2 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO SATELITSKE SNIMKE OTKRILE – MORSKO DNO KOD ISTRE ZBOG FEKALIJA JE NALIK...

SATELITSKE SNIMKE OTKRILE – MORSKO DNO KOD ISTRE ZBOG FEKALIJA JE NALIK GNOJU: Tko će odgovarati?

Prije četiri dana je na Googleovu satelitu otkrivena mrlja od fekalija u moru ispred istarskog gradića Peroj

Zagađenje mora fekalijama koje je vidljivo iz svemira prije nekoliko je dana zaprepastilo stanovnike južne Istre. Snimka Googleova satelita prikazuje smeđu mrlju promjera stotinjak metara na otprilike 500 metara od obale. Podaci Zavoda za javno zdravstvo istarske županije, pokazuju kako je kakvoća mora izvrsna, ali mještani se već godinama žale na smrad koji uzrokuje kanalizacijski ispust star 40 godina, koji fekalije ispušta na 12 metara dubine. Što je još gore, taj sustav ima dozvolu za rad do 2023. godine.

“Dosta tih nečistoća izlazi na površinu i sa zapadnim vjetrovima, pogotovo ljeti s maestralom, kako to nije daleko od obale polako se kreće prema obali”, kaže Ivica Baradić, kapetan duge plovidbe iz Fažane.

Izolirani slučaj

Iz nadležnog komunalnog poduzeća tvrde da je Googleov satelit snimio izolirani slučaj specifičan za zimsko razdoblje.

“Ono što možemo reći iz podataka koje smo izvukli je da je u to doba godine razlika temperature mora i otpadnih voda takva da ne pogoduje njihovu raspršivanju”, kaže Robi Fuart, rukovoditelj djelatnosti u Pragrandi.

Svakodnevni smrad

No, mještani i turisti, ne želeći stati pred kamere RTL-a, ipak tvrde da je smrad gotovo svakodnevan. Nešto kasnije je novinarima jedan ribar poslao fotografije koje prikazuju smeđu mrlju na morskoj površini. Kaže da je morsko dno nalik gnoju.

“Ovo u Peroju samo je vrh ledene sante i vjerojatno nije jedina stvar koja se dogodila Jadranu, ali čini se da za svaki veći problem u Hrvatskoj trebate neku dramatičnu vizualnu konstrukciju da bi odgovorni reagirali, a slika iz svemira to svakako jest”, zaključuje Jurica Gašpar s portala Morski.hr.

Nadležno komunalno poduzeće je ove godine ipak pokrenulo projekt novog pročistača koji ima mogućnost biološke razgradnje fekalija te će otpadnu vodu moći ispuštati na prihvatljivijih 30 metara dubine.

Izvor: net.hr

NAJČITANIJE