13.9 C
Poreč
Petak, 29 svibnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Saznajte hoće li im platiti štrajk, a odgovore na druga najčešća pitanja

Saznajte hoće li im platiti štrajk, a odgovore na druga najčešća pitanja

Mnogo je pitanja oko samog štrajka, a najviše ih imaju oni koji u njemu sudjeluju. Iz Sindikata Preporod svojim su zato članovima odlučili pojasniti detalje oko plaćanja štrajka i njegove zakonitosti. Predsjednik sindikata Željko Stipić napomenuo je kako isti štrajk dijelom može biti plaćen, a dijelom ne, prenosi srednja.hr.

– Budemo li ustrajni u našim zahtjevima i ne dođe li do smanjena broja sudionica i sudionika u štrajku,  rastu nam izgledi za pravednim rješenjem spora. Ukoliko budemo dosljedni i ustrajni u borbi koju vodimo, a jedno i drugo su pretpostavke uspjeha, bespredmetnim će se pokazati obje najave, najava o neplaćanju štrajka i najava o  osporavanju zakonitosti štrajka.

Tim je riječima Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod nastojao umiriti svoje članove. A tim putem odgovorio im je i na njihova najčešća pitanja, koja, kako kaže, redovito dolaze na adresu sindikata.

Prvo je odgovorio na pitanje može li Vlada štrajk proglasiti nezakonitim?

– Vlada nije ovlaštena štrajk proglasiti nezakonitim. Vlada je u sporu, koji je doveo do štrajka, jedna od sukobljenih strana. Jedino što Vlada može poduzeti, kada je u pitanju zakonitost štrajka, pokretanje je utvrđivanja zakonitosti štrajka na nadležnom sudu. Županijski sud u Zagrebu nadležan je za rješavanje ovog spora. Vremenski rok u kojem eventualna nezakonitost mora biti ustanovljena – 48 sati od pokretanja postupka, objasnio je Stipić.

‘Ne moraju nam platiti!’

Naglasio je i kako ni jedan štrajk ne mora biti plaćen, bez obzira na to je li zakonit ili ne.

– Znači, čak ako je i štrajk zakonit, poslodavac nema obvezu plaćanja štrajka. Naravno, u slučaju da štrajk ne bude plaćen, radnik nema obvezu radom nadoknaditi vrijeme provedeno u štrajku. Ukoliko bi to poslodavac od njega zahtijevao, a prethodno je radniku plaća smanjena za vrijeme provedeno u štrajku, radnik ostvaruje pravo na 50-postotno uvećanje dnevne zarade za prekovremeni rad, 25-postotno uvećanje plaće za rad subotom…, napomenuo je sindikalist.

Istaknuo je kako je neplaćanje štrajka te plaćanje štrajka kroz prekovremeni rad skuplje za poslodavca pa su dosad svi štrajkovi u školama, s izuzetkom dva, bili plaćeni.

‘Mogu nam platititi samo dio štrajka’

Pojasnio je i može li isti štrajk u listopadu biti zakonit i plaćen, a u studenom nezakonit i neplaćen?

– Može. Odluku o plaćanju štrajka donosi poslodavac. Svaki je štrajk zakonit dok nadležan sud ne odluči drugačije. Kako odluka o nezakonitosti štrajka nije donesena, naš je štrajk zakonit sve do trenutka dok eventualno ne bude proglašen nezakonitim. Poslodavac donosi odluku o plaćanju i on može odlučiti da npr. u studenom ne plati štrajk koji je u listopadu platio, objašnjava Stipić.

A članove sindikata posebno je zanimalo hoće li štrajk, ako ga ne plati Vlada, platiti sindikati?

– U slučaju da štrajk ne bude plaćen, Sindikat Preporod će, u skladu sa svojim mogućnostima, odlučiti hoće li i u kojem obujmu nadoknaditi svojim članovima dio plaće koji im je ustegnut zbog sudjelovanja u štrajku. Dosad se samo u dva navrata dogodilo da su Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat Preporod djelomično nadoknadili smanjenje plače zbog štrajka. Plaćanje štrajka od strane sindikata ovisit će i o njegovu trajanju. Naravno, bude li štrajk dulje trajao, mogućnosti nadoknade će se smanjivati. Plaćanja štrajka od strane sindikata isključuje mogućnost provedbe nadoknade štrajka, odgovorio je sindikalist.

Sindikat bi eventualno isplatio samo članove

Pojasnio je i hoće li, u slučaju da odluči plaititi štrajk, sindikat novac isplatiti svim štrajkašima ili samo svojim članovima. Pitanje sindikatu je glasilo: Ako sindikati budu plaćali štrajk, hoće li se to odnositi i na nečlanove sindikata koji su u štrajku sudjelovali?

– Neće. Sindikat će učiniti sve kako bi se umanjila šteta koju je član sindikata pretrpio zbog sudjelovanja u štrajku. Uostalom mi se štrajkom nastojimo izboriti za povećanje plaće ne samo svojim članovima, nego svim zaposlenicima. Novac, koji je namijenjen plaćanju štrajka, kroz članarinu osigurali su sindikalni članovi. Ne bi bilo u redu da u pogledu plaćanja štrajka članovi i nečlanovi sindikata budu izjednačeni. Ne mogu članovi i nečlanovi biti izjednačeni u pravima, a razjednačeni u obvezama, zaključio je Stipić.

NAJČITANIJE