20.4 C
Poreč
Petak, 25 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Sedlec: crkva dekorirana s više od 40.000 kostiju

Sedlec: crkva dekorirana s više od 40.000 kostiju

Malena katolička crkva Sedlec u predgrađu Kutne Hore u Češkoj ima vjerojatno najzastrašujuću kosturnicu na svijetu: sve u njoj – od svjećnjaka, kaleža, lustera, obiteljskog grba i dalje – napravljeno je od ljudskih kostiju.

Procjenjuje se da su u crkvi ostaci između 40 i 70 tisuća ljudi; mnogi od njih umrli su u 14.
stoljeću tijekom pošasti kuge, a dio je stradao i tijekom ratova Husita stoljeće kasnije. A sve je počelo u 13. stoljeću. Gvardijan samostana vratio se s puta iz Jeruzalema, a među
”suvenirima” bila je i zemlja koju je raspršio po groblju u sklopu samostana. Groblje je postalo – ako se tako može reći – top destinacija za posljednje počivalište mnogima u Češkoj i u okolnim državama. Svi su željeli biti pokopani u ”svetoj zemlji”, a nekih 30.000 ljudi uspjelo je u svom naumu.


Međutim, ubrzo je postalo jasno da mjesta više nema, pa su se postojeće kosti premjestile u kosturnicu kako bi se napravilo mjesta za nove pokojnike. Tijekom 1870-ih, drvodjelja
František Rint dobio je zadatak ”dekorira” prikupljene kosti u kosturnici ”dekorira”, što je
rezultiralo itekako sablasnim rezultatom. Marljivi se umjetnik čak i potpisao koristeći kosti.


Ljudske kosti, kako kažu, simboliziraju red onih koji stoje pred Božjim prijstoljem, a nitko ih ne može izbrojiti. Smrt među ljudima ne praviti nikakve razlike. Svakako je impresivan središnji luster napravljen od gotovo svih kostiju u ljudskom tijelu, sa sedam krakova oblikovanih od kralježaka s lubanjama u koje se stavljaju svijeće.

”Crkva kostiju” nalazi se na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine, godišnje je
posjeti više od 300 tisuća ljudi, no od ove godine – zahvaljujući apsolutno neprimjerenom
ponašanju samoprozvanih ”influencera” koji pomiču kosti, stavljaju šešire i sunčane naočale na lubanje ili ih pokušavaju poljubiti kako bi napravili dobar ”selfie”- uvedena je zabrana fotografiranja u njoj. Želite li fotografirati, morat ćete dobiti posebnu dozvolu. (iV)

NAJČITANIJE