20 C
Poreč
Petak, 5 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Sedamnaesto izdanje Dana gljiva u Brtonigli s najvećim brojem vrsta gljiva 

Sedamnaesto izdanje Dana gljiva u Brtonigli s najvećim brojem vrsta gljiva 

Tijekom dosad, u šesnaest izdanja održanih manifestacija posvećenih gljivi, šumskoj jesenskoj deliciji, Dana gljiva u Brtonigli nije ubrano toliko vrsta gljiva kao što je to učinjeno za 17. izdanje Dana gljiva koje je održano na središnjem mjesnom trgu.

Na ovogodišnjem druženju gljivara povodom Dana gljiva u Brtonigli sudjeluje 12 ekipa, članova udruga gljivara iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji su pronašli i ubrali 250 vrsta gljiva, najviše dosad, u održanim Danima gljiva rekao nam je Željko Ružić predsjednik gljivarskog društva «Boletus» koje okuplja 180 gljivara s područja Bujštine.  Sezona je za gljive iznenađujuće dobra, što potvrđuje i «rekordan» broj ubranih vrsta gljiva na ovogodišnjim Danima gljiva, a što možemo zahvaliti , ikako nije bilo kiše, izuzetno vlažnim noćima, rosi u jutarnjim satima i što je najvažnije nije bilo bure koja «uništava» rast gljiva, rekao je Ružić.

Posebna «atrakcija» ovogodišnje izložbe su vrlo rijetke gljive vrste Battarrea phalloides koje su u šumskom okolišu Rovinja pronađene, a koje, kako je naglasio Ružić, su prema dostupnim informacijama vrlo rijetke vrste gljiva koje rastu na uskim šumskim prostorima u Austriji i Švicarskoj.

Ocjenjivački sud, nakon pregleda prijavljenih «kandidata», najgljivom je proglasio gljivu koju je ubrao Dario Fortuna iz Trsta. Najgljivarsku košaricu je uredio gljivar iz Sežane, a najveću gljivu ubrao je gljivar iz Vicenze.

Sedamnaestim Danima gljiva u Brtonogli nazočni su bili, uz brojne posjetitelje, i načelnik općine Brtonigla Paolo Klarić, koja je uz Društvo gljivara Bujštine «Boletus» i TZ Brtonigla organizator gljivarske fešte, i pročelnik UO IŽ za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu  Ezio Pinzan, koji su na gljivarskoj fešti u Brtonigli «omastili brkove» kušajući sjajne gljivarske delicije. (iV)   

NAJČITANIJE