0.8 C
Poreč
Utorak, 26 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica POLITIKA SDP: Vlada je bešćutna, socijalno bezobzirna i ne prepoznaje potrebe građana

SDP: Vlada je bešćutna, socijalno bezobzirna i ne prepoznaje potrebe građana

SDP je održao digitalnu tribinu pod nazivom “Biti siromašan u Hrvatskoj”, na kojoj su sudjelovali Ivana Posavec Krivec, članica predsjedništva SDP-a i moderatorica tribine, prof. dr. sc. Nino Žganec, član SDP-ovog Savjeta za socijalnu politiku, Maja Sporiš, predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a i Aleksandra Biškupec Šević, članica SDP-ovog Savjeta za socijalnu politiku.

Prof. dr. sc. Žganec naglasio je kako su socijalne teme u društvu zapostavljene, a Vlada RH u vrijeme krize COVID-19 u kojoj prijeti drastičan pad standarda niti jednom mjerom nije pomogla socijalno ugroženom stanovništvu
.
„SDP je napravio cjeloviti paket koji je uključio socijalne mjere predstavivši ideju Nacionalnog fonda solidarnosti vrijednog dvije milijarde kuna. Vlada je svakako trebala utjecati na socijalne mjere. U Hrvatskoj je gotovo svaki peti građanin u riziku od siromaštva“, naglasio je Žganec i podsjetio na porazne podatke kako smo među članicama Europske unije najlošiji kada je u pitanju podmirivanje izvanrednog troška, a na samom smo dnu ljestvice kada je riječ o mogućnosti odlaska na sedmodnevni godišnji odmor.

„Mjere koje su namjenjene suzbijanju siromaštva moraju biti multidimenzionalne. Dodatno je loše da se ne reagira u ovom vremenu kad se očekuje 300 000 nezaposlenih, poskupljenja , pad kvalitete prehrane i kvalitete života. Materijana deprivacija govori o tome koliko stanovnika ne može priuštiti osnovne stvari. Više od 10 posto kućanstava ne može priuštiti kvalitetan obrok. Više od 50 posto ima problema s plaćanjem režija. Nakon ove epidemije stanje će biti još gore, a RH ne izdvaja dovoljno za socijalnu zaštitu što je nužno mijenjati.“

Žganec je ukazao i da kriza dovodi do porasta bolesti mentalnog zdravlja, a oduzimanje sredstava socijali pokazujen kakon Vladi RH nije stalo ni najmanje socijalnih slučajeva.

Maja Sporiš upozorila je na izniman rizik od siromaštva djece, a taj rizik je najveći u obiteljima s više djece.

„40 000 ljudi u travnju je uslijed korona krize ostalo bez posla što je ugrozilo brojne obitelji.

Mi SDP-u uputili smo u saborsku proceduru prijedlog zakonskih izmjena kojima bi se za 50% povećao dječji doplatak, a namjera SDP-a je da to bude trajna, a ne privremena mjera u krizi.”

Da je svaki drugi umirovljenik siromašan ili od siromaštva, rekla je na digitalnoj tribini Biškupec Šević i podastrla alarmantne podatke koji, nažalost, očito ne brinu Vladu na odlasku.

„Prosječna mirovina je pala na samo 37 posto prosječne plaće. SDP je pripremio program za poboljšanje materijalnog statusa umirovljenika poput pravednijeg usklađivanja mirovina, ali i ukidanja RTV pristojbe za najugroženije.“

Umirovljenici ne mogu puno očekivati u vremenima tehničke Vlade koje je pred nama, ali naš mirovinski sustav je nepravedan i stoga SDP nudi rješenja koja će implementirati nakon što formira Vladu, poruka je s tribine.

Moderatorica Posavec Krivec zaključila je da je Plenkovićeva Vlada bešćutna, socijalno bezobzirna te ne prepoznaje potrebe građana posebno u vremenima krize.
I dok se mjerama išlo pomoći gospodarstvu, građani, posebice socijalno ugroženi posve su zaboravljeni, istaknuto je na digitalnoj tribini SDP-a.

NAJČITANIJE